30. januar 2020.30. jan 2020.
Dan prvog prosvetitelja
Školska slava Sveti Sava u šabačkim obrazovnim ustanovama

Dan prvog prosvetitelja

„Na svim svojim putevima znajte da pravi budu putevi vaši i noge vaše neće se spoticati, Sveti Sava
Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova. Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. Proslavljan je sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti. Posle poluvekovne zabrane, 1990. godine ponovo se obeležava kao školska slava. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.
Uz prigodan prigodan program i lomljenje slavskog kolača u šabačkim obrazovnim ustanovama obeležen je Savindan.
-Praznik Svetog Save je posebno važna za nas, jer praznujemo značajnu vrlinu ljudskog roda, a to je dalekovidost. Kada govorimo o svesti i dostojanstvu jednog čoveka koja često ne zavisi od onoga što se može videti u sadašnjosti, nego mnogo više od onoga što može biti u budućnosti. Sveti Sava je u svom rodu, koji je u to vreme okarakterisan kao „varvarski“ video potencijal i suštinsku dobrotu u samom njegovom jezgru i to je uzeo kao polazište i izgradnju ono što mi danas osam vekova kasnije slavimo - istakao je sveštenik Nikola Kovačević i naglasio da je Sava vođen ljubavlju postigao duhovni izvor snage, svetlosti i vrlinama kojima treba uvek da težimo.
-Hristos je prvi rekao da su dve najveće zapovesti ljubiti Boga svim srcem svojim, ali isto tako silno i čoveka. Sveti Sava je ispunjavajući ove dve zapovesti oslobodio dar božji one dalekovidosti koja vrednuje svakog čoveka, a osobito one koji su nam najbliži.
Škole otvorenog srca
Ideja o manifestaciji „Škole otvorenog srca“ potekla je pre deceniju od učeničkih parlamenata Škole primenjenih umetnosti i Medicinske škole ”Dr Andra Jovanović” sa željom da školsku slavu obeleže u duhu svetosavlja i darivanja, otvorenog srca kao što su i naslovili u nazivu svoje ideje. Na dan školske slave ove dve obrazovne ustanove na platou koji ih spaja organizuju druženje sa sugrađanima. Lokalne pekare i prodavnice daruju namirnice, a preostala hrana ove godine je poklonjena Karitasu Šabac.
-Pre deset godina Učenički parlament i tim za humanitarne aktivnosti naše škole uspešno se i danas realizuje na Savindan sa komšijama iz susedne škole. Ovo je dobar način da se zbližimo, sarađujemo i značajno je što negujemo prijateljstvo, dobročinstvo i tih vrlina treba da budemo svesni svakog dana, ne samo na praznik koji slavi Svetog Savu. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da lokalni preduzetnici rado učestvuju u našim akcijama. Ono što je značajno je da manifestacija ima i humani karakter, jer sve što je prikupljeno prosleđuje se nekoj od organizacija, ove godine je to Karitas - istakla je direktorka Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“ Biljana Đuknić.
Plato koji povezuje dve škole 27. januara okuplja ljude dobre volje, učenike, profesore i sugrađane.
-Družimo se, sarađujemo, razmenjujemo iskustva, ideje i kroz ove aktivnosti negujemo prave vrednosti - rekla je Matić Emilija predsednica učeničkog parlamenta Medicinske škole.
-Ovo je idealna prilika za sklapanje novih prijateljstava, jer se na odmorima retko viđamo iako nas samo plato deli - dodala je Dunja Popović, predsednica učeničkog parlamenta Škole primenjenih umetnosti.
Pravoslavlje u Galeriji Škole primenjenih umetnosti
U galeriji Škole primenjenih umetnosti u toku je i svetosavska izložba radova učenika pod nazivom ''Pravoslavlje''. Postavka je posvećena najvećem događaju u istoriji Srpske pravoslavne crkve, 800 godina njene autokefalnosti i obuhvata preko 80 radova, nastalih u različitim tehnikama primenjene umetnosti i dizajna. Osim kopija fresaka manastirskih zadužbina porodice Nemanjić, na izložbi će biti prikazani radovi u tradicionalnim tehnikama, ali i u savremenom umetničkom izrazu, kroz kaligrafiju, pozlatu, grafiku, keramiku, kolaže, vez i unikatno dekorisan tekstil.
-Za izložbu akcenat je stavljen na ornamentu u arhitekturi srednjovekovnih srpskih manastira. Tradicionalni ukrasi su bili polazište, ali smo ih kroz različite tehnike i materijale kao što su kamen, drvo, tekstil dodali pečat modernog. Učenici su stvarali uz mentorsku podršku profesora - pojasnila je Mina Stupar, profesorka.

Tradicionalni Svetosavski bal šabačkih prosvetnih radnika, u organizaciji Gradske uprave, održan je u hotelu Sloboda. Na tradiciju pristune je podsetila je Tatjana Marković, načelnica Odeljenja društvenih delatnosti, a gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović rekao je da nas upravo "tradicija čini hrabrim i bogatim, i daje utemeljenje da danas i u budućnosti radimo dobre stvari".
-Naš zadatak je da školovanje u Šapcu bude na visokom nivou i da omogućimo obrazovanje za XXI vek, kao i modernu školu koju će deca pohađati u jednoj smeni sa obezbeđenim toplim obrokom, časom fizičke aktivnosti, ali i svim onim što je neophodno kako bi uz nastavni kadar sticali nova znanja – pojasnio je gradonačelnik Zelenović.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa