16. januar 2020.16. jan 2020.
KAJAKAŠKE „DESETE“
SPORT U PRETHODNOJ DECENIJI

KAJAKAŠKE „DESETE“

Kajakaši osvojili najviše priznanja. Dve četvorostruke pobede. Uroš Pavlović rekorder u uzastopnim priznanjima. Tri generacije Aleksića osvajale pehare u prethodnoj deceniji
Deceniji je ostalo još jedno leto, još 366 dana koji već teku, nosiće zvanje „članova“ druge decenije 21. veka. Ipak, od 1. januara živimo u 20-im, dok su desete pre 16 dana otišle u jednovekovni san. Posmatrano kroz prizmu izbora za najuspešnije u sportu Podrinja, koje organizuje vaš i naš list, možemo desete sagledati kao kajakške, odnosno nezvanično, nematerijalno priznanje za najuspešnije sportske predstavnike Podrinja odlazi u ruke šabačkih kajakaša. Statistika, fakti govore o tome. U deset izbora, tradicionalno u decembru, od 2010. godine, zaključno sa onim koji se dogodio pre nepune tri nedelje, šabački kajak, odnosno ovdašnji klub ZORKA, samo u dva navrata nije imao najboljeg sportistu Podrinja.
Pomenuti period, 2010. godine, otvorio je tandem DEJAN PAJIĆ – DUŠKO STANOJEVIĆ, onda najbolji dvosed sveta. Danas je Dejan još uspešan kajakaš, a Duško trenerski predvodnik mladih kajakaša Šapca i Srbije i jedan od najboljih i najcenjenijih mladih stručnjaka u ovom trofejnom sportu. Tandem je na pijedestalu, u dve naredne godine, nasledio ALEKSANDAR ALEKSIĆ, šabački olimpijac iz Londona 2012. godine. Posle Cerovca, usledile su godine NEBOJŠE GRUJIĆA. u 2014. i 2015. godini „Gruja“ je velikim uspesima zasluživao priznanje žirija u različitim sastavima, da bi, u naredne tri godine (2016, 2017. i 2018.) pehar nosio MILENKO ZORIĆ. Kroz sve te godine, imali smo još jedne Olimpijske igre, one u Riju, gde su nastupala čak trojica naših predstavnika, Pajić, Grujić i Zorić, a baš Milenko je doneo i prvu medalju olimpijskog pedigrea za srpski kajak.
Nije šabački kajak dominirao samo u kategoriji najboljeg sportiste, već i među sportskim kolektivima, trenerima, a i mladim sportistima.
MIROSLAV ALEKSIĆ je proglašen najboljim trenerom u 2010. godini, a od 2014. do 2018. epitet najboljeg trenera Podrinja suvereno je nosio i branio UROŠ PAVLOVIĆ. Niz od pet uzastopnih priznanja je i najduži niz u našem izboru u bilo kojoj kategoriji tokom tekućeg stoleća.
Kajak klub „ZORKA“ jedini ima tri trofeja za najbolji sportski kolektiv ovog kraja, 2010, 2013. i 2015. godine. Ovaj tim jedini ima i tri pehara namenjenih najboljim mladim sportistima Podrinja u svojim vitrinama. Već pominjani Aleksandar Alekić, dva uzastopna pehara u kategoriji najboljeg sportiste najavio je pobedom među mladim nadama 2010. BOJAN MILINKOVIĆ je 2015. bio najbolji mladi sportista našeg područja, a „zorkaši“ su odbranili, na neki način, zvanje i godinu kasnije, kada je kanuista MARKO DAMNjANOVIĆ poneo ovu titulu.
Godine 2010. i 2015. se izdvajaju i po činjenici da je od pet glavnih priznanja u tom izboru, četiri osvojio kajakški klub.
Pomenute podatke treba nadopuniti činjenicom i da je GRUJIĆ 2018. izabran za najboljeg sportistu Podrinja u izboru čitalaca, a jedan od utemeljivača kajakaškog sporta u našem gradu VELIMIR ALEKSIĆ, u decembru 2019. zaslužio je plaketu za životno delo i doprinos razvoju sporta u Podrinju.
Sva priznanja i odluke žirija potkrepljene su najvišim dometima koje je ZORKA dosegla u prethodnom periodu. Ne postoji apsolutno nijedno takmičenje seniorsko ili za mlađe kategorije, nacionalno ili klupsko, domaće, Balkansko, Evropsko i Svetsko prvenstvo na kojem predstavnici šabačkog tima nisu osvojili bar jednu medalju. Čak i olimpijsko znamenje su zaslužili Zorić i Tomićević, sadašnji i bivši član našeg tima.
Pominjali smo samo najvažnija priznanja, tu je i mnogo drugih i trećih mesta, u svim kategorijama gde postoji hijerarhija.

Gladović dominirala među sportistkinjama
U izboru za najbolju sportistkinju Podrinja, tokom prethodnog desetleća, najviše uspeha imala je tekvondistkinja Dragana Gladović. Šabačka olimpijka iz Londona zaslužila je četiri uzastopna priznanja u ovoj kategoriji. Od 2010. do 2013. ona je odnosila trijumf. Naredne dve godine, 2014. i 2015. najboljom je proglašena atletičarka Jagoda Zečević, a u 2016. i 2017. pehar je zaslužila rukometašica Ana Radović.
Među sportskim kolektivima, uz pomenute tri titule kajakaša, po dve osvojene imaju RK „Metaloplastika“ i Vaterpolo klub „Šabac“.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa