30. januar 2020.30. jan 2020.
Participacija  u obrazovanju,   pedagoški (p)ogledi
Stručno naučni skup

Participacija u obrazovanju, pedagoški (p)ogledi

Odeljenje za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Pedagoško društvo Srbije organizovali su naučno stručni skup, koji je održan u okviru Susreta pedagoga sa temom „Participacija u obrazovanju – pedagoški (p)ogledi“.
Naučno stručni skup je realizovan 24. i 25. januara 2020. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu veoma uspešno.
Pleanarna izlaganja u Amfiteatru Georgije Ostrogorski su održali: profesor dr Dejvid Frost iz Velike Britanije, doc dr Vladeta Milin i profesor dr Jelena Vranješević zaposleni na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Kroz četiri tematska područja u petak je održano 36 izlaganja različitih autora a u subotu su predstavljeni i radovi šest autora u okviru poster sekcije. Poster sekcija je ove godine po prvi put organizovana u okviru ovog stručnog skupa.
Učešće u radu i realizaciji skupa imala je Biljana Drobnjak, pedagoški savetnik, zaposlena u Šabačkoj gimnaziji. U subotu 24.1. Biljana Drobnjak je svoje izlaganje „Vrste, oblici i aktivnosti učeničke participacije u zajednici kojoj pripadaju u pedagoškoj literaturi i iskustvu učenika“predstavila zainteresovanim kolegama, a u subotu je govorila o drugom radu u poster sekciji „Uloga pedagoga u razvijanju i unapređivanju kompetencija za participaciju i odgovorno učešće učenika u društvu“.
Cilj skupa je bio da se razmotre najnovija naučna saznanja relevantna za participaciju različitih aktera u vaspitno obrazovnim institucijama u odlučivanju o pitanjima u vezi sa nastavom i svim drugim aktivnostima, zatim da se razmene i sagledaju iskustva o participaciji, kao i da se prepoznaju uloge i odgovornosti pedagoga u podsticanju participacije. Neformalna druženja u pauzama omogućila su učesnicima bolji uvid u teorijska odnosno praktična dostignuća, priliku za saradnju i realizaciju novih projekata.
„Ovakav i slični Susreti sa kolegama uvek mogu biti dobra prilika, za nova saznanja, za usavršavanje i komparaciju sopstvene prakse sa iskustvom drugih kolega i onih koji se bave teorijom ali i onih iz prakse. Ja sam govorila o rezultatima svog rada sa učenicima iz Šabačke gimnazije i njihovim zapažanjima o učešću učenika u društvu, zajednici, kao i koja je uloga prosvetnih radnika u motivisanju učenika da participiraju.
Osećaj kada govorite pred publikom koja je stručna i zainteresovana da vas čuje, kao i da vam uputi i kritike i pohvale i to na Fakultetu gde ste završili i osnovne i poslediplomske studije za mene je uvek neponovljivo i dragoceno iskustvo“ rekla je Biljana Drobnjak.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa