30. januar 2020.30. jan 2020.
Opasna izloženost  duvanskom dimu
PREDAVANjE U ŠABAČKOM ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLjE

Opasna izloženost duvanskom dimu

Puši između 35 - 37 odsto, odraslih (punoletnih) stanovnika. Prema istraživanjima od 50 – 70 odsto je izloženo duvanskom dimu, zavisno od mesta – kaže Prim. dr sc. med Biljana Kilibarda
U kalendaru zdravlja sutrašnji dan, 31. januar, u Srbiji se već duže od dve decenije tradicionalno obeležava kao Nacionalni dan bez duvanskog dima. U Srbiji puši trećina stanovništva, što je poražavajuća statistika. Iako se svakodnevno apeluje na štetnost pušenja, pušači u proseku dnevno konzumiraju jednu paklicu cigareta. Prosečan pušač ima 45 godina. Zapali osamnaest cigareta dnevno i želi da ostavi pušenje. Međutim, kada se ova navika odomaći, ostavljanje cigareta je mučan i retko uspešan proces.
U susret Nacionalnom danu bez duvanskog dima , Kancelarija za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije i Zavod za javno zdravlje – Šabac, organizovali su seminar - Nacionalni kurs prve kategorije na temu: „Razvoj veština zdravstvenih radnika za prevenciju i odvikavanje od pušenja.“ Kurs su vodili eminentni stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje Srbije. Bio je namenjen svim zdravstvenim radnicima i saradnicima iz zdravstvenih ustanova Mačvanskog okruga.
-U Srbiji se redovno prati situacija o zastupljenosti pušenja među mladim i odraslim osobama. Zadnjih nekoliko godina, smo sproveli i međunarodno uporediva istraživanja uključujući učenike osnovnih i srednjih škola. Podaci ukazuju da je zastupljenost pušenja među odraslom populacijom i dalje visoka. Puši između 35-37 odsto, odraslih (punoletnih) stanovnika. Posebno nas brine visoka izloženost duvanskom dimu. Rezultati istraživanja zdravlja stanovništva govore da je 50-70 odsto izloženo duvanskom dimu zavisno od mesta – rekla je Prim. dr sc. med Biljana Kilibarda, iz Kancelarije za prevenciju pušenja.
Statistika kaže da je u periodu između 2013. i 2017. godine u Srbiji učestalost pušača koji koriste duvan smanjena, prvenstveno među učenicima starosti 13-15 godina, za dva odsto. Istovremeno se ističu i novi izazovi u kontroli duvana kao što su upotreba nargila i elektronskih cigareta. Posebno zabrinjava porast učestalosti istovremene upotrebe više duvanskih proizvoda ili elektronskih cigareta i duvana.
-Pušenje nargile sve je popularnije među mladom populacijom, iako u najvećem broju ona sadrži duvan. Dobili smo podatak da negde oko četvrtina učenika prvih razreda srednjih škola je pušilo, odnosno puši nargile. Postoje zablude da su one manje štetne od cigareta, i da se prolaskom dima kroz vodu filtera umanjuje broj toksičnih materijala. Ništa bolja situacija nije ni sa elektronskim cigaretama koje koristi 6,2 odsto učenika 13-15 godina (7,6% dečaka, 4,8 % devojčica) – navela je dr Biljana Kilibarda.
U cilju smanjena upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu potrebno je sprovesti čitav niz mera, kako bi se mladima omogućilo donošenje zdravih izbora. Jedna od mera je edukacija, posebno kada se radi o novim pojavama i za koje ne postoji dovoljno znanja. Pored toga, potrebno je sprovesti zakonske strategije u okruženju, koje će pušenje učiniti manje socijalno prihvatljivim.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa