14. jul 2011.14. jul 2011.
KNjIŽARA GALERIJA „SOVA“

ŠABAČKE DAME U PROMENADI

Prošlog četvrtka otvorena je izložba slikara Radovana Mirazovića koji je ovoga puta sa svojih sedam slika dao ilustrativnu hroniku Šapca od 1850. do 1934. godine u čijem centru su bile šabačke dame
Došavši iz Velikog Pariza u Mali Pariz slikar Radovan Mirazović po treći put podario je svojim Šapčanima deo istrgnut iz zaborava i pretočen u slike. Sa izložbom pod nazivom „Šabačke dame u promenadi“ dao je ilustrativnu hroniku Šapca od 1850. do 1934. godine i na taj način, kako je rekao Milan Vasić Buč, vlasnik knjižare galerije „Sova“, ispričao istorijsku likovnu priču ne samo o arhitekturi Šapca već i o njegovom tadašnjem životu.
„Šabačke dame u promenadi“ pričaju priču o dolasku Mine Karadžić i Lujze Kar u leto 1850. godine, kao i o gospođici Sladojević, prvoj šabačkoj sifražetkinji koja se borila za prava šabačkih devojaka 1898. godine, o uličnoj sceni pred priređivanje velikog koncerta Roberta Tolingera u Velikom gradskom parku 1902., kao i o trgovačkoj zabavi 1920. na koju je krenula i jedna dama sa crnim šeširom. Tu je i slika na kojoj je prikazan Karl Kupka, čuveni osnivač prvog bioskopa u Šapcu, kako u centru grada deli prolaznicima letke koji ga malo s nepoverenjem malo s uzdržanom pažnjom slušaju 1924. godine, a dve godine ranije prikazana je Velika pijaca u centru grada. Hronološki poslednja slika priča priču o Velikom derbiju u čast dolaska kralja Aleksandra Karađorđevića u Šabac 1934. godine na otvaranje spomenika u porti Šabačke crkve.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa