30. januar 2020.30. jan 2020.
Vraćanje poverenja u institucije
PREDSTAVLjEN PROJEKAT FINANSIJSKOG UPRAVLjANjA I KONTROLE

Vraćanje poverenja u institucije

Značaj ovog projekta je taj što će biti napravljen i razvijen jedan moderan, održiv, demokratski model za sprečavanje korupcije, nedovoljne transparentnosti i lošeg rada u javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama, što će biti na zadovoljstvo korisnika – građana i privrede
Grad Šabac već tri godine radi na uvođenju Finansijskog upravljanja i kontrole koje treba da obezbedi da građani jasno vide kako se troši novac iz gradskog budžeta. Iako obaveza uvođenja FUK-a postoji još od 2007. godine za sve javne nosioce to niko nije uradio.
Konferencija o projektu „Uvedite FUK sprečite korupciju, netransparentnost i loš nadzor“ održana je prošlog četvrtka u Gradskoj kući. Projekat finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih država, a realizator projekta je Centar za održivi lokalni regionalni razvoj. Realizuje se u tri okruga u Zapadnoj Srbiji – Mačvanskom, Kolubarskom i Zlatiborskom, a kao nosioci pilot projekta odabrani su JKP „Toplana Šabac“ i Narodni muzej Šabac.
-Projekat koji predstavljamo je drugi koji je podržala Američka ambasada od 2017. godine. Prethodni projekat, koji je bio uspešno realizovan, je Trošenje lokalnih budžeta koji je bio prvi od ova dva, a oba su deo programa "LOVA" -Lokalni valjani budžeti. Projekat će biti realizovan do kraja maja ove godine i deo je šireg plana grada Šapca. FUK je već uveden u Gradsku upravu. Ovaj segment koji sada predstavljamo se odnosi na uvođenje i primenu FUK-a u javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama, naveo je autor projekta Slobodan Ilić iz Centra za održivi regionalni razvoj.
Ilić je istakao da je značaj ovog projekta taj što će biti napravljen i razvijen jedan moderan, održiv, demokratski model za sprečavanje korupcije, nedovoljne transparentnosti i lošeg rada u javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama, što će biti na zadovoljstvo korisnika – građana i privrede.
Na konferenciji je govorio i ataše za kulturu Američke ambasade Majkl Bruk koji je naveo da je ovo jedan od 17 projekata koje finansiraju ove godine u Srbiji.
-Bilo da ste diplomata, gradonačelnik ili da radite u muzeju, svi mi služimo građanima i najvažniji deo toga je poverenje. Kod ovog projekta nije reč samo o boljem računovodstvu, nego kako da budete bolji službenik i zaslužite veće poverenje građana. Veoma smo ponosni na ovo partnerstvo i nadamo se da će Šabac posle ovoga imati bolje i jače sisteme, rekao je Majkl Bruk.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je istakao da uvođenje ovog sistema dovodi sve u javnoj službi u poziciju da budu jednaki u pružanju efikasnih usluga građanima i da pokušaju da povrate godinama narušavano poverenje između građana i onih koji ih predstavljaju.
-Ideja je da postanemo svi sluge građana. To bi trebalo da svakom ko se bavi javnim poslom služi na ponos, da dobije priliku da u javnom interesu i u korist svih radi dobre stvari sa najmanje novca i najmanjim utroškom vremena. Verujem da to Šabac može da uradi, zato što je već odavno doneo odluku da se tako ponaša, rekao je gradonačelnik Zelenović i dodao da ukoliko bi ovaj primer sledili i drugi gradovi u Srbiji bilo bi dovoljno novca da se urade veoma korisne stvari, bez ičijeg tuđeg novca.

Stručno usavršavanje u SAD
Petoro stručnjaka iz Srbije na poziv Američke ambasade otići će u SAD na stručno usavršavanje, što je još jedan aspekt ove saradnje. Tamo će imati priliku da saznaju više o spajanju ekonomskog razvoja i kulture. Predstavnik Šapca biće direktor Narodnog muzeja Nela Tonković.
-Sa velikim zadovoljstvom i pažljivo ću pratiti sve što nam bude predočeno u SAD kako bismo nešto od njihove dobre prakse mogli da implementiramo u Narodnom muzeju i kako bi čitav grad imao koristi od onoga što naša Ustanova sprovede ne samo kroz FUK, već i kroz donošenje nekih novih modela onoga što je naša osnovna delatnost. Odlazak je planiran za kraj februara, a povratak u drugoj sedmici marta, nakon čega ću verujem biti u prilici da sa kolegama i Gradskom upravom podelim ono što tamo naučim, navela je Nela Tonković.

M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa