30. januar 2020.30. jan 2020.
Podsticajima do veće proizvodnje
POLjOPRIVREDA ZASLUŽUJE POMOĆ

Podsticajima do veće proizvodnje

Za profitabilniju poljoprivredu i ruralni razvoj tokom 2020. u vidu direktnih plaćanja, Vlada Srbije putem direktnih plaćanja, svojom Uredbom planirala oko 18,3 milijarde dinara
Od ukupno planiranog novca (oko 18,3 milijarde dinara), koliko je Uredbom o raspodeli podsticaja, Vlada Srbije u ovoj godini predvidela za direktna plaćanja, oko šest milijardi je planirano za mere ruralnog razvoja. Za kreditnu podršku poljoprivrednicima oko 300 miliona dinara i posebne podsticaje oko 230. Nije zaboravljen ni IPARD, a za te podsticaje Vlada je predvidela 3,9 milijardi dinara.
Udeo u IPARD programima je planiran: oko 983,5 miliona dinara iz budžeta i 2,9 milijardi pomoći Evropske Unije za finansiranje ovih podsticaja.
Iz direktnih plaćanja predviđeno je finansiranje premija za mleko u visini od tri milijarde dinara. Za biljnu proizvodnju biće opredeljeno 9,8 milijardi dinara. Tri milijarde dinara predviđeno je za podsticaje gajenja kvalitetnih mlečnih krava, tovne krave, bikove, priplodne krmače, neraste, ovce i ovnove, koze i jariće, roditeljske kokoške teškog i lakog tipa, roditeljske ćurke, kvalitetne priplodne matice šarana i kvalitetne priplodne matice pastrmke.
Za tov junadi, jaradi i svinja 1,4 milijarde dinara. Za krave doilje 20 miliona dinara, dok su podsticaji za košnice pčela 600 miliona dinara.
S druge strane podsticaju za krave radi uzgoja teladi za tov, namenjeno je pola milijarde dinara. Regres za troškove skladištenja u javnim skladištima iznosi isto pola miliona dinara.
Direktna plaćanja u zavisnosti od vrste podsticaja, isplaćivaće se u različitim iznosima u zavisnosti od toga zašta je novac namenjen.
Tako će premija za mleko biti sedam dinara. Osnovni podsticaj za biljnu proizvodnju će biti 5.200 dinara po hektaru. Za kvalitetne priplodne mlečne krave biće 25.000 po grlu. Za priplodne ovce i ovnove, koze i jarce 7.000 dinara po grlu. Za priplodne krmače i neraste 15.000 dinara po grlu. Podsticaji za roditeljske kokoške teškog tipa su 60 dinara po grlu, a za roditeljske kokoške lakog tipa 100 po grlu. Za roditeljske ćurke 300 po grlu.
Za kvalitetne priplodne matice šarana, biće 500 dinara po grlu, a priplodne matice pastrmke 300 po grlu.
Za tov junadi biće 15.000 dinara po grlu, jagnjadi 2.000 po grlu u tovu, kao i za jarad, a za tov svinja 1.000 dinara po grlu.
Za krave doilje 40.000 po grlu.
Podsticaji za košnice pčela biće 720 dinara po košnici.
Za konzumnu ribu proizvođači će dobiti 10 dinara po kilogramu.
Pomenutom Uredbom podsticaj za krave za uzgoj teladi za tov biće 20.000 dinara po grlu.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa