30. januar 2020.30. jan 2020.
Pijaća voda iz crkvenog dvorišta
DUBLjE

Pijaća voda iz crkvenog dvorišta

Zahvaljujući pomoći Skupštine opštine Bogatić, češke Vlade i velikog broja meštana Dublja, lepo uređenoj arhitekturi crkvenog dvorišta u ovom mačvanskom selu (u centru), pridodata je spomen česma sa velikim količinama pitke vode.
- Izbušen je bunar dubine 84 metara. Izvorište je obloženo kvalitetnim kamenom, a voda praktično izlazi na sve četiri strane sveta. Iznad specijalnih senzorskih slavina u plitkom reljefu uklesani su likovi svetaca: Sveti velikomučenik Georgije, Prikopje (Prokop), Sveti velikomučenik Dimitrije i Sveti Trofim Nikomidijski. Kapacitet kvalitetne vode za piće sa ovog izvorišta u crkvenom dvorištu je dovoljan da podmiri brojne potrebe, a uskoro očekujemo i njegovo zvanično puštanje u rad. Već sada imamo dosta korisnika, kaže starešina crkve u Dublju Uroš Živković.
Razlog za označavanje ovog mesta, pored ostalog i na ovakav način je nedavno obeležena 200 godišnjica, izuzetno značajnog Boja na Dublju (1815. godina) koja se već po tradiciji održava svake godine u ovom selu. Svemu treba dodati i činjenicu da se u seoskoj crkvi nalazi spomen kosturnica u kojoj su smeštene kosti preko hiljadu vojnika (među kojima i čeških) srpskih i neprijateljskih, koji tako posle mnogo godina od Boja, počivaju zajedno.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa