30. januar 2020.30. jan 2020.
Svetosavska izložba u Kulturnom centru

Stvaralaštvo budućih umetnika

Polaznici Škole slikanja i crtanja u Kulturnom centru koju vodi dr Dragan Marković Markus, šabački akademski slikar, četvrtu godinu predstavljaju svoje stvaralaštvo na tradicionalnoj Svetosavskoj izložbi. Postavku čini više od 60 radova polaznika uzrasta od 7 do 18 godina u različitim tehnikama, motivima i likovnog senzibiliteta, od crteža, slika i skulptura do nastalih u proteklih dvanaest meseci.
-Likovna aktivnost je podsticajna za psihičke procese, posebne dece. Kroz likovni izraz dete iskazuje svoje emocije, stavove, svoje shvatanje sveta. Čineći to, ono će se vremenom naučiti upornosti, strpljenju, vrednovanju svog ali i tuđeg rada, socijalizaciji. Sve su to bitni konstitutivni elementi buduće samosvojne i moralno zrele ličnosti. Upravo iz tih , psihičko i emocionalno razvojnih posledica, pristup svakom polazniku je prilagođen njegovom uzrastu, talentu i trenutnom intelektualno - emocionalnom statusu. Svojim pristupom, zasnovanim na višedecenijskom iskustvu, umetničkom i pedagoškom, doprinosim da se svaki polaznik oseća komforno i oslobađajuće, kako bi svoju kreativnost nesputano ispoljio kroz, pre svega, igru sa likovnim materijalom. Kod starijih uzrasta, koje pripremam za polaganje prijemnih ispita na likovnim akademijama, akcenat je, pored podrazumevanih širih pogleda na umetnost uopšte, na ovladavanje crtanja i slikanja studije ljudske figure. Mi ne znamo da li će sva ta deca ostati u polju likovne umetnosti kao stvaraoci; neki sigurno hoće, ali svojim znanjem stečenim ličnom praksom, zasigurno će razviti ljubav i poštovanje prema umetnosti. Uz digitalnu, likovna pismenost se već manifestuje kao neophodni atribut savremenog čoveka - rekao je dr Dragan Marković Markus.
Na izložbi su i radovi nekoliko polaznika koji su, u predhodnoj godini, dobili značajne republičke nagrade: Andrea Kabić, Helena Ostojić, Kosta Mijanović. Specifičnost škole je u njenom trajanju tokom cele školske godine i mogućnost upisa u bilo kom periodu.
Postavka je otvorena do 3. februara u galeriji Kulturnog centra.
M. Ž.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa