31. decembar 2019.31. dec 2019.
Odgovori posle praznika
Smena direktorke OŠ „Jevrem Obrenović“

Odgovori posle praznika

Odlukom Ministarstva prosvete razrešena je dužnosti direktorka Jelena Jevrić OŠ "Jevrem Obrenović". Na njeno mesto postavljena je Svetlana Stanković, učiteljica iz OŠ „Stojan Novaković“. Kolektiv i roditelji nezdovoljni odlukom resornog ministarstva. Nastava bez dece
Zbog utvrđenih administrativnih nepravilnosti u Osnovnoj Školi "Jevrem Obrenović" direktorka Jelena Jevrić razrešena je sa funkcije direktora te ustanove. Prema odluci ministra prosvete, Mladena Šarčevića, nova v.d. direktorka je učiteljica Svetlana Stanković koja radi u Osnovnoj školi Stojan Novaković, i odbornica SNS u Skupštini grada.

Početkom decembra "Jevremovu" školu posetila je vanredna inspekcija Ministarstva prosvete. Uočene su određene nepravilnosti, a direktorka je odmah počela da radi na njihovom otklanjanju.
Zaposleni u školi i roditelji bili su iznenađeni dešavanjima i odlukom Ministarstva za koju smatraju da je politička, a da je smenjena direktorka radila sve po propisima i da iako je na ovoj funkciji bila nešto više od godinu dana, to nije uticalo na uspehe ove obrazovne institucije.
Nakon uručenja rešenja o razrešenju dužnosti zaposleni, roditelji i učenici su se okupili u sali ove osnovne škole na skupu podrške Jeleni Jevrić.

Pre skupa podrške dosadašnjoj direktorki održan je sastanak saveta roditelja gde su razgovarali o aktuelnoj situaciji u školi i daljim koracima. Zaposleni u ovoj obrazovnoj ustanovi prikupljali su potpise podrške Jeleni Jevrić koje su potom uputili Ministarstvu prosvete, a posle njih su potpise na svojoj peticiji dali i roditelji.
Natalija Bajić, nastavnik Nemačkog jezika, predstavljajući stav zaposlenih, naglasila je da su oni uputili dopis Ministarstvu sa željom za razjašnjenjem situacije i kada su očekivali novu posetu inspekcije, usledila je odluka o smeni koja je bila iznenađenje za njih.

-O daljim koracima odlučivano je na sastanku Saveta roditelja i o svim daljim rešenjima javnost će biti blagovremeno obaveštena. Nastavnici će postupati u skladu sa zakonom i ispoštovati proceduru kada je štrajk u pitanju- naglasila je Natalija Bajić.

Jelena Jevrić: Najvažniji su đaci i redovno pohađanje nastave
Okupljenima u školi u četvrtak (26. decembra) se obratila i nekadašnja direktorka Jelena Jevrić istakavši da će po razrešenju vratiti na svoje prethodno radno mesto profesora istorije.
-Moja obaveza je da poštujem zakon. Vraćam se u učionicu, na posao za koji verujem da sam dobro radila proteklih 16 godina. Veliko hvala svima na podršci, ali vas molim da vodite računa, pre svega o obavezi dece da redovno pohađaju nastavu. Direktor škole je smenjen u najkraćem mogućem roku, posle jedne vanredne inspekcije. Inspekcija je rekla da ja ne radim dobro kao direktor, u Ministarstvu veruju da će koleginica biti bolja za ovu poziciju i ja se nadam da će raditi bolje nego ja. Još jednom se zahvaljujem roditeljima i kolegama na podršci i odličnoj saradnji u prethodnih godinu dana. Ovo je skup na kome direktorka škole obaveštava roditelje i kolege o situaciji i ne želim da ga neko doživi na bilo koji drugi način - istakla je Jelena Jevrić obraćajući se prisutnima u sali OŠ "Jevrem Obrenović".

U školi u petak (27. decembar) je započeo štrajk roditelja i učenika. Đaci i roditelji su se okupili u sedam časova u školskom dvorištu, održali protestni skup u trajanju od 30 minuta, a potom kolektivno napustili školu. Nastavnici su bili na svojim radnim mestima, u skladu sa rasporedom, ali kako nije bilo učenika, tako ni nastava nije održana. Vršilac dužnosti direktora Svetlana Stanković došla je tog jutra na svoje novo radno mesto, javila se nastavnicima u zbornici, ali kako saznajemo, nije bilo daljih pojedinačnih ili kolektivnih sastanaka sa njom.

Nezadovoljni i iznenađeni roditelji
-Roditelji su nezadovoljni, jer je škola tokom prethodnih godinu dana, na čelu sa direktorkom Jelenom Jevrić postigla dobre rezultate. Ona je pružila priliku i mladim profesorima koji su iskazali entuzijazam i kvalitet u radu - rekao je Dragan Prodanović, jedan od roditelja učenika ove škole.
-Vrlo sam zadovoljan kvalitetom znanja i obrazovanja koje su moja deca stekla do sada. Ministar može da procenjuje na koji god želi način, ali mi znamo da je ovo dobra škola. Jelena je mlada, razumna, odgovorna žena koju smo dobro upoznali tokom godinu dana i mi smo mnogo kompetentniji da kažemo kakva je ona direktorka, nego ministar. Ne želim da naša deca pohađaju školu u kojoj se rukovodeći kadrovi postavljaju po političkoj osnovi - smatra Dejan Obradović, roditelj dvoje učenika Jevremove škole.


Svetlana Stanković: Svi dalji koraci u dogovoru sa pravnikom
Vršilac dužnosti direktora Osnovne škole "Jevrem Obrenović" Svetlana Stanković istakla je za "Glas Podrinja" da je po dolasku na novo radno mesto zatekla situaciju u kojoj nema đaka na nastavi, te da joj je prethodna direktorka predočila dešavanja, odnosno skup dece i roditelja u dvorištu škole.

-Svi moji dalji koraci biće u dogovoru sa pravnikom. Poruka za roditelje je da deca treba da pohađaju nastavu i da se posle praznika vrate svojim redovnim školskim obavezama. Ja sam ovde vršilac dužnosti direktora, u skladu sa zakonom ću raspisati konkurs. Postavljena sam na ovu poziciju od resornog Ministarstva i ministra Šarčevića i zahvaljujem se na ukazanom poverenju koje je priznanje za moj dosadašnji rad u prosveti - rekla je Svetlana Stanković.
Ovo su dostupne informacije do zaključenja prazničnog broja „Glasa Podrinja“ pred vama.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa