13. februar 2020.13. feb 2020.
Ulaganje u budućnost
U TOKU SU RADOVI NA IZGRADNjI NOVOG BUNARA U SVILEUVI

Ulaganje u budućnost

“Mi smo zadnjih 15 godina jako mnogo uradili na poboljšanju kvaliteta, proširenju kapaciteta, količinama, stabilnosti celog sistema. Urađeno je jedanaest bunara koji se eksploatišu”
U poslednjih deceniju ipo koceljevačka opština ulaže značajna sredstva u vodosnabdevanje a to je nastavila da čini i u 2020-oj godini. U toku su radovi na istražnoj bušotini u Svileuvi kako bi bio izgrađen još jedan bunar u cilju povećanja kapaciteta i što stabilnijeg vodosistema u tamnavskom kraju.
Sadašnji kapaciteti su oko 50 litara u sekundi što je, tvrde nadležni, dovoljna količina vode ali u ovoj lokalnoj samoupravi razmišljaju o budućnosti i razvoju privrede, o privlačenju novih investitora koji će se možda baviti preradom voća i povrća, proizvodnjom sokova...
–Svako ozbiljno komunalno preduzeće i lokalna samouprava moraju da planiraju za narednih nekoliko decenija da obezbede i osiguraju dovoljne količine vode za piće. Mi smo zadnjih 15 godina jako mnogo uradili na poboljšanju kvaliteta, proširenju kapaciteta, količinama, stabilnosti celog sistema. Urađeno je jedanaest bunara koji se eksploatišu. Sada se radi istražna bušotina u Svileuvi gde će biti izgrađen bunar i gde očekujemo znatne količine vode. Analize će pokazati o kojim je precizno količinama reč.
Mi verujemo da će to biti deset litara u sekundi što je odlično jer su u pitanju izvorske vode sa dubine od preko 200 metara i uglavnom su to neke količine koje se mogu dobiti- izjavio je direktor JKP “Progres” Dragan Pantelić i dodao da je voda sa ovog područja veoma kvalitetna te da je to jedan od osnovnih razloga zbog kojeg je i kompanija “Rauch” odlučila da investira u Koceljevi.
Pored investicije koja je u toku u ovom komunalnom preduzeću ističu da je u planu da se realizuju jedna do dve nove istrage koje bi, ukoliko daju pozitivne rezultate, dovele do izgradnje još bunara.
–Takođe, planirana je i izgradnja rezervoarskog prostora, kapaciteta hiljadu kubika, kao i postrojenje za preradu vode. Radimo i novi cevovod koji mora da snabdeva taj rezervoarski prostor i postrojenje. Ukupna vrednost svih investicija u ovoj godini je negde do milion evra i one bi trebale da budu realizovane do juna ili jula- poručio je Pantelić.
Sa izvorišta o kojima se stara JKP “Progres” snabdeva se oko 3,5 hiljada korisnika, uglavnom domaćinstava. Trenutno voda dolazi do meštana Brdarice, Draginja, Batalaga, Svileuve, Malog Bošnjaka i Koceljeve, a eventualno proširenje vodovodne mreže na nove mesne zajednice zavisiće isključivo od količine vode koja u perspektivi bude pronađena.

VODOSNABDEVANjE JE STRATEŠKO PITANjE
U ovoj opštini se sve češće priča o značaju projekta priključenja na vodo sistem “Stubo- Rovni” koji bi zasigurno rešio pitanje snabdevanja vodom koceljevačkih domaćinstava i privrede na znatno duži vremenski period.
–Iako to nije bilo prvobitno planirano, ali zahvaljujući angažovanju rukovodstva opštine, narodnom poslaniku Veroljubu Matiću i predsedniku opštine Dušanu Ilinčiću, država ima u planu da nam izađe u susret i da se uradi cevovod “Stubo- Rovni”-Koceljeva, što bi nam obezbedilo oko 150 litara vode u sekundi sa ovog vodoizvorišta. To je dovoljno da budemo bezbedni što se tiče industrije, jer nama kao stanovništvu koje trenutno živi na ovim prostorima količine koje sada imamo bi bile sasvim dovoljne. Ali, pošto je tendencija razvoja onda je važno da razmišljamo o budućnosti. To je strateški projekat i verovatno će to biti moguće uraditi u narednih pet godina. Ipak je reč o velikom poslu. Radi se o 40-50 kilometara cevovoda i projekat za to je u završnoj fazi- rekao je direktor komunalnog preduzeća.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa