6. februar 2020.6. feb 2020.
Ekologija i veći prinosi
PREDAVANjA ZA POLjOPRIVREDNIKE

Ekologija i veći prinosi

Ekološka ishrana bilja i primena preparata bez karence kod naših korisnika sve više se pokazala kao veoma isplativa ako krenemo od početka, analiza zemljišta je ključna tačka na osnovu koje krećemo pripremu zemljišta, i stavaranje optimalnih uslova za biljnu proizvodnju
Krajem januara u Gornjoj Vranjskoj održano je predavanje poljoprivrednicima, na temu ekologije i pripreme zemljišta za radove. Predavanja i skupovi će se nastaviti i dalje u saradnji sa stručnim licima iz drugih institucija,organizacijama ,fakultetima sa kojima je proteklih godinu dana ostvarena odlična saradnja što će se i tekako odraziti na bolji održivi razvoj u poljoprivredi.
Master inž. Danijela Gavrić, istakla je za „Glas Podrinja“ da je cilj ovakvih edukacija da se poljoprivrednicima objasni čitav proces proizvodnje da se smanje troškovi a povećaju prinosi.
-Lecenje zemljišta povlači velike probleme zato je bitno istaknutni akutan problem nedostatka organske materije usled klimatskih problema erozije ,dolazi do pucanja zemljišta koje je kasnije jako teško povratiti u ravnotežu. Veliki problemi oko mikrobiološke ispravnosti vode za piće kod naših meštana koji imaju površinske bunare do 20m je sve veći gde su analize urađene u poslednje vreme pokazale pojavu bakterija koje su detektovane i pokazale da voda za piće nije mikrobiološki ispravna i da se može samo koristiti za navodnjavanje mada po rečima stručnih lica iz laboratorije i to je pod znakom pitanja izjavila je Gavrićeva, i dodala:
-Ekološka ishrana bilja i primena preparata bez karence kod naših korisnika sve više se pokazala kao veoma isplativa ako krenemo od početka, analiza zemljišta je ključna tačka na osnovu koje krećemo pripremu zemljišta, i stavaranje optimalnih uslova za biljnu proizvodnju. Nestanak organske materije javlja se usled klimatskih promena, pojave erozije i naša zemljišta su osiromašena zato stalno podstičemo poljoprivrednike na upotrebu ekoloških đubriva u biljnoj proizvodnji, kako bi nadomestili hranljive materije koje zemljište izgubi usled zime i kako bi se stvorili optimalni uslovi za početak proizvodnje. U protekloj godini se znatno smanjila upotreba veštačkih đubriva što govori podatak da je sve više poljoprivrednih proizvođača u Mačvanskom okrugu koji se okreću ovakvoj ekološkoj proizvodnji.
Poboljšanjem strukture zemljišta bavio se dipl. ing Darko Simić. On je ovaj put akcenat stavio na uzorkovanje N-min metodom lako prisupačnog azota
-Uzimanje uzoraka zemljišta za potrebe N-min metode predstavlja jednu od najznačajnijih mera pravilne primene N đubriva. Uzimanje uzoraka vrši se svake godine zbog velike mobilnosti azota u zemljištu i njegovog velikog uticaja u formiranju prinosa. Od toga kako i kada je uzorak zemljišta uzet, u velikoj meri zavisi pouzdanost dobijenih rezultata, a samim tim i ispravnost donetih zaključaka, odnosno preporuka za primenu N đubriva.
Sadržaj hraniva u zemljištu podložan je promenama. Brzina promene količine hranljivih materija zavisi od tipa zemljišta, načina korišćenja, perioda godine, biljne vrste, klimatskih uslova, svojstava hranljivog elementa. Najveće i najbrže promene dešavaju se na zemljištima koja se koriste u procesu poljoprivredne proizvodnje. Biljke u toku vegetacije usvajaju hranljive materije iz zemljišta, što dovodi do brze promene njihovog sadržaja.
Sadržaj nitrata u toku dana podložan je jakim oscilacijama ( sunce ), te su one u jutarnjim satima najmanje. Radi toga useve uzorkovati uvek u prepodnevnim satima. Ako je vreme oblačno, uzorkovanje se može raditi celi dan. Uzorkovanje se radi od početka vegetacije. Uzorak ne izlagati vrućini direktnoj sunčevoj svetlosti, po mogućnosti što pre ih ispitati.
Pri određivanju količine lako pristupačnog azota za potrebe N-min metode uzorci zemljišta se uzimaju krajem zime početkom proleća:
• Za pšenicu što ranije u februaru-martu (moguće i u januaru)
• Za kukuruz i suncokret u III dekadi marta i I dekadi aprila meseca
Uzorci moraju biti uzeti najkasnije 7 dana pre primene N đubriva. Ovaj period je neophodan da bi se uradile analize zemljišta i dala preporuka.
Još jedna napomena: uzorak se uzima svežem stanju tako da ako se parcela uzorkuje na dan nošenja u laboratoriju onda mora da bude takav kako se i uzorak uzme sa parcele, ako se uzorkuje na današnji dan a uzorak se nosi sledeći ili bilo koji drugi naredni dan onda taj uzorak se stavlja u frižider hermetički zatvoren i vadi se iz istog na dan nošenja u laboratoriju.
Moramo naglasiti da se prvi put na našim prostorima radi ova metoda utvrđivanja lako pristupačnog azota koja daje ogromne benifite poljoprivrednim proizvođačima kako na finansiski momenat uštede kroz ulaganja inputa tako i na siguran i dobar rod pšenice.
Za sve ostale informacije pozvati poljorivrednu savetodavnu i stručnu službu Šabac- objasnio je poljoprivrednicima Simić.
Predavanja i skupovi će se nastaviti i dalje u saradnji sa stručnim licima iz drugih institucija, organizacijama, fakultetima sa kojima je proteklih godina ostvarena odličnu saradnja što će se i te kako odraziti na bolji održivi razvoj u poljoprivredi.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa