30. januar 2020.30. jan 2020.
Posle prevencije prisebnost najvažnija
UČESTALI POŽARI NA OBJEKTIMA TOKOM ZIME

Posle prevencije prisebnost najvažnija

Od 40 vanrednih događaja koje su vatrogasci spasioci od početka godine imali na teritoriji Šapca, 30 su bili požari, a čak 21 na građevinskim objektima, odnosno stambenim kućama i pomoćnim zgradama. “Kada dođe do požara važno je ne paničiti. Ukoliko je moguće, bez dovođenja sebe u opasnost, požar ugasiti dok je još u početnoj fazi” objašnjava komandant vatrogasno – spasilačke jedinice Šabac Goran Stefanović
UČESTALI POŽARI NA OBJEKTIMA TOKOM ZIME
Posle prevencije prisebnost najvažnija
Dok tokom letnjih i jesenjih meseci vatrogasci muku muče sa požarima na otvorenom, zima je vreme kada gore dimnjaci i pušnice. Praksa je pokazala da zbog “kaiša slanine ode kuća”, a isto se dešava i zbog neočišćenih dimovodnih kanala, odnosno odžaka.
Mentalitet našeg naroda je takav da najčešće kao preventivnu meru koristi “neće meni da se desi”. Ipak, desi se, ne tako retko. Da do toga ne bi došlo dimnjake treba redovno čistiti, a o mesu koje se suši voditi računa.
Od 40 vanrednih događaja koje su vatrogasci spasioci od početka godine imali na teritoriji Šapca, 30 su bili požari, a čak 21 na građevinskim objektima, odnosno stambenim kućama i pomoćnim zgradama. Na sreću, niko nije poginuo, niti je bilo povređenih.
Dimnjak se često zapali, ali ukoliko je u dobrom stanju vatra će ostati unutra, ali kada postoji neka pukotina požar se lako može proširiti na krovnu konstrukciju, a zatim i dalje na kuću. Takođe, do požara na kućama dolazi i zbog toga što ljudi suše meso i lože vatru na tavanu kuća! Treba redovno proveravati i instalacije, a grejalice nikada ne držati blizu zapaljivih materijala. Naravno, ne ostavljati ni ručak da se kuva na ringli, a u međuvremenu “skoknuti” do komšinice ili prodavnice.
Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvete već treću godinu sprovodi akciju “Osnovi bezbednosti dece” u kojoj, deci prvog, četvrtog i šestog razreda predavanja, između ostalog, drže i pripadnici vatrogasno – spasilačkih jedinica. Teme su zaštita od požara i zaštita od tehničko tehnoloških nesreća i prirodnih nepogoda. Edukacijom najmlađih ispravlja se nedostatak znanja iz ove oblasti nastao poslednjih decenija. Veliki broj odraslih ne zna broj hitnih službi, ni kako se ponašaju u slučaju nekog vanrednog događaja.
-Kada dođe do požara važno je ne paničiti. Ukoliko je moguće, bez dovođenja sebe u opasnost, požar ugasiti dok je još u početnoj fazi. Ako je to nemoguće izaći napolje zajedno sa ukućanima, zatvoriti vrata za sobom, a zatim nazvati vatrogasce na broj 193 i dati precizne podatke o mestu, obimu požara i da li ima ugroženih ljudi, objašnjava komandant vatrogasno – spasilačke jedinice Šabac Goran Stefanović.
Poznato je da kiseonik pomaže vatri da gori, zbog toga je važno ne otvarati prozore. Kada požar izbije u stambenoj zgradi hodnik, stepenište i liftovi se ponašaju kao dimnjak, pa nikako ne treba izlaziti iz stana ako nije direktno ugrožen, a pogotovu ni slučajno ne ulaziti u lift.
Direktno ugroženi stanovi su, sem onog koji gori oni iznad, ispod i pored. Svi koji se nalaze u drugim stanovima treba da stave mokro ćebe ili peškir ispod vrata i izađu na terasu i zatvore vrata za sobom. Nekada je dovoljno otići kod komšije preko puta. Gašenje treba prepustiti profesionalcima.
Požar može da se ugasi u početnoj fazi, ali važno je znati i da ne sme svaki požar da se gasi vodom. Ukoliko gori električna instalacija ili električni aparati, može doći do strujnog udara. Takođe, kada gori benzin ili ulje, oni ostaju na površini vode i može doći do širenja požara. Tako da, ako se zapali npr. tiganj, najbolje bi bilo na njega baciti mokro ćebe ili neki veći odevni predmet.
-Građani treba da znaju da mi krećemo odmah po dobijanju poziva da je izbio požar. Brzina dolaska zavisi od udaljenosti i gustine saobraćaja, ali uvek dolazimo najbrže što možemo. Takođe, ne naplaćujemo gašenje požara, tako da ne postoji nijedan razlog za odlaganje poziva, ističe Stefanović.
Podaci kažu da se ulaganje u preventivu sedmostruko isplati. Takođe, veruje se da je uzrok više od 90 odsto požara nastalo zbog ljudske nepažnje.

Problem nepropisno parkiranje
Pre desetak dana izbio je požar na trećem spratu stambene zgrade u naselju Živinarnik. Vatrogasci su se prilikom intervencije susreli sa problemom otežanog prilaska zgradi zbog nepropisno parkiranih automobila. Nažalost, ta slika je uobičajena i malo ko kada se parkira razmišlja o posledicama koje mogu biti mnogo veće od kazne parking servisa.


M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa