6. februar 2020.6. feb 2020.
Janjić odlikovan u Rumuniji
PRIZNANjA

Janjić odlikovan u Rumuniji

PRIZNANjA
Janjić odlikovan u Rumuniji
Ugledni srpski pisac i univerzitetski profesor dr Jovan Janjić (1963, Vrbić kod Krupnja) dobitnik je najvišeg ordena Rumunske pravoslavne crkve koji mogu dobiti mirjani. Orden Krst „Episkop Elije Miron Kristeja“ prvog stepena Janjiću je dodelila Eparhija karansebeška pri patrijaršiji Rumunske pravoslavne crkve.
Janjićevo ime u rumunskoj javnosti prisutno je već godinama – na njegovim knjigama. Na rumunskom jeziku, u više izdanja i u velikim tiražima, objavljene su njegove dve knjige o glasovitom srpskom prvojerarhu iz vremena našeg, patrijarhu Pavlu („Budimo ljudi“ I-II), a u toku je i prevod njegove treće knjige („Biti čovek“).
Povodom proslave praznika Sveta Tri jerarha, zaštitnika pravoslavnog teološkog školstva, Eparhija karansebeška i Direkcija za kulturu županije Karaš Severin pri Ministarstvu kulture Rumunije pozvali su srpskog profesora da održi dve duhovne tribine, pod nazivom „Uvek čovek, nikad nečovek“, u Eparhijskom dvoru u Karansebešu i u Umetničkoj školi u Rešici. Nadahnutu duhovnu reč Jovana Janjića o velikom duhovnom ocu i učitelju pravoslavlja patrijarhu Pavlu rumunska publika mogla je da prati na svom maternjem jeziku, uz izvanredan simultani prevod pesnikinje dr Ljubice Rajkić, direktora u Ministarstvu kulture Rumunije.
Tribine su bile izuzetno posećene, i ostavile su snažan utisak na prisutni narod, gde je bio i veliki broj sveštenika, pa je još tada iskazano interesovanje za njihovo organizovanje i po drugim mestima Rumunije.
Pod okriljem Eparhije karansebeške deluje jedna teološka škola, koja korene svoje ima u srpskoj teološkoj tradiciji. Uporedo s osnivanjem Rumunske pravoslavne eparhije u Karansebešu (1865), ustanovljena je i bogoslovija, koja je nastala transferom Rumunskog instituta iz Vršca u Karansebeš.
Eparhija karansebeška od 2006. godine nalazi se pod duhovnim starateljstvom i upravom izuzetno obrazovanog i duhovno uzvišenog episkopa Lučijana.
Orden dr Jovanu Janjiću, u Eparhijskom dvoru u Karansebešu, uručen je u prisustvu generalnog konzula Republike Srbije u Temišvaru gospodina Vladana Tadića.
Učinjeno je to uz odobravajući uzvik: „Aksios!“ (grč. Άξιος – dostojan).
I. J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa