23. januar 2020.23. jan 2020.
Perfidna ideja
DRŽAVNI SEKRETAR MINISTARSTVA PRAVDE PREDLAŽE DA PREDSEDNIK BIRA SUDIJE

Perfidna ideja

Svako demokratsko društvo ima podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Tako bi trebalo da bude i kod nas. Politika je u Srbiji i te kako umešana u izbor nosioca sudske grane vlasti, jer vlast preko svoje većine u parlamentu može da kontroliše taj proces. Ovom idejom se na perfidan način pokušava uraditi nešto što nije demokratska tekovina
Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić izjavio je da Ustav Srbije mora da se menja kako bi pravosuđe dobilo eksternu kontrolu, jer su sudstvo i tužilaštvo postali "neodgovorna grana vlasti" i "zatvoreni sistem koji vodi račina samo o sebi".
Tom prilikom je naveo primer Francuske u kojoj, kako je rekao, sudije i tužioce postavlja predsednik države.
- Sudstvo i tužilaštvo postali su neodgovorna grana vlasti, zatvoren sistem koji vodi računa samo o sebi i koji niko ne kontroliše eksterno, po sistemu vrana vrani oči ne vadi - ocenio je on.
Problem, kako je rekao, vidi u tome što sudije biraju sudije, a tužioci biraju tužioce. Kao moguće rešenje naveo je primer Francuske.
- Mi imamo, dakle, u jednoj Francuskoj, gde u njihovom ustavu sudstvo i nije grana vlasti, nego autoritet, a sudije i tužioce postavlja predsednik države. E, a kod nas, sudije biraju oni koji sede sa kriminalcima u hotelu “Šumadija”, kazao je Ilić.
Upitan da li je to mešanje u nezavisnost pravosuđa, Ilić je rekao da je od političkog pritiska, za razliku od drugih pritisaka, "napravljena fama".
- Sada moramo da promenimo Ustav, moramo da promenimo pravila igre, moramo da otvorimo taj krug, pravosuđe mora da dobije eksternu kontrolu - rekao je državni sekretar u Ministarstvu pravde.
Advokat Rajko Petričić kaže za Glas Podrinja da takva ideja nikada nije realizovana u demokratskom sistemu.
- Svako demokratsko društvo ima podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Tako bi trebalo da bude i kod nas. Politika je u Srbiji i te kako umešana u izbor nosioca sudske grane vlasti, jer vlast preko svoje većine u parlamentu može da kontroliše taj proces. Ovom idejom se na perfidan način pokušava uraditi nešto što nije demokratska tekovina - naglašava Petričić.
On napominje da sudije, inače, žive u strahu, stalno su pod pritiskom i uvek su predmet kritike državnih funkcionera kada god se donese neka sudska odluka koja njima nije po volji.
- Da bi neko sudio o bilo kakvoj presudi ili odluci, mora da ima u vidu sve činjenice o tom procesu, inače se radi o paušalnim ocenama. Pod hitno mora da se prestane sa takvom praksom. Uopšte, politika ne sme ništa da ima sa sudstvom, i ono mora da bude u pravom smislu nezavisno i slobodno. Tvrdim da sudsko pravosuđe ima izuzetne sudije, a pokriće za to je upoređenje inostranih sudskih odluka sa našim. A, o ideji da predsednik bira i imenuje sudije je iluzorno i pričati - ističe Petričić.
Advokat Nemanja Todorović ističe za naš nedeljnik da je državni sekretar Ministarstva pravde Ilić napravio kardinalnu grešku.
- Predsednik Francuske ne bira sudije, već potpisuje akt o njihovom imenovanju. Sudije u Francuskoj bira Savet sudstva koji čine pet sudija. Tri člana Saveta biraju same sudije, a dva postavlja država, tako da sudije uvek imaju prednost u Savetu. Oni predsedniku dostavljaju odluku o izboru sudija, a predsednik Francuske potpisuje akt. U Srbiji, umesto predsednika, odluku o izboru sudija donose narodni poslanici u Skupštini Srbije - ističe Todorović.
On dodaje da, prema raspoloživim podacima, predsednik Francuske nikada nije odbio da potpiše akt koji je pred njega stavio Savet sudstva.

Novi udar na Majića
Priča oko sudija i tužioca dobila je zamah kada je predsednik Srbije video da je pravosudni sistem Srbije odustao, zbog nedostatka dokaza, od daljnjeg gonjenja Filipa Koraća za kojeg Vučić nema dilemu da je opasan kriminalac. Predsednik Srbije je u više navrata, a tim povodom, kritikovao i sudije i tužioce, a posebno se osvrnuo na sudiju Miodraga Majića za kojeg je rekao da “ne zna ništa da radi u životu sem da nabada kanapee u američkoj ambasadi”.

N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa