31. decembar 2019.31. dec 2019.
Na usluzi građanima
NAČELNIK GRADSKE UPRAVE, Milan Vasić

Na usluzi građanima

Instituciji, gradu i državi koja primenjuje sistem FUK-a ne može da se desi da nešto za jedan grad košta po jednoj ceni, a za drugi po drugoj, ili da se ne zna koliko nešto košta. Zbog toga je taj sistem kontrole važan. To je istovremeno alat zaposlenih, ali i građana, da na najtransparentniji način mogu da vide kako se troše njihova sredstva u jednoj sredini
-Verujem da su naši sugrađani tokom 2019. godine imali priliku da vide šta i kako radi Gradska uprava. Dosta smo uradili na polju javne administracije. Jedan od važnih segmenata, koji dovode do uspešne i efikasne administracije je sistem imlementacije FUK-a. FUK je finansijsko upravljanje i kontrola. To je alat koji omogućava najtransparentniju kontrolu trošenja javnih sredstava. Bez obzira što je to zakonska obaveza zbog Poglavlja 23, koje je trebalo već da se sprovede u Srbiji, Šabac je, čini se, to najbolje shvatio i dobrim delom već primenjuje taj alat. To je, zapravo, mehanizam da se izgrade institucije koje ne zavise od toga ko je došao da upravlja sistemom, nego da taj alat mora da se primenjuje. Instituciji, gradu i državi koja primenjuje sistem FUK-a ne može da se desi da nešto za jedan grad košta po jednoj ceni, a za drugi po drugoj, ili da se ne zna koliko nešto košta. Zbog toga je taj sistem kontrole važan. To je istovremeno alat zaposlenih, ali i građana, da na najtransparentniji način mogu da vide kako se troše njihova sredstva u jednoj sredini.
Važno u 2019. je i to što je grad Šabac jedini u Srbiji počeo da primenjuje jedinstveno upravno mesto kao zakonsku kategoriju, da na jednom šalteru mogu da se završe sve administrativne procedure. Zaposleni u gradskoj administraciji su zaista primer dobre prakse i svake sedmice na nekom drugom predavanju prenose svoja iskustva i primere kako smo mi to primenili u Šapcu. Konkretno, da se na jednom šalteru završi sve znači da npr. kada neko podnese zahtev za ostvarivanje socijalne pomoći u Centru za socijalni rad i ostvari je, automatski od Gradske uprave dobija da je energetski zaštićeni kupac, odnosno, da plaća 50 odsto od svojih računa. Nikav drugi papir im nije potreban. Očekujem da takvih procedura bude još mnogo više.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa