31. decembar 2019.31. dec 2019.
TAKO TO RADE AMERIKANCI

Krava, medved i “Milosrdni anđeo”

Javnost je na kratko “osvojila” laž da je Čikago, pre više od jednog veka, mlatnuvši nespretno repom zapalila jedna “nestašna” krava, ali je ubrzo zvanično rečeno da su taj “vatreni pir” izazvali čikaški gangsteri, kako bi se brzo i lako obogatili. “Varnicu”koja je mogla izazvati rat s nesagledivim posledicama u vreme kubanske krize, izazvao je jedan pospani medved koji se “očešao” o sigurnosnu ogradu američke vojne baze u Minasoti. Incident u kosovsko-metohijskom selu Račak, iskonstruisao je penzionisani američki general Viljem Voker, posle čega je usledilo besumučno bombardovanje bivše Savezne republike Jugoslavije. Amerikanci su u proteklom veku na raznim tačkama planete zemlje “isfabrikovali” mnogo toga, pa se logično postavlja pitanje: Ima li kraja njihovom licemerju?
Jedna istorijska zabeleška govori da je pre više od sto godina neka “nestašna” krava izvesne gospođe O Liri, besno mlatnula repom oborivši lampu u štali i tako izazvala požar od kojeg je izgoreo ceo Čikago, američki grad na obali jezera Mičigen koji drugačije zovu Grad vetrova. Javnost je u to poverovala ali na kratko. Brzo se ispostavilo da je u pitanju velika laž, a zvanično i danas važeće obrazloženje je da su grad daleke 1871. godine zapalili špekulanti željni bogaćenja, rušenjem dotrajalih, sirotinjskih kuća i izgradnjom velelepnih stambenih četvrti od čvrstog materijala.
Za opomenu i razmišljanje je i slučaj iz vremena kubanske ratne krize, kada je jedan medved njuškao oko američke vojne baze u državi Minasota. Ova zverka slučajno se “očešala” o spoljni deo ograde, pomenute vojne baze, što su precizni aparati brzo registrovali, a vojni eksperti protumačili da su to sovjetske rakete krenule na američke gradove. I tek što američki bombarderi sa nuklearnim glavama nisu poleteli, neki niži stručnjak, uočio je i oterao medveda. Signali su nestali, a svet odahnuo, jer je tako izbegnut scenario o nuklearnoj katastrofi.
Primer iz novije političke istorije dolazi iz kosovsko-metohijskog sela Račak. Nadobudni, bivši američki diplomata, general u penziju Viljem Voker, ovog puta u ulozi istražitelja, “iskonstruisao” je pomenuti događaj kao masakr koji su izvršili Srbi nad dedužnim albancima. Odmah potom usledilo je i bombardovanje bivše Savezne republike Jugoslavije, koje je prouzrokovalo na hiljade nedužnih žrtava, veliku materijalnu štetu i sijaset zdravstvenih problema građana. NATO predvođen snagama Amerike nazvao je ovu akciju “Milosrdni anđeo”.
Možda se neko zapita kakve veze ima krava izvesne gospođe O Liri, medved i “Milosrdni anđeo”. Pre odgovora pomenimo samo da su amerikanci u proteklom veku na raznim tačkama planete “isfabrikovali” po mišljenju većeg broja političkih analitičara mnoštvo sličnih problema, da bi se posle pojavljivali kao “nevini” pomiritelji.
U odgovoru se pojavljuje pitanje: Ima li kraja njihovom licemerju?
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa