16. januar 2020.16. jan 2020.
Topla voda greje 16.000 kvadrata
NENAD BESEROVAC PREDSEDNIK OPŠTINE BOGATIĆ

Topla voda greje 16.000 kvadrata

Završen mačvanski sistem daljinskog grejanja, prvi ovakve vrste u Srbiji. Izgrađen deo nasipa od Banovog Broda do Salaša Crnobarskog u okviru projekta Zaštitni pojas Mačva-zapadni deo. Realizovano dosta vrednih poslova na rekonstrukciji putne mreže, a zadovoljstvo ne izostaje ni u oblastima društvenog života, socijalne zaštite i sporta. Najmanje urađeno na polju komunalne infrastrukture, a jedan od planova je čišćenje 62 kilometra postojeće kanalske mreže
Odmah na početku razgovora za “Glas Podrinja”, predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac konstatuje da je kraj kalendarske i početak Nove godine, idealno vreme da se sumiraju rezultati iz predhodnog perioda i analizom utvrdi šta je dobro urađeno, šta je moglo, a šta moralo bolje i šta su planovi za naredni period. Upravo to je bio i redosled naših pitanja, a predsednik godinu za nama ocenjuje četvorkom, budući da su, kako ističe ispunili planove u skladu sa Odlukom o budžetu i dva rebalansa, doneta u junu i oktobru prethodne godine.
- Kada su najvažniji infrastrukturni projekti u pitanju, u martu je završena izgradnja daljinskog sistema grejanja na hidro-geotermalnu energiju i od 13. oktobra, kada je pušten u rad zagrevamo oko 16.000 kvadratnih metara javnih ustanova i to: zgrade Opštine, osnovne i srednje škole sa sportskom halom, predškolske ustanove, zgradu suda, policijsku stanicu, objekte u kojima su sedišta JKP i Centra za socijalni rad u Bogatiću. Moram da se pohvalim da je ovo prvi sistem, ovakve vrste koji je izgrađen u našoj zemlji.
Drugi veoma važan infrastrukturni projekat, koji je započet 2018. godine, a završava se ovih dana, jeste novoizgrađeni deo nasipa od Banovog Broda do Salaša Crnobarskog u okviru projekta Zaštitni pojas Mačva-zapadni deo, a koji su naša opština i JVP “Srbija vode”realizovali u saradnji sa delegacijom Evropske unije u Srbiji, koja je bila i glavni finansijer. Dobili smo nov moderan nasip, otporan na hiljadugodišnje vode, sa pristupnim saobraćajnicama i rampama, koji je spojen sa delom nasipa od Salaša do “Pavlovića mosta”, a koji je rekonstruisan pre dve godine i uvereni smo da više 2014. godina neće moći da nam se ponovi.
Ostaje da u narednom periodu sa partnerima JVP “Srbija vode” i JP “Vode Srpske”, sa kojima je u novembru protekle godine održan sastanak u Bogatiću, isplaniramo nove vodne objekte na levoj i desnoj obali Drine. Za nas je najvažniji da se izgradi nedostajući deo nasipa između “Pavlovića mosta” i Prnjavora. Projekat postoji, imovinski odnosi su rešeni i kada se zatvori finansijska konstrukcija, verujem da će se vrlo brzo krenuti sa realizacijom.
Kolika pažnja je posvećena razvoju putne infrastrukture?
- Kad je putna infrastruktura u pitanju, prošle godine u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i JP “Putevi Srbije”, potpuno je rekonstruisano 2,2 kilometra državnog puta Drugog B reda, od raskrsnice Bair-Sveto Polje ka Crnoj Bari, a u okviru redovnog održavanja na istom putu presvučeno je novim asfaltom još nekoliko najkritičnijih deonica ka Sovljaku u dužini 1,2 kilometra. Potpuno je rekonstruisana i deonica lokalnog puta Bogatić-Banovo Polje u dužini od oko tri kilometra, a imamo obećanje da će druga polovina biti završena u ovoj godini. Iz budžeta Opštine finansirani su radovi na rekonstrukciji lokalnih puteva i ulica u mesnim zajednicama Klenje, Dublje, Belotić i Glogovac u ukupnoj dužini oko šest kilometara, a završena je i izgradnja trotoara u mesnoj zajednici Badovinci (Drinska ulica, dužine 1,3 kilometra).
Za potrebe JKP Bogatić, nabavljena su tri nova vozila.
Kakve rezultate postižete u realizaciji projekata populacione politike?
U protekloj godini uz sufinansiranje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Kabineta za demografiju i populacionu politiku, završena je izgradnja novog objekta izdvojenog odeljenja PU “Slava Ković” u Belotiću, oko 140 metara kvadratnih, kao i dogradnja novih 240 metara kvadratnih korisnog prostora vrtića u Bogatiću, čime će mo prilično smanjiti liste čekanja i omogućiti većem broju dece da budu upisana u ovu ustanovu. Sa pomenutim Kabinetom smo realizovali projekat u okviru kojeg su za potrebe Doma zdravlja u Bogatiću i njegove patronažne službe nabavljena tri nova automobila, kao i moderan ultrazvučni aparat.
Šta je učinjeno na osiguranju poljoprivrednih useva?
- U saradnji sa Ministarstvom lokalne samouprave, realizujemo još dva projekta, započeta u prošloj godini. Jedan je besplatno osiguranje površina zasejanih žitaricama naših poljoprivrednika i to: pšenicom, ječmom, kukuruzom i sojom, ukupno 1.800 hektara. Drugi je uređenje opštinskog dvorišta i prostora oko sportske hale, čijim završetkom ćemo dobiti novih 45 parking mesta, moderan kolski i pešački prelaz, a projektovane su i zelene površine.
Iz lokalnog budžeta finansiraćemo radove, započete prošle godine, na uređenju trotoara u Prvoj zoni naseljenog mesta Bogatić ( Ulica Mije Jovanovića od autobuske stanice do Doma zdravlja, obe strane, kao i desna strana ulice Pavla Orlovića).
Koliko prostora posvećujete različitim oblicima društvenog života?
- Veoma smo zadovoljni nivoom socijalnih usluga i to onih vanstandardnih, koje smo postigli sa našim dugogodišnjim partnerima iz Karitasa Šabac. Pomoć i negu u kući sprovodimo nekoliko godina i trenutno imamo oko 80 korisnika, dnevni boravak za osobe sa smetnjama u razvoju na Karitasovom imanju “Sveti Jovan”, a imamo i dva korisnika usluge stanovanja na istom imanju. Za ove namene na godišnjem nivou izdvaja se oko 7,5 miliona dinara, od čega su oko 3,2 miliona dinara iz namenskih transfera Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a razlika se namiruje iz lokalnog budžeta. Osim ovih, posredstvom Centra za socijalni rad u iznosu od milion dinara finansiraju se i jednokratne pomoći socijalno ugroženih. Oko četiri miliona dinara izdvaja se za pomoć bolesnoj deci i teško obolelim starijim sugrađanima.
Finansiramo i besplatan prevoz učenika osnovnih škola, a sa 50 odsto regresiramo prevoz svih srednjoškolaca sa teritorije opštine Bogatić. Takođe, opština sa 10.000 dinara mesečno stipendira najbolje studente ( U ovom trenutku njih 22), a svi studenti koji su ispunili uslove konkursa, a nisu ušli u izbor za stipendiranje, dobijaju jednokratnu nagradu u iznosu od 30.000 dinara. Đaci prvaci već tradicionalno uz pakete, na početku školske godine dobijaju jednokratnu pomoć u iznosu od po 5.000 dinara, a najbolje učenike osnovce i srednjoškolce i njihove profesore, na kraju školske godine nagrađujemo prigodnim poklonima i novčanim nagradama.
A kad je reč o kulturi, šta se tu dešava?
- Izuzetno smo zadovoljni postignutim. Nosioci ovih aktivnosti su naravno: Kulturno obrazovni centar Bogatić, Narodna biblioteka “Janko Veselinović” i Turistička organizacija Bogatić. Pored svojih redovnih aktivnosti organizovali su u saradnji sa mesnim zajednicama dosta uspešno više manifestacija: Jankovi, Ivanjdanski, Dani Miloša Milojevića, “Mačvanska lila”, “Boj na Dublju”, “Vesela mašina”, “Kuruz bal” i naravno “Hajdučke večeri”. Od prošle godine imamo i novu manifestaciju, Međunarodni festival folklora “Bogatfest”, a kad je Folklorni ansambl “Đido” u pitanju, pored srebrne plakete na Republičkoj smotri folklora u Čačku, u prošloj godini sa dva međunarodna državna festivala u Litvaniji i Letoniji, doneli su treće i šampionsko prvo mesto. Dečji ansambl bio je najbolji na Republičkoj smotri dečjih ansambala Republike Srpske.
Amatersko pozorište “Janko Veselinović” je i ove godine uspešno organizovalo Festival amaterskih pozorišta “Martinovi dani”, a kao i svake godine sa novim premijernim komadom “Policajci” u režiji Ivana Tomaševića gostovali su širom zemlje. Nisu zaostajali ni njihovi naslednici iz Omladinske scene koji su se s dosta uspeha predstavili “Večerom budala” u režiji Ivane Terzić.
Aktivni su bili i članovi Mešovitog hora mačvanskog, koji su nas od 27-29 decembra protekle godine predstavljali na turneji u Francuskoj, dok je na domaćoj sceni 21. put u etno parku u Sovljaku održana likovna kolonija.
I sportski rezultati su bili zapaženi.
U prošloj godini smo imali “eksploziju” uspešnih sportskih rezultata. Prednjačili su fudbaleri “Mačve 1929”, koji su osvojili titulu u takmičenju zonske Podrinjsko kolubarske lige i plasirali se u Srpsku ligu grupa Zapad. Pratili su ih rukometaši koji su osvojili treće mesto u takmičenju Super B lige Srbije, a ponovili su uspeh i drugu godinu za redom osvojili Regionalni kup, region Centar.
Konjički klub “Mačvanin”imao je četiri trkačka dana uz tradicionalne Božićne trke.
Radovali smo se uspesima mladih karatista Karate kluba “Mačva” i “Bušido”, potom mladih atletičara Atletskog kluba “Sprint”, a iz budžeta se finansiraju tri šahovska kluba, četiri ribolovačka udruženja, pet golubarskih, moto klub, odbojkašice, svi fudbalski klubovi, košarkaši sa savezima, ukupno 44 sportska udruženja.
Imamo mnoštvo planova i nadam se da će mo uz podršku republičkih organa dosta toga ostvariti na dobrobit građana, kojima, kao i čitaocima “Glasa Podrinja”, želim sve najbolje u Novoj 2020. godini.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa