23. januar 2020.23. jan 2020.
Prvo mesto za beogradske i šabačke osnovce
KOCELjEVAČKA OSNOVNA ŠKOLA PO PRVI PUT DOMAĆIN REPUBLIČKOG NIVOA TAKMIČENjA IZ MATEMATIKE

Prvo mesto za beogradske i šabačke osnovce

U konkurenciji nižih razreda beogradski osnovci su ubedljivo pobedili sakupivši 124 boda
Osnovna škola “Mića Stanojlović” bila je prošlog petka domaćin finalnog Rauhovog matematičkog kviza za učenike osnovnih škola. U ovoj obrazovnoj ustanovi nadmetali su se najbolji mladi matematičari iz devet srpskih osnovnih škola: “Branko Radičević” i “Laza Kostić” iz Beograda, “Ivan Gundulić” iz Novog Sada, “Andra Savčić” iz Valjeva, “Dušan Radović” iz Niša, “Stanislav Sremčević” iz Kragujevca, “Dositej Obradović” iz Sombora, “Nikolaj Velimirović” iz Šapca i “Vuk Karadžić” iz Leskovca.
Dobrodošlicu gostima poželela je Sonja Popović, direktorka škole koja je istakla da je velika čast i zadovoljstvo što je baš OŠ “Mića Stanojlović” domaćin matematičkog kviza u organizaciji Društva matematičara Srbije a pod pokroviteljstvom kompanije “Rauch”.
–Tradicija školstva u Koceljevi datira iz 1829. godine. Došli ste u jednu veliku školu koja u svom sastavu ima pet osmorazrednih i devet četvororazrednih odeljenja. Trenutno imamo oko 850 učenika. Prvi put smo domaćini republičkog nivoa takmičenja i hvala vam na ukazanom poverenju. Takođe, hvala kompaniji “Rauch” i opštini Koceljeva na pomoći i podršci. Trudićemo se da budemo dobri domaćini i da iz Koceljeve ponesete samo lepe uspomene- rekla je Popović na otvaranju finalnog kviza.
Uspeh svim takmičarima poželeo je i predsednik opštine Dušan Ilinčić koji je izrazio zadovoljstvo što je baš ova škola domaćin državnog ranga takmičenja.
Prisutnim takmičarima se u ime organizatora obratio predsednik Društva matematičara Srbije profesor Vojislav Andrić koji je podsetio da ovo društvo već godinama organizuje matematički kviz za učenike osnovnih škola.
– Od pre dve godine on je i Rauhov matematički kviz i rezultat je jako dobre saradnje Društva matematičara sa ovom kompanijom koja pored matematičkog kviza pomaže i našu izdavačku delatnost. Rauhov matematički kviz je samo jedna od mnogobrojnih aktivnosti društva namenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola, jer kao što znate, mi imamo i redovan sistem matematičkih takmičenja gde se u toku jedne školske godine održi oko 20. raznih takmičenja iz matematike i informatike- izjavio je profesor Andrić.
On je poručio takmičarima da konačna rang lista nije mnogo važna jer svako ko je stigao do finala je pobednik u svom širokom regionu, te da je učešće u finalnom delu veliki uspeh sam po sebi.
U konkurenciji nižih razreda beogradski osnovci su ubedljivo pobedili sakupivši 124 boda. Drugoplasirani su bili Novosađani sa 76 dok su Nišlije imale četiri boda manje. 54 poena bila su dovoljna za četvrtu poziciju koja je pripala đacima iz Valjeva što je za pet više od petoplasiranih vršnjaka iz Kragujevca.
Veća neizvesnost pratila je nadmetanje starijih razreda a utisak je da su zadaci bili teški s obzirom na ograničeno vreme za razmišljanje od 2-3 minuta. Na kraju regularnog dela ekipe iz Šapca i Kragujevca imale su isti broj bodova, po 72. Na trećem mestu su bili osnovci iz Beograda sa osvojenih 40 poena, duplo više od četvrtoplasiranih Leskovčana, dok su Somborci zauzeli petu poziciju sakupivši 15 bodova. Pobednika su odlučila rezervna pitanja. Na prvo su obe ekipe dale pogrešan odgovor ali su drugi zadatak Šapčani rešili za manje od minut i zauzeli prvo mesto.
Svi učesnici kviza imali su priliku da posete pogone kompanije “Rauch Serbia” u Koceljevi kao i Zavičajni muzej.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa