23. januar 2020.23. jan 2020.
UZ ČASNI KRST I S VEROM U SRCU
PLIVANjE SA BOGOJAVLjENSKIM KRSTOM

UZ ČASNI KRST I S VEROM U SRCU

Nastupilo više od 70 plivača. Temperatura vode oko četiri stepena, učesnici između 14 i 64 godine. Čast i zlatnik za Janka Topalovića
Optimalna temperatura vode koja odgovara telu je između 21 i 24 stepena, živa prelazi 30. podeok u označavanju toplote vazduha pre nego leti zaplivamo na otvorenom, a svaki praznik, svake godine na dan kada je Gospod objavio vaseljeni da je Isus Hrist sin njegov, svake zime na Bogojavljenje grupa odvažnih i hrabrih ljudi u Šapcu preseče zaveslajima talase Save kada je ona tek nekoliko stepeni iznad nule, a napolju se zima baškari odevena, ređe u belinu leda, a sve češće u sivilo suvog januara.
Na veliki praznik 2020. godine, više od 70 Šapčana i gostiju grada, nošeni verom i/ili podstaknuti izazovom za duh i telo, predvođeni prazničnim znamenjem, plivalo je 33 metra u vodi temperature četiri stepena. Plivali su svetom vodom, jer sve su na taj dan svete. U Šapcu je drugačije nego u drugim gradovima, ovde nije bilo trke, borbe, već samo zajedničkog nastupa i dogovora kome pripada čast da prvi celiva Časni krst, dar Šabačke eparhije Srpske pravoslavne crkve.
-Svi učesnici i organizatzor su se saglasili i ukazali mi veliku čast da baš ja prvi dodirnem Krst. Pre 20 godina sam doneo ideju da u Šapcu organizujemo plivanje na Bogojavljenje i tako smo postali treći grad, gde se manifestacija priređuje. Iako su ovo ekstremni uslovi za ovakav vid aktivnosti, vera u srcu i blagoslov praznika, sve čine lakšim, a nas jačim – rekao je 48-godišnji Janko Topalović, dobitnik i zlatnika kao učesnik koji je doneo ovaj događaj u naš grad.
Najstariji učesnik bio je 64-godišnji Ivan Birtašević, dok je najmlađi imao samo 14 godina.
-Jeste hladno kao i svake godine, ali osećam da je voda zlatna i često plivam, nikada nisam ni kinuo, a kamoli nešto više, jednostavno ovo je poseban dan i blagosloveni Bogom izdržimo sve – rekao je Birtašević.
Braća Janković, već tradicionalno su deo Bogojavljenskog plivanja, podržani rodteljima i najmlađim članom Jovanom.
-Pamtim i hladnije vode. U Savi je toplije nego napolju, ali kao i do sada, izdržali smo, Bogu hvala, bez problema i još jednom smo ponosni – ističe Aleksandar Janković.
Podršku, divljenje ili koji god motiv da su imali, tek više hiljada Šapčana podržalo je plivače.
-Raste broj učesnika svake godine, broj posetilaca još više, čini mi se da su svi prepoznali naš, šabački spoj tradicije karakteristične za naš narodi i specifičnosti koja je u duhu praznika. Plivanje za tradiciju, uz Časni krst je nešto što iskazuje vrednost i verujem da će trajati još dugo – uveren je Srđan Mitrašinović, direktor Turističke organizacije Šapca (TOŠ) pokrovitelja manifetsacije.
Kao i svake godine plivanje SA Časnim krstom dobilo je blagoslov Šabačke eparhije SPC, a njeno sveštenstvo blagoslovilo je učesnike pred ulazak u vodu.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa