30. januar 2020.30. jan 2020.
Mentor, pedagog  i umetnik
Svetosavska izložba radova učenika
profesora Dragiše Marsenića

Mentor, pedagog i umetnik

Šapčani će biti u prilici da pogledaju radove talentovanih umetnika koji pripadaju narodu čije je trajanje obeleženo tegobama svake vrste i sreća je što postoje, što nisu podlegli euforiji lažnih vrednosti, vođeni mentorstvom profesora Dragiše Marsenića
-Uzmite ih i učite ih! Kome je Bog dao, on će naučiti, govorio je Sveti Sava. I ovu izložbu, kao i prethodnih 32 posvećujemo tvorcu lepote, pravoslavnog učenja, vaspitanja, tolerancije, praštanja i razumevanja uz osećaj velikog zadovoljstva koje imam kao pedagog, i mojih učenika. Svetom Savi s ljubavlju i poštovanjem za sve što je učinio za svoj narod, državu, crkvu i kulturu. Svetom Savi koga je ne samo njegov narod izjednačio da planinskim vrhovima, granitnim stenama, i najlepšim vrelima bistre vode. Nepresušnom izvoru života sprskog roda. Pred posetiocima postavke su trenutne inspiracije i kreacije svakog od umetnika prisutnih na izložbi. Mogu sagledati ono što ih okupira, a meni kao njihovom bivšem profesoru daju za pravo da budem ponosan i da ih i dalje volim - poručio je profesor i akademski slikar Dragiša Marsenić povodom tradicionalne XXXIII Svetosavske izložbe u Biblioteci šabačkoj. Zbog bolesti, profesor je bio opravdano odsutan, ali veliki broj umetnika koji su stasali u njegovom ateljeu je prisustvovao svečanom otvaranju postavke.
Saradnja između Biblioteke šabačke i Škole slikanja Dragiše Marsenića uspešno traje već godinama, a tokom trajanja ove izložbe, Šapčani će biti u prilici da pogledaju radove talentovanih umetnika koji pripadaju narodu čije je trajanje obeleženo tegobama svake vrste i sreća je što postoje, što nisu podlegli euforiji lažnih vrednosti. Ovi mladi ljudi, ako nastave da rade i razvijaju svoju darovitost, nesumnjivo će predstavljati i predstavljaju budućnost umetnosti grada Šapca, ističu u gradskom hramu knjige.
-Pred nama su radovi učenika koje je profesor podučavao više od tri decenije. Možemo slobodno reći da je izložba retrospektiva dosadašnjeg stvaralaštva nekadašnjih polaznika škole Dragiše Marsenića. Sada su oni doktorandi, profesori, studenti. Najbolje je kada učenik postane učitelj, a pravi učitelj je onaj koji uvek uči od drugih. Profesor Marsenić često kaže da od svojih učenika konstantno saznaje i to ga čini doličnim pedagogom i umetnikom - pojasnila je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.
Izložba će trajati do 10. Februara, a kao specifičnost je to što je katalog priređen nakon svečanog otvaranja.

„Nije nam talenat pao sa Marsa, nas je za Akademiju spremao Marsa.“
-Zahvaljujući profesoru smo uspešni i godine provedene u ateljeu su među najlepšim u mom životu. Značajno je uticao na moj rad - istakla je Jelena Jevtić.
-Nažalost, profesor nije bio prisutan na otvaranju izložbe, ali smo se potrudili da bude kao kada je on organizovao. Rad sa profesorom za mene je bio značajan ne samo zbog sticanja iskustva, sigurnosti, nego i odnosa koji ima prema učenicima. Trenutno sam na Akademiji primenjenih umetnosti - rekla je Jovana Bojić.
-Imamo jedan slogan koji najbolje ilustruje atelje iz kog smo ponikli. „Nije nam talenat pao sa Marsa, nas je za Akademiju spremao Marsa.“ O profesoru imam samo reči hvale, divan pedagog, čovek i umetnik. Pored toga što nas je naučio zanatskom delu, on nam je bio velika podrška u životu. Uvek nam je davao vetar u leđa i ono što je najvažnije za svakog umetnika dao nam je samopouzdanje - pojasnila je Dragana Đurđević.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa