31. decembar 2019.31. dec 2019.
Presek umetničkog dometa godine
odišnja izložba Udruženja likovnih stvaralaca Šapca

Presek umetničkog dometa godine

Rezime godišnjeg rada šabačkih umetnika. Selekcionisana izložba u Narodnom muzeju. Postavku čine radovi 55 autora, članova ULSŠ. Dugogodišnje trajanje izložbe ukazuje na neophodnost novih pogleda i pristup
Godišnja izložba je jedna od dve tradicionalne Udruženja likovnih stvaralaca Šapca kada se radovi članova predstavljaju u matičnom gradu. Za razliku od dosadašnje prakse, revijalne prezentacije umetnika bez ograničenja, ove godine Upravni odbor USLŠ je doneo odluku da vizuelni iskazi autora budu selekcionisani. Promena je uneta kako bi se postigao sveukupni kvalitet izložbe uz respektabilnost izlagačkog prostora Narodnog muzeja, ističu organizatori.

Od 70 vizuelnih predloga prispelih na konkurs, žiri koji su činile Tatjana Marković i Sonja Petrović Jagić, istoričarke umetnosti sa dugogodišnjim iskustvom u selekciji i prepoznavanju umetničkih dometa stvaralaca, odabrao je 55 eksponata za postavku u Muzeju kao prikaz.

-Ova izložba predstavlja jedan od mogućih preseka onoga što se dešavalo u šabačkim ateljeima u protekle dve godine. Iako je izvršena selekcija radova, namera organizatora i žirija nije bila da presuđuje, već da pruži kvalitativno bolji uvid u domaći likovnu scenu. Mada većina naših likovnih stvaralaca ima formalno umetničko obrazovanje, žiri je uvažio i specifičnost likovnog izraza jednog broja autodidakta sa dugogodišnjim delovanjem u šabačkom likovnom prostoru - rekao je predsednik USLŠ dr Daragan Marković Markus povodom otvaranja postavke u Narodnom muzeju koja je za javnost otvorena od 16. januara i naglasio da zahvaljujući heterogenosti senzibiliteta članova Udruženja moguće je videti bogatstvo umetničkog dometa u lokalnoj sredini.

-Može se reći da se širok dijapazon različitih tendencija likovnog izraza u Srbiji manifestuje i reflektuje u delima šabačkih likovnih stvaralaca. Različitost umetničkog shvatanja i formalnog izraza čine ovu izložbu adekvatnom reprezentom aktuelnog likovnog trenutka kao pluralizma najrazličitijih mogućnosti i divergentnih estetika. Dugogodišnje trajanje ova manifestacije upućuje nas na neophodnost novih pogleda i novih pristupa radi osavremenjavanja našeg umetničkog, a samim time, i čulnog, i duhovnog ambijenta.
M. Ž.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa