14. jul 2011.14. jul 2011.
MESNA ZAJEDNICA ŠIPURSKE LIVADE

LILIJADA NA AMERIKANKINOM IMANjU

U ponedeljak uveče, uoči Petrovdana, u ulici Đure Daničića, Mesna zajednica Šipurske livade, deca različitog uzrasta palila su lile i na taj način pokazala da se srpski običaji i tradicija ne zaboravljaju
Kod Srba se do danas zadržao običaj da se uoči Petrovdana pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Paljenje se obično obavlja na javnim mestima i u tome učestvuju deca i omladina. Ovaj običaj ima za cilj da podseti na vremena kada su vladari mnogobošci u Rimu progonili i mučili hrišćanje vezujući ih natopljene smolom za drvene stubove i paleći ih. Petrovdan je inače crkveni praznik posvećen smrti svetih apostola Petra i Pavla.
Uoči Petrovdana, deca sa nestrpljenjem očekuju trenutak kada se vatra razbukti a onda sa zapaljenim lilama krenu ulicama grada. Tako je bilo i u ponedeljak uveče u ulici Đure Daničića, u Mesnoj zajednici Šipurske livade, poznatijoj kao Amerikankino imanje, kada su se videla deca okupljena ispred logorske vatre dok su sa nestrpljenjem čekala da zapale svoje lile. Kao i svake godine, u ovoj dečijoj radosti, učestvovao je i deda Milanko koji se pobrinuo za vatru i dobru zabavu mališana.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa