Info

31. decembar 2019.31. dec 2019.
Deca su bolja od vas
TRADICIONALNI NOVOGODIŠNjI RAZGOVOR SA DEDA MRAZOM

Deca su bolja od vas

I ove godine smo ugostili Deda Mraza. Uspeli smo nekako da dođemo do njega iako je bio mnogo zauzetiji nego što je to bio slučaj ranijih godina. Generalno kaže da su Šapčani i ove godine zaslužili poklone koje im je on i obezbedio.
Deda Mraze, znamo da Vam je teško da posećujete naše krajeve i da ispunjavate naše nerealne želje, ali kako se osećate ovde kod nas u Srbiji?
- Ne da se osećam, nego super. Nije toliko strašno kao što neko može da pomisli. Bude, tu i tamo, malo problema, malo zakeranja, ali definitivno je to uobičajno. Najveća sreća u Srbiji su deca, ona su bolja od svih vas. Odrasli bi mogli malo da se ugledajujj na decu, da se ne svađaju, da se poštuju, da budu iskreni, da ne lažu... Uvek imam mogućnost da ako neko nije dobar da i ne dobije poklon za Novu godinu.
Koliko ste se potprudili da nas ove godine obradujete?
- Moj privrdni rast ove godine je najveći na svetu, u mom budžetu je suficit normalna stvar, a BDP je probio sve granice. Radilo se i štedelo, tako da je moj džak ove godine za Srbiju malo siromašniji, jer mora da se štedi, a štedi se kada se ima. Ko još pametan štedi kada nema. S druge strane, neke druge čike su se potrudile da obezbede pakete sa šećerom, brašnom, zejtinom i ostalim novogodišnjim đakonijama.
U Hrvatskoj imate ozbiljan zadataka. Nama je ovde obećana prosečna plata od 500 evra, a u Hrvatskoj predsednica Kolinda spominje „plaće od osam tisuća evra“. Da li ste i Vi pali na njen šarm?
- Ko ne bi pao na njen šarm i lepotu. Još kada progovori, ili zapeva, milina. Da se razumemo, ona i kada slaže, to zvuči mnogo lepše. Dok neki drugi obećavaju godinama prosečnu platu od 500 evra, ona *ladno najavi „plaću“ Hrvatimo od čak „osam tisuća“ evra. Možete li da zamislite kolika je to „plaća“. Došlo mi je da se preselim iz Laponije u „njihovu lijepu“. Na žalost, želje često nisu realne, i ja sam samo uspeo da obiđem ostrvio Brač i da po ko zna koji put iznenadim 70 penzionera kojki predstaveu nemaju o tome ko bi njima poslao poklone. Ja, na ravno, znam, ali nikada neću da im kažem. Reći ću samo da to nije Kolinda.
Šta građani u Srbiji Srbi najviše žele da dobiju od Deda Mraza i da li uspevate da nas namirite?
- I ove godine najviše traže posao, ali pod uslovom da se ne radi o minimalcu. Dosta im je više da rade za minimalnu zaradu. Najviše biste voleli da se zameni priča – da radite minimalno, a da zaradite maksimalno. To je nemoguća misija čak i za Deda Mraza. Potrudim se da obezbedim neku fabriku tu i tamo, ali znate kako, svaki je početak težak. Od nečega mora da se krene, a to je minimalac.
Ko je zahtevniji u željama – muškarci ili žene?
- Žene naravno. Ranije su žene želele da dobiju parfeme, haljine, šnimku, štikle. Sada traže potentne poklone. Poslednjih nekoliko godina muškarci mnogo više pričaju, nego što rade i to se odmah oseti. I to apsolutno više ne zavisi ni od godina. Muškarci su omanuli, i to totalno.Da se multipliciram, ne bih uspeo sve želje.
Vi ste nekako bolećivi prema penzionerima, možda i više nego prema deci. Kako njih obradovati za Novu godinu?
- Penzinere je najlakše obradovati za Novu godinu. Oni najmanje traže, i nekako uvek najmanje i dobiju. Znate kako, oni više veruju u ono što čuju nego što vide, tako da je bih imao pravo da im tu iluziju kvarim. Uklopio sam se ja u tu vašu priču, te im najvčešće nudim iluziju. I oni, mogu da vam kažem, budu najsrećniji. Ipak, to su divni ljudi, i ja ću uskoro u penziju, ali njima je najpotrebnije ljubav i to ona kojju nesebično dobijaju od svojih unuka. Unici svojim bakama i dekama donose takve poklone koji nijeda Deda Mraz ne može u toj meri na učini.
Šta biste poželeli onima koji su na vlasti u Novoj godini?
- Da malo stanu i da se spuste na zemlju. Da osete kako je običnom čoveku. Vlast dođe i prođe, a ljudi ostaju. Ne bi bilo loše da se vlast češće menja, lakše biste se navikli na moderne tokove.
A, šta opoziciji?
- To je najteže pitanje. Verujem da njoj ni Deda Mraz ne može mnogo da pomogne, ne samo zbog njih samih,. nego zbog ovih na vlasti. Oni pod hitno treba da se uozbilje, da dobro promućkaju svoje glave. Ako to budu uradili na vreme, možda ih Deda Mraz obraduje do kraja sledeće godine.
Već 45 godina nosi poklone
Najpoznatiji i najstariji Deda Mraz u Srbiji je naš Šapčanin glumac Borivoje Bora Božanić. Već 45 godina naš Deda Mraz donosi poklone onima koji su ih zaslužili. Neprebrojiv broj dece je za sve ove godine usrećio. U Šapcu je generacije i generacije dece obradovao, a onda ta „deca“ ga zovu zbog svoje dece, i tako u krug. Naš Deda Mraz je neretko putovao po Srbiji, jer se dobar Deda Mraz, danas, teško nalazi.

N. K.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa