23. januar 2020.23. jan 2020.
Majka, baka, domaćica, preduzetnica
DIMLjENI SIR IZ MIŠARA

Majka, baka, domaćica, preduzetnica

Zimi sir dimim 7-8 sati, a leti kraće. Najveći problem je plasman pa radim uglavnom po narudžbini, ali uvek imam i u rezervi da ćerke ili muž mogu da odnesu na posao ukoliko neko traži
Dobra ideja je pola posla, a da bi se biznis pokrenuo nekada nisu potrebna nikakva ulaganja, dovoljno je pametno iskoristiti ono što već ima kod kuće. Da bi dopunila kućni budžet Dragana Đukanović iz Mišara pre nekoliko godina počela je da pravi više zimnice i viškove prodaje. Što je bilo dobro njenoj porodici svidelo se i drugima. Iako to nije imalo neki značajniji finansijski efekat, Dragana nije odustajala.
-Imamo krave i stalno mi se činilo da je taj posao “presipanje iz šupljeg u prazno“. Kada naplatimo mleko platimo račune i hranu za mesec dana. Muževljeva plata se odmah potroši i uvek imaju neki dodatni izdaci. Tako sam letos počela da pravim dimljeni sir. Konačno se nešto osetilo i u našem budžetu, kaže Dragana.
Po zanimanju medicinska sestra nikada nije radila u struci. Udala se odmah posle srednje škole, uspešno odgajila i iškolovala četvoro dece, a uz to na svojim leđima nosila domaćinstvo.
Zimnicu pravi uglavnom od svojih proizvoda, a posebno je ponosna na paprike somborke sa fetom u maslinovom ulju. Dimljeni sir, pored osnovnog „praznog“ proizvodi i sa crnom i zeleom maslinom, susamom, ljutom paprikom, origanom i mirođijom.
Tri ćerke završile su fakultete, žive i rade u Šapcu. Najmlađi sin, iako odličan đak nije želeo da završi studije nego da se zaposli. Suprug takođe radi u Šapcu. Tako Dragana spada u ne baš brojne svekrve koje najveću podršku i pomoć dobijaju od snajke, koja je čak i nabavila recept za sir koji je Dragana došla na ideju da dimi. Kada uspavaju najmlađeg Đukanovića, Ognjena, njih dve se posvete svom malom biznisu.
-Muž je bio skeptiča i pesimista, pa sam na početku improvizovala. Sada imam sušaru koja zadovoljava potrebe proizvodnje. Zimi sir dimim 7-8 sati, a leti kraće. Najveći problem je plasman pa radim uglavnom po narudžbini, ali uvek imam i u rezervi da ćerke ili muž mogu da odnesu na posao ukoliko neko traži.
Đukanovići gaje 15-16 krava, od kojih se muze desetak. Svakog drugog dana predaju više od 300 litara mleka. Dragana siri dvadesetak litara, a sledećeg dana dimi sir.
Za prodaju joj je najznačajniji Bazar starih i umetničkih zanata. Sir uglavnom kupuju stalne mušterije i ko jednom proba vraća se ponovo. Takođe, dosta joj je donelo i udruženje Žensko preduzetništvo u poljoprivredi pocerine i Mačve, a pre toga udruženje “Kiša”.
-Na Sajmu zimnice u Koceljevi čula sam za udruženje “Kiša” ali mi je bilo neprijatno da nazovem. Međutim, snajka je to preuzela u svoje ruke. Kasnije sam upoznala Danijelu Gavrić. Preko nje su dolazile ekipe nekoliko televizija da rade priloge o meni. Mnogo znači reklama koja ide preko udruženja Žensko preduzetništvo, navodi Dragana.
Pored krava, imaju i ratarsku proizvodnju. Najviše gaje malinu. Dragan se priseća da su prve godine kada je dala prinose 2014. imali odličnu dobiti od ovog voća. Od tada se prodaja ne isplati pa je prerađuje u džemove i sokove.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa