6. februar 2020.6. feb 2020.
Poslušali smo narod
OPOZICIONE STRANKE I POKRETI KOJI SU SE
ODLUČILI ZA BOJKOT POČELI KAMPANjU

Poslušali smo narod

Opozicija okupljena oko ideje bojkota izbora organizovala je u subotu u Beogradu dva skupa, i na jednom se nije primetio nedostatak organizacije #1od5miliona koja je prošle nedelje objavila da izlazi na izbore.
Najpre je u prepunoj Kombank dvorani usvojena deklaracija kojom se obavezuju da će svaki pokušaj formiranja vlasti na osnovu rezultata „lažnih izbora“ smatrati aktom rušenja ustavnog poretka, a zatim je organizovana i protestna šetnja do zgrade RTS-a.
U deklaraciji se navodi da će takvu vlast smatrati nelegitimnom i protiv nje će se boriti svim vrstama otpora i građanske neposlušnosti.
- Nastavićemo borbu za slobodne medije i slobodne i poštene izbore svim raspoloživim legitimnim sredstvima sa ciljem demokratizacije Srbije. Suprotstavićemo se nasilju, posebno svakom ekstremizmu povezanom sa režimom.
Obavezujemo se na solidarnost u zaštiti svih ugroženih građana koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja ili kritičkog delovanja i pružićemo pomoć i zaštitu ugroženim ljudima i grupama. Nastavićemo razgovore sa predstavnicima Evropske unije i drugih zemalja i organizacija koje podržavaju demokratske vrednosti, slobodu medija i poštene izbore - stoji u deklaraciji.
Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je danas da deo opozicije nije doneo odluku o bojkotu izbora, već da je „poslušao svoj narod“.
- Obećavam da ćemo se izboriti za sve poštene izbore i za promenu sistema, da najbolji budu na mestu koje im pripada, bez obzira na pripadnost političkoj partiji, i to je naš zadatak. Oni koji budu izašli na izbore rade u korist lidera Sprske napredne stranke Aleksandra Vučića. Na tim listama samo je jedno ime ‘Vučić’, i svako ko će sedeti u parlamentu zove se ‘Vučić'- rekao je Đilas na skupu opozicije kojim je označen početak kampanje bojkota izbora.
Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je svim prisutnim na večerašnjoj opozicionoj promociji bojkota izbora zajednička želja da vide normalnu, poštenu i demokratsku Srbiju.
Potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić izjavila je da nema dilemu da li su važniji skupštinski mandati ili oporavak Srbije te nikada ne bi pristala da učestvuje u unapred pokradenim izborima.
Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izjavio je da u politiku nije ušao da bi se „igrao“ sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, već da bi ga poslao na „đubrište istorije“.
Rekao je da bojkot izbora ne predstavlja povlačenje i dodao da će opozicija „tek cepati cipele“ kako bi pokazala narodu da ne treba da pristane na poniženje „jer dostojanstvo i sloboda nemaju cenu“.
Naveo je da je „zahvalan na ponudama“ koje je navodno dobio od vlasti i dodao da Vučić treba „da shvati da neće da se igra ni za cenzus, ni za 500.000 evra, niti da bude Dačić na mestu Dačića“.
Po završetku skupa kojim je otpočela kampanja za bojkot predstojećih izbora, počela je protestna šetnja ulicama glavnog grada. Bila je to prva šetnja koji su organizovale političke organizacije za razliku od svih dosadašnjih. Bio je to, ujedno i najmasovniji skup u poslednje vreme.

I Samardžić u bojkotu
Malo iznenađenja na skupu u Kombank dvorani bio je govor predsednika Državotvornog pokreta Slobodana Samardžića i nekadašnjeg funkcionera Demokratske stanke Srbije koji je naglasio da je bojkot jedini časni odgovor na situaciju u Srbiji.
- Ovde u ovom ne-poretku, snalaze se samo falange koje varaju i kradu - rekao je Samardžić.
Na skupu su još govorili novinar Srđan Škoro, naučni saradnik na Institutu za fiziku Slobodan Prvanović, a ispred zgrade RTS-a okupljeni se obratio naš dramski pisac Siniša Kovačević.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa