6. februar 2020.6. feb 2020.
MINI KONFERENCIJA

Mladi menjaju Šabac

Prepoznajući važnu ulogu mladih u društvu, grad je još jednom „otvorio vrata“ ovim ljudima, različitih interesovanja i talenata, spremnih na promene i mladima koji su ih već nešto menjali kroz aktivizam, da bi se spojili i timski delovali.
Naime, u organizaciji Marije Ratković pomoćnice gradonačelnika za pitanja mladih u medijateci Narodnog muzeja u Šapcu, prošlog petka održana je prva u nizu mini konferencija „Menjam svoj grad“ posvećena omladinskom aktivizmu.
Inicijativa Menjam svoj grad ugostila je istaknute akteri na polju građanskih inicijativa. Okupili su se mladi iz učeničkog parlameta, predstavnici USADA Government accountability Initiative (GAI) i Trag fondacije koja potiče neposredno od građana i građanki potom prof. Ivana Kolaković i Tamara Kojić društvena aktivistkinja. Medijateka je bila ispunjena do poslednjeg mesta, a organizacija na zavidnom nivou.
-Naša ideja je da napravimo bazu znanja, o tome na koje sve načine se zainteresovani građani i građanke mogu uključiti u promene o kojima maštaju. Ovo je bila prilika da se čuje glas srednjoškolaca koji su već postigli promene u svom gradu. Prikazan je spektar različitih tema kojima se građanske inicijative bave vezano za učeničke parlamente ili projekte kojima konkurišu za projekat „Svetionik znanja“. Spremni smo da razgovaramo u svakom trenutku kako bismo došli do rešenja– navela je pomoćnica gradonačelnika Marija Ratković. Mladi iz učeničkog parlamenta u Somboru preneli su svoja iskustva o radu. Sa građanskim aktivizmom mlade je upoznala društvena aktivistkinja Tamara Kojić, a tokom svog izlaganja osvrnula se na projekte koji su nagrađivani.
-Moj staž u društvenom aktivizmu traje više od deset godina. Ovo je bila prilika da budućim mladim aktivistima približim i objasnim na koje sve načine se nešto menja. Predstavila sam svoje dosadašnje rezultate, poput projekta „Kilometar kose“. Moji projekti nemaju međusobnu vezu ali imaju snagu jer sam sarađivala sa različitim ljudima i napravila pozitivne promene u društvu – rekla je Tamara Kojić.
Sara Krsmanić zajedno sa timom prikazala je prezentaciju vezanu za projekat „Taste the BUNT“ namenjen mladima.
- Smatram da mladi nisu dovoljno uključeni u društveni aktivizam, te smo želeli da na osnovu našeg iskustva podstaknemo mlade na aktivnost i prikažemo na koje sve načine ideje se mogu sprovesti u projekat – rekla je Sara Krsmanić.
Naredne mini konferencije biće kombinovane sa formatima radnih grupa. Pored Gradske kuće biće organizovane u Muzeju ili Biblioteci, te će tako sve kulturne institucije biti otvorene za saradnju
M.G.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa