23. januar 2020.23. jan 2020.
Kako se menja grad?
Mini konferencija - Menjam svoj grad

Kako se menja grad?

Cilj događaja Menjam svoj grad jeste inspirisanje građanki i građana na akciju i udruživanje - primerima različitih aktivističkih praksi a primarno je namenjeno mladima, đacima i budućim studentima, uticajnim građankama i građanima, predstavnicima i članovima udruženja, neformalnih grupa i grupa građana, ali i svim drugim zainteresovanim sugrađanima koji vide problem, razmišljaju o rešenjima ili samo žele da se informišu
Mini konferencija Menjam svoj grad: EVO KAKO! je javni događaj koji će biti održan 31. januara od 18 do 20 časova u Muzeju šabačkih Jevreja i usmeren ka tome da pruži podršku onima koji maštaju o promeni, svima koji već vredno rade i nekima koji bi voleli da doprinesu društvu, ali nisu sigurni kako. Na jednom mestu biće okupljeni različitu primeru dobrih praksi, institucionalnog i vaninstitucionalnog angažovanja, odlučnu i ozbiljnu akteri različitih znanja i interesovanja, ali jednako entuzijastičnu i sposobnu da iniciraju promenu različitih segmenata u Šapcu i okolini.
Ideja za događaj nastala je iz konsultativnog sastanka “Menjam svoje naselje” koji je nedavno održan u Gradskoj kući, kada je tema naselja Trkalište obrađena je iz ugla građanskih inicijativa, pitanja angažovanja mladih i participacije građana u odlučivanju.
Marija Ratković, pomoćnica gradonačelnika za pitanja mladih i tom prilikom je istakla da je potrebno nagraditi svaki napor stanovništva da se uradi nešto na nivou naselja jer je susedstvo najmanja jedinica javnog prostora koji počinje tamo gde prestaju privatni interesi. U tom smeru, kako bismo bili okrenuti prema konkretnim rešenjima i neophodnom sticanju znanja o pitanjima javnog interesa i učešća građana u odlučivanju - izdvojene su teme koje bi bilo dobro razraditi u narednom periodu.
-Na prvom Menjam svoj grad događaju - svoja znanja, ideje i inicijative predstaviće nekoliko lokalnih i regionalnih inicijativa. Uroš Rakić i Sara Stojićević govoriće o školskim parlamentima, biće prikazan film nastao u projektu školskih parlamenata u Somboru u koautorstvu Leopolda Rollingera, Ivana Kolaković predstaviće dobre primere eko-inicijativa, a naša nagrađivana aktivistkinja Tamara Kojić predstaviće svoje početke i projekte Kilometar kose, Rock kamp za devojčice, Cheteau de la Salle i Mokrin House na čijem čelu se sada nalazi, biće predstavljeni projekat Bunt u okviru takmičenja Svetionik znanja, a kratko i praktično predavanje o aktivizmu održaće Svetlana Radosavljević iz Trag fondacije sa dugogodišnjom praksom finansiranja građanskih inicijativa, uz naglasak na osnaživanje mladih da se prijave za stalne konkurse donatora. Cilj događaja Menjam svoj grad jeste inspirisanje građanki i građana na akciju i udruživanje - primerima različitih aktivističkih praksi a primarno je namenjeno mladima, đacima i budućim studentima, uticajnim građankama i građanima, predstavnicima i članovima udruženja, neformalnih grupa i grupa građana, ali i svim drugim zainteresovanim sugrađanima koji vide problem, razmišljaju o rešenjima ili samo žele da se informišu – navodi pomoćnica gradonačelnika za pitanja mladih.
-Pokazaćemo da aktivizam ima puno lica i da svako može da bude aktivan u svojoj zajednici, a kako bi gradske inicijative i akcije odgovorile na stvarne potrebe ljudi, biće organizovan niz programa koji će se baviti sticanjem znanja i praktičnih veština u procesu građanske participacije i tek tada kao rezultat možemo imati promene ne samo u gradu, nego i u svesti i srcima građanki i građana, zaključila je Marija Ratković.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa