23. januar 2020.23. jan 2020.
Dva značajna priznanja šabačkim izviđačima
IZVIĐAČI

Dva značajna priznanja šabačkim izviđačima

Među veteranima koji su organizaciji dali najviše su i Mića Stanimirović i Stevan Stojanović, koji su na predlog šabačkih izviđača, od starešinstva SIS, proglašeni za “Zaslužne članove Saveza”, i dobili Plaketu, najveće izviđačko priznanje
Izviđači Šapca već godinama, završavaju svaku godinu analizom godišnjeg rada i ostvarenih rezultata, koji služe kao putokaz za narednu godinu. U ovoj godišnjoj analizi učestvuju uglavnom stariji članovi koji su i planeri, rukovodioci i izvršitelji plana aktivnosti.
Ove godine bila su posebno dva razloga da ovakav sastanak bude i veseo i interesantan – sve hvale vredan. Ovogodišnji sastanak u Domu izviđača otvorio je starešina odreda “Vera Blagojević” koji je takođe imao razloga da bude zadovoljan radom odreda. On je sa posebnim zadovoljstvom pozdravio sve prisutne, posebno veterane, kojima se zahvalio na odzivu da prisustvuju, a onda je u osnovnim crtama izneo godišnji rad odreda i rezultate, uglavnom sve pozitivno. Sava Dervišević je naglasio da je zadovoljan postignutim rezultatima u dosta otežanim uslovima. Takav odnos prema organizaciji rezultirao je na kraju godine dobijanjem lente “Odred orlova”, za 2019. godinu. Tokom godine bilo je dosta i drugih priznanja odredu i pojedincima, koji pomenuti na ovaj način stimulativno deluju na mlađe članove za još veću aktivnost.
Ovaj svečani sastanak zajednički su organizovali odredi “Vera Blagojević” i odred porečana “Savski čivijaši”. Skup je bio veoma sadržajan i zabavan, jer je prisustvovao veći broj brđana – veterana.
Šabac je bio veoma poznat izviđački centar u Srbiji, a posebno po brojnim velikim izviđačkim akcijama na nivou Srbije. Sve to do sada rezultiralo je da Šabac ima u svoje vreme predsednika izviđača Jugoslavije. To je bio Velja Milošević, koji je i u dva mandata bio predsednik Saveza izviđača Srbije. Drugi predsednik Saveza izviđača Srbije iz Šapca je sadašnji predsednik Pera Trajković. Sve to je priznanje Šapčanima za doprinos razvoju izviđaštva u Srbiji. Izviđaštvo u Srbiji traje od 1950. godine i Šabac u njemu. Ova dva priznanja Šapčanima “zarađena” su kada su Šapčani bili domaćini velikih izviđačkih akcija republičkog nivoa, među kojima su 100 godina izviđaštva u Srbiji, “izviđački stroj”, učešće na svim republičkim porečanskim plovidbama i više stručnih akcija.
Za sva napred navedena dostignuća u izviđačkoj organizaciji zaslužni su svi članovi, brđani i veterani najviše.
Među veteranima koji su organizaciji dali najviše su i Mića Stanimirović i Stevan Stojanović, koji su na predlog šabačkih izviđača, od starešinstva SIS, proglašeni za “Zaslužne članove Saveza”, i dobili Plaketu, najveće izviđačko priznanje.
Ovo priznanje laureatima na svečanosti uručio je predsednik SIS Pera Trajković u Domu izuviđača, uz čestitiku svih prisutnih. Ova priznanja, naglašeno je da su i kao podsticaj za sve mlađe koji dolaze. Na priznanjima se zahvalio S. Stojanović. Ovakva priznanja retko se u Savezu dodeljuju.
S.Stojanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa