23. januar 2020.23. jan 2020.
Kada mislim o svom  poslu ne bojim se života
Kamerna scena u čast Jelice Vojinović

Kada mislim o svom poslu ne bojim se života

Sada znam, razumem da u našem poslu, bilo da igramo na pozornici ili pišemo nisu važne slava, sjaj i sve ono o čemu se sanja. Važno je da čovek podnosi patnju. Da ume da nosi svoj krst, i da veruje. Ja verujem i nije mi tako teško. Kada mislim o svom poslu ja se ne bojim života (A. P. Čehov)
Imenovanjem kamerne scene po Jelici Vojinović (1935-2019), Šabačko pozorište nastavlja tradiciju negovanja kulture sećanja na velikane umetnosti grada. Pored Velike scene „Ljubiša Jovanović”, Male scene „Dr Branivoj Đorđević” i Galerije „Vladislav Lalicki”, ova ustanova kulture dobija i prvi izvedbeni prostor nazvan ženskim imenom - scenu posvećenu sećanju na umetnicu čiji je rad trajno obeležio Šabac i gradski teatar.
-Kamerna scena „Jelica Vojinović” nalazi se na pozorinici Šabačkog pozorišta, onda kada je na njoj smešteno i gledalište. Zbog specifične dubine šabačke pozornice – kakvu nema mnogo pozorišta u Srbiji, po njoj je moguće razmeštati gledalište, u nekoliko varijanti, zavisno od rediteljskog koncepta izvedbenog prostora. Budući da ovakvih produkcija na našem repertoaru ima sve više, došli smo na ideju da ovaj repertoarski pravac obeležimo imenovanjem nove scene. U tome, vidimo priliku da se pozicioniramo kao teatarska kuća koja pored klasičnog dramskog repertoara, kakav se igra na „sceni kutiji”, prepoznajemo i savremene pozorišne tendencije, u kojima se sve češće pojavljuje potreba za intimnijom atmosferom između glumaca i gledalaca, ali i za različite odnose prema prostoru i vizuri – ističe direktorka Milena Bogavac i dodaje da je imenovanjem scene odata počast zvezdi Šabačkog pozorišta upamćenoj ne samo po njenim ulogama, već i predanosti glumačkom pozivu i pozorišnoj umetnosti .
-Inicijativu da kamerna scena Šabačkog pozorišta ponese ime Jelice Vojinović, jednoglasno je prihvatio čitav kolektiv ove ustanove, a odlukom Upravog odbora, ova ideja je sprovedena u delo. Uloga po kojoj Jelicu Vojinović pamte najmlađe generacije šabačke publike, bila je uloga Gospođe Smit u kultnoj šabačkoj predstavi „Ćelava pevačica”, koju je po komadu Ežena Joneska režirao Nikita Milivojević. Ova predstava, igra se i danas i jedna je od najdugovečnijih predstava u našoj zemlji – pojasnila je direktorka.
Ovo je prva je aktivnost kojom Šabačko pozorište obeležava 2020. kao godinu proslave značajnog jubileja, 180 godina pozorišnog života u gradu.
Dar za dramsku umetnost nasledile su Jelicine ćerka Aleksandra (članica ansambla Šabačkog pozorišta) i unuka Nađa Ristić, studentkinja glume u Beogradu. Na svečanom otvaranju Kamerne scene „Jelica Vojinović” govorile su direktorka pozorišta Milena Bogavac, glumica Aneta Tomašević i unuka Jelice Vojinović, Nađa Ristić.

Jelica Vojinović (1935-2019)
U okviru gradskog ansambla, odigrala je više od osamdeset uloga, velikog žanrovskog raspona: od komedije, preko klasičnog dramskog repertoara, do avangardnih komada XX veka. Za svoj umetnički rad, dobila je niz značajnih umetničkih priznanja, među kojima su šest nagrada Festivala „Joakim Vujić”, Orden Republike sa bronzanim vencem, Oktobarska nagrada Grada Šapca, Zlatna plaketa Grada Šapca i druga… Po završenom radnom veku, dodeljeno joj je i Posebno priznanje za vrhunski doprinos kulturi, koje se u javnosti ponekad naziva i „nacionalna penzija”.


M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa