6. februar 2020.6. feb 2020.
PRVA SEDNICA SAVETA MAČVANSKOG UPRAVNOG OKRUGA
PRVA SEDNICA SAVETA MAČVANSKOG UPRAVNOG OKRUGA

PRVA SEDNICA SAVETA MAČVANSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Tokom 2019. godine održano je osam sednica Saveta , što je u odnosu na druge Upravne okruge mnogo veći broj. Teme koje su bile prisutne na ovim sednicama su od značaja za sve naše lokalne samouprave, a neke od njih, zbog važnosti , ponovo će se naći na dnevnom redu Saveta
Prva sednica Saveta Mačvanskog upravnog okruga u ovoj godini, održana je četvrtak 30. januara u Krupnju, u sali za sastanke Muzeja Staro zdanje.
Sednici Saveta su pored načelnika okruga Vladana Krasavaca i predstavnika lokalnih samouprava, prisustvovali i Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, predstavnik preduzeća "Globomax“, Ivana Jelić, konsultant za prekograničnu saradnju i Vjekoslav Stevanović iz opštine Bratunac.
Centralna tema Prve Sednice Saveta bila je usvajanje Izveštaja o radu Saveta za 2019 . godinu i planirane aktivnosti za 2020. godinu.
Realizacija i planovi
Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je pre izjašnjavanja članova Saveta o predloženom Izveštaju o radu izneo kratak pregled aktivnosti Mačvanskog upravnog okruga, koje su bile tokom 2019. godine. Potom se zahvalio se članovima Saveta na saradnji tokom koje je izgrađen jedan kvalitetan odnos međusobnog poštovanja, što je doprinelo i efikasnijem radu Saveta., dok je prema ministarstvima uspostavljena dobra komunikacija,što je rezultiralo podrškom od strane odgovornih u svim ministarstvima kojima se Upravni okrug obraćao po raznim pitanjima i temama.
Tokom 2019.godine održano je osam sednica Saveta , što je u odnosu na druge Upravne okruge mnogo veći broj. Teme koje su bile prisutne na ovim sednicama su od značaja za sve naše lokalne samouprave, a neke od njih,zbog važnosti, ponovo će se naći na dnevnom redu Saveta.
-Izgradnja i registracija heliodroma zainteresovala je najveći broj lokalnih samouprava, a neke su već preduzele aktivnosti u cilju realizacije ovog projekta. Unapređenje razvoja sela i zadrugarstva takođe je od velikog značaja za naše lokalne samouprave, jer se jedino na taj način može sačuvati srpsko selo i opstanak i ostanak mladih u selu. Sa ovom temom Upravni okrug će se susresti i u ovoj godini ,kako bi se pomoglo ljudima koji su ostali na svojim ognjištima.
Funkcionisanje i unapređenje civilne zaštite od značaja za sve naše građane, pa ćemo se zajedno sa lokalnim samoupravama i ove godine baviti ovom problematikom.
Izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda je tema koja je započeta na samom kraju 2019.godine.Tema će biti aktuelna i u ovoj godini, a obaveza lokalnih samouprava je da sagledaju stanje u ovoj oblasti i dostave potrebne podatke, kako bi njihovi predlozi ušli u Akcioni plan za naredni period.
Treba pomenuti i veliki Projekat zbrinjavanja komunalnog otpada i priključenje lokalnih samouprava Loznica, Krupanj, Mali Zvornik i Ljubovija komunalnoj deponiji Kalenić. Prethodno su Koceljeva i Vladimirci ušle u ovaj Projekat. Grad Šabac i opština Bogatić problem sa komunalnim otpadom rešile su pripajanjem deponiji Srem Mačva.
Mačvanski upravni okrug je imao aktivnosti i u oblasti saobraćajne infrastrukture,gde je mnogo urađeno, a sa radovima će se nastaviti početkom građevinske sezone- naveo je načelnik Mačvanskog okruga najznačajnije teme sa prošlogodišnjih sednica Saveta i dodao:
-U okviru Akcionog plana 2020. do 2025. godine, uvršteno je izgradnja brze saobraćajnice Šabac-Loznica i most preko reke Save. Sa sednice Saveta je apelovano na sve lokalne samouprave preko čije teritirije prolazi brza saobraćajnica, da aktivno učestvuju u ovom značajnom projektu i pruže svu neophodnu tehničku pomoć u njegovoj realizaciji. Tu je i pomoć države Srbije opštinama Bogatić i Vladimirci u projektima eksploatacije geotermalnih resursa.
Nastaviće se unapređenje saradnje sa PU Šabac, načelnikom BIA, načelnikom VBA, komandantom kasarne u Šapcu i Vojskom Srbije.
Na samom kraju 2019. godine sprovedena je humanitarna akcija za srpsku decu u Republici Hrvatskoj u kojoj su učestvovale sve lokalne samouprave osim grada Šapca. Tom prilikom su obezbeđeni novogodišnji i božićni paketići za srpsku decu i na ovu akciju Mačvanski upravni okrug je posebno ponosan. Pomenuta je i poseta dece iz Vukovarsko -sremske županije, koja su provela tri dana obilazeći kulturno istorijske i prirodne lepote Krupnja, Ljubovije i Malog Zvornika, a smeštaj je obezbedio Vladika Lavrentije u Soko Gradu. I za ovu godinu planirana je poseta srpske dece iz ove županije, tokom leta, u vreme "Mobe" koja se tradicionalno održava u manastiru Soko.
Mačvanski Upravni okrug je bio prisutan na svim akademijama i manifestacijama u Jasenovcu, Kućancima, rodnom mestu Patrijarha Pavla prilikom osveštavanja rodne kuće Patrijarha, Pakracu, Vukovaru i sa ovim posetama će se nastaviti i ubuduće.
U nastavku izlaganja, načelnik Vladan Krasavc je izrazio zahvalnost medijima za objektivno i blagovremeno informisanje svih naših građana o aktivnostima koje Upravni okrug sprovodi i realizuje.
Ivan Isailović, predsednik opštine Krupanj, je u ime domaćina pozdravio sve učesnike, državnog sekretara Ivana Bošnjaka i istakao izuzetno kvalitetnu saradnju sa Vladanom Krasavcem. Sardanja je rezultirala dobrim projektima kao što je Projekat Regionalne komunalne deponije Eko Tamnava. Izrazio je zadovoljstvo što je na prvoj sednici Saveta prisutan i predstavnik grada Šapca u kome je i sedište Upravnog okruga.
Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić, je naglasio da je saradnja sa Vladanom Krasavcem izuzetno dobra,a sednice Saveta su kvalitetno pripremljene,sa temama koje su od značaja za sve lokalne samouprave.
Pitanja od
lokalnog značaja
Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ivan Bošnjak, je izrazio zadovoljstvo što su svi predstavnici lokalnih samouprava prisutni u Krupnju, jer to je mesto gde se razgovara o pitanjima koja su od značaja za lokalne samouprave,razmenjuju ideje i daju predlozi. Sve pohvale su upućene na dosadašnji rad Vladana Krasavca, koji je pokazao nov kvalitet i veliku energiju u rukovođenju Upravnim okrugom.
Posebno je istakao da lokalne samouprave treba da uzmu učešća u aktivnostima u kojima treba pomoći srpskom narodu i van granica Srbije. Dobar primer je poseta našim sunarodnicima u Vukovaru.
Državni sekretar je obavestio prisutne da je prestao je da važi Zakon o maksimalnom broju zaposlenih,čime će svi subjekti, koji imaju potrebu zapošljavanja, imati olakšan način zapošljavanja. Podstakao je lokalne samouprave da se kvalitetnim obrazloženjem obrate resornom ministarstvu u pogledu novog zapošljavanja.
Državni sekretar je naveo i da će biti objavljen Javni poziv za konkurse za lokalne samouprave i da će iz Budžetskog fonda od igara na sreću biti na raspolaganju 520 miliona dinara, za četiri oblasti za koje se može konkurisati projektom.
-Jedna od oblasti za koju se može konkurisati je i digitalizacija rada lokalnih skupština. Navodi primer grada Čačka, koji je dva puta uzastopno konkurisao za finansijska sredstva iz ovog fonda, a sredstva su iskorišćena za digitalizaciju rada Skupštine grada. Radi se o značajnim finansijskim sredstvima i predlaže da lokalne samouprave uzmu učešće kvalitetnim projektima. U Budžetskom fondu će biti i deo sredstava za nacionalne manjine- izjavio je Bošnjak i izrazio zahvalnost lokalnim samoupravama što su prisustvovali događajima u Jasenovcu, Vukovaru, Kućancima, Pakracu, Zapadnoj Slavoniji i drugim manifestacijama.
-Ovim je uvažen poziv Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i načelnika Vladana Krasavca, a data je podrška našem narodu i van granica Srbije. I ove godine će biti održane brojne manifestacije, pa poziva sve prisutne da se odazovu i prisustvuju kao podrška našem narodu- kaže Bošnjak.
Radovan Divnić,zamenik gradonačelnika Loznice,pohvalno se izrazio o svim sednicama Saveta Mačvanskog upravnog okruga, kako za njihovu organizaciju tako i za tematiku koja je bila prisutna prethodne godine.Ističe veliku ulogu načelnika Vladana Krasavca, koji je svojim delovanjem obezbedio harmoniju u radu Saveta.
-U ovoj godini nam predstoje aktivnosti vezano za otvaranje rudnika jadarita, izgradnju brze saobraćajnice Šabac- Loznica,eksploataciju geotermalnih voda i brojne druge aktivnosti- ističe Divnić.
Sednice saveta
mesto dijaloga
Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca, je naveo da nema opravdanja što predstavnici grada Šapca nisu učestvovali u radu Saveta u prošloj, 2019. godini i izjavio da će ubuduće biti prisutan na ovim sednicama, jer su one korisne i pravo mesto za rešavanje velikog broja pitanja.
-Prekogranična saradnja je dobra tema i grad Šabac već nekoliko godina učestvuje u Evropskim projektima. Podržava inicijativu da se naš narod u Hrvatskoj pomaže i posećuje kad god se ukaže prilika- istakao je Pajić i izrazio žaljenje žaljenje što grad Šabac nije učestvovao u humanitarnoj akciji prikupljanja paketića za našu decu u Vukovarsko-sremskoj županiji.
Nakon diskusije Usvojen je Izvešataj o radu Saveta Mačvanskog upravnog okruga za 2019. godinu.
U nastavku sednice Vladimir Nikolić, iz Sente,predstavnik Preduzeća "Globomax" koje se bavi poslom proizvodnje i postavljanja sistema za elektronsko vođenje sednice i brojanje glasova , vođenje zapisnika na sednicama u digitalnoj, audio i pisanoj formi predstavio je sistem elektronskog vođenja sednica, a u Srbiji je do sada deset lokalnih samouoprava postavilo ovaj sistem.
Načelnik Mačvanskog okruga, Vladan Krasavac je zatvorio sednicu rečima da svi prisutni prvenstveno moraju da vode računa o građanima, kojih je na teritoriji Upravnog okruga oko 320.000. Briga o njima je na prvom mestu.

ZAKLjUČCI SA SEDNICE SAVETA
Usvojen je Izveštaj o radu Saveta Mačvanskog upravnog okruga za 2019. godinu.
U toku 2020. godine realizovati teme započete u 2019.godini,a od interesa su za sve lokalne samouprave Mačvanskog upravnog okruga;
Nastaviti sa aktivnostima u prekograničnoj saradnji i saradnji sa ZVO u Vukovaru.


IZ KABINETA VLADANA KRASAVCA, NAČELNIKA MAČVANSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa