Info

6. februar 2020.6. feb 2020.
Vanredno u Hitnoj
TEŽAK DAN NA POCERSKIM PUTEVIMA

Vanredno u Hitnoj

“Kada stigne poziv da se dogodio sudar sa više povređenih istog trenutka sve naše dostupne ekipe izlaze na teren. Koliko god dugo radili i šta god videli, nikada se nećemo navići na decu i trudnice kojim su ugroženi životi”, složni su zaposleni u Hitnoj
Prošla sreda bila je jedan od težih dana za hitne službe u gradu. Gotovo istovremeno dogodile su se dve teške saobraćajne nezgode. Ukupno sedam povređenih, od čega troje veoma teško.
Prvi sudar dogodio se u Bojiću. Žureći da odveze suprugu na porođaj, mladić je izazvao sudar, a dvadesetdvogodišnja trudnica i njegova majka su zadobile teške povrede. Obe žene su prevezene u Beograd i još uvek su životno ugrožene. Nažalost, izgubili su i bebu.
Drugi sudar bio je u Metliću. Dva čoveka su teško povređena. Jedan od njih sa težom povredom kičme.
Za zaposlene u Hitnoj pomoći u Šapcu ovo je bio jedan od najstresnijih dana u poslednje vreme. Obe dežurne ekipe u oba sanitetska vozila izašle su na lice mesta u Bojić.
Prizor koji su tamo zatekli bio je jeziv. Automobil u kanalu sa teško povređenom trudnicom napred i isto tako povređenom ženom pozadi. Vatrogasci su pozvani da pomognu u vađenju povređenih iz automobila, ali pre njih jedan meštanin je svojim traktorom izvukao automobil iz kanala, pa su lekari i tehničari uspeli da dođu do životno ugroženih žena.
Kada su povređene iz ove nezgode zbrinuli krenuli su ka mestu druge i negde u Varni se sreli sa automobilom koji je povezao povređene iz Metlića.
-Kada stigne poziv da se dogodio sudar sa više povređenih istog trenutka sve naše dostupne ekipe izlaze na teren. Konkretno, u ovom slučaju, zatekli smo stravičan prizor. Nekoliko povređenih, od toga su dve žene životno ugrožene, a jedna od njih je trudnica. Imale su velike otvorene prelome i krvarenja. Treba ostati pribran u takvoj situaciji i fokusirati se na rešavanje problema. Jako je bitno imati dobru i uigranu ekipu koja zna šta i kako treba raditi kako bi se odmah tu na terenu pružila najbolja medicinska pomoć, da bi ishod na kraju bio što bolji, objašnjava dr Aleksandar Božić, vođa tima koji su činili još i dr Pero Tadić, tehničari Živko Mušicki i Dejan Petrović i vozači Siniša Popović i Goran Marković.
-Koliko god dugo radili i šta god videli, nikada se nećemo navići na decu i trudnice kojim su ugroženi životi, složni su zaposleni u Hitnoj.
Dok su na terenu sva pažnja usmerena je na to da posao što bolje obave. Stres ih, kažu, stigne tek kasnije, a svako ima svoje načine da ih prevaziđe.
Dva saniteta i dve ekipe nisu dovoljne za teritoriju i broj stanovnika koje Hitna pomoć pokriva. Naravno, rešenje ovog problema nije na njima. Ministarstvo je ograničilo zapošljavanje, a i nove sanitete dobili su izgleda svi sem Šapca.
Da problem bude veći, tu si i “dežurni” pacijenti. Mnogo je hroničnih bolesnika koji ne popiju redovnu terapiju i čim osete tegobe zovu Hitnu. Prvu pomoć koju od njih dobiju, takođe je redovna terapija koju i sami mogu popiti. Tu su, zatim, i oni koji ne žele da čekaju kod izabranog lekara pa takođe idu u hitnu. Tako postoji realna opasnost da vitalno ugroženi pacijenti ne mogu da dobiju pomoć na vreme jer su ekipe zauzete oko nekog ko samo treba da popije propisanu terapiju.
-Tokom razgovora telefonom lekar procenjuje situaciju i odradi se inicijalna trijaža. Ukoliko je osoba pokretna i doktor proceni da nije životno ugrožena savetujemo da dođu kod nas u službu kako bi dobili terapiju i kako bi ih propratili naredni vremenski period i ako treba dalje uputili kod lekara specijaliste, navodi dr Božić.
Zaposleni u Hitnoj ističu da imaju protokol po kom postupaju i koji moraju da poštuju. Protokol podrazuma da uzmu podatke pacijenta, kao što su adresa na kojoj se nalazi i broj telefona, ali i godište. Tako da, često mišljenje da lekari pitaju koliko neko ima godina kako bi po tome procenili da li će izaći na teren nije tačno.
Lekari apeluju i na vozače da prilagode vožnju uslovima puta i vremenskim prilikama. Promenljivo vreme utiče na pažnju i tada se događa veći broj saobraćajnih nezgoda.

Bez odgovora iz Bolnice
Mnogo posla tog dana imali su i zaposleni na Urgentnom prijemu Opšte Bolnice “Laza K. Lazarević” gde su dovezeni svi povređeni iz ove dve nezgode. Želili smo da na ovaj način i njima odamo priznanje za trud ipak na zahtev za razgovor sa njima nismo dobili odgovor od menadžmenta Bolnice.


Apel: Poštujte rotaciju
-Veliki problem nam je što drugi vozači ne reaguju na naše rotacije i sirene. Kroz sam grad, najteže je sa pešacima. Kada im je zeleno ne obraćaju pažnju ni na šta drugu. Lagano prelaze preko pešačkog dok mi jurimo da nekom spasemo život ili imamo životno ugroženog pacijenta u sanitetu. Ako pratimo policiju, situacija je potpuno drugačija. Tada se svi sklanjaju, navode zaposleni u Hitnoj.
M.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa