16. januar 2020.16. jan 2020.
KOCELjEVA JOŠ JEDNOM MEĐU DOBITNICIMA PRIZNANjA

Nagrada za humanost

Crveni krst Koceljeva ponovo je dobitnik Dijamantske plakete ”Šampion solidarnosti” za uspešno učešće i najveći broj davalaca u zimskoj i letnjoj kampanji u prošloj godini. Krajem svake godine Institut za transfuziju krvi povodom novogodišnjih praznika uručuje priznanja za najuspešnije opštine i organizacije a plaketu je u ime opštine Koceljeva primila Slavica Ranković, zamenica predsednika opštine.
–Ovo je četvrti put da smo dobitnici priznanja i to je nagrada koja pripada svim građanima Koceljeve a prvenstveno onima koji su pokazali humanost i plemenitost prema drugima - podsetio je sekretar koceljevačkog Crvenog krsta Milan Glumac.
Prema njegovim rečima, sva priznanja govore o tome da ova humanitarna organizacija pridaje veliku pažnju da animira i promoviše davalaštvo i organizuje akcije davanja krvi.
– Govori i to da su građani Koceljeve svesni potrebe, svesni činjenice da krv ne može da se proizvede, već da moramo sami, svi oni koji se zdravstveno osećaju dobro i koji mogu da budu davaoci krvi, da učestvuju u akcijama a ne da čekaju da krv zatreba. Naš je moto i princip da krv uvek čeka pacijenta- dodaje Glumac.
Ipak, on je podsetio da je kod mnogih i dalje prisutan stav da će krv dati kada bude trebalo, što više nije moguće zakonski.
–Naime, nema više odlaska u medicinski centar u, recimo Šabac, da bi se to učinilo jer je transfuzijska jedinica ukinuta i tamo postoji samo banka krvi u koju se ona doprema iz instituta, a to je krv koja je prikupljena na akcijama dobrovoljnog davanja krvi koju organizuje Crveni krst- objašnjava sekretar.
Prema procenama ove organizacije četvrtina žitelja Koceljeve mogu biti dobrovoljni davaoci.
-Po poslednjem popisu stanovnika je bilo nešto preko 13 hiljada. Ako izuzmemo one koji su maloletni i koji ne mogu dati krv kao i starije od 65 godina ali i one koji iz zdravstvenih razloga ne mogu biti davaoci, mi procenjujemo da je negde oko tri hiljade potencijalnih davalaca na teritoriji naše opštine- izjavio je Glumac.
U evidenciji Crvenog krsta trenutno se nalazi 800 lica koja su krv davala stalno ili povremeno. U 2019. organizovano je 14 redovnih i jedna vanredna akcija.
Prošle godine 65 ljudi je prvi put dalo krv, desetak više nego 2018. Petnaestak su učenici Srednje škole, mladi koji su tek napunili 18 godina. Značajno je povećan i broj žena davalaca. Neretko se dešava da i lekari savetuju svoje pacijente da postanu davaoci krvi zbog povećanih vrednosti u krvi, poput hemoglobina, što je još jedna od stvari koja ide u prilog činjenici da je davanje krvi zdravo i potrebno organizmu.
–Veoma je važno mobilisati podmladak iz škole jer mi i kroz zdravstveno-preventivne delatnosti i među osnovcima i srednjoškolcima stalno potenciramo i upućujemo ih na davalaštvo, upoznajemo ih sa svim informacijama vezanim za ovu oblast u cilju da jednog dana i sami postanu davaoci, a oni se prethodno uključuju u naš rad kao volonteri i pomažu nam u radu na akcijama davanja krvi- ističe Milan Glumac.
On je dodao da je i sve veća aktivnost ove organizacije na društvenim mrežama bitna te da je neophodno prilagođavati se savremenim trendovima i dopreti do svih građana kako bi objasnili značaj postojanja, delovanja i rada Crvenog krsta.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa