13. februar 2020.13. feb 2020.
Skice života za večnost
Promocija strip magazina „Eon“

Skice života za večnost

Promocija strip magazina „Eon“ u Kulturnom centru. Popularizacija stripa, promocija domaćih, šabačkih autora. Rad sa mladima. Kursevi, prezentacije, radionice
“Ko leti, vredi, ko vredi, leti, ko ne leti, ne vredi.”, rečenica je iz dobro poznatog dela devete umetnosti, stripa. Iako je ovaj način kreativnog izražavanja obrise imao u davnoj prošlosti, tek tridesetih godina XIX veka „stupa na scenu“. Tada je okarakterisan kao zabavni sadržaj blizak karikaturi i komičnoj interpretaciji. Sadržajno i suštinski, strip je spoj likovne umetnosti i književnosti, i medij po meri svih društvenih slojeva. Šabački stvaraoci pre skoro dve decenije pokrenuli „Eon“ kako bi prezentovali svoje umeće, kreirali magazin za večnost i oslikali grafitom valere života.
Protekle nedelje u Galeriji Kulturnog centra održana je promocija novog broja koji izdaje Udruženja likovnih stvaralaca Šapca uz finansijsku podršku Grada. Strip - stvaraoci Vladimir Aleksić, Stefan Mrkonjić i Uroš Urošević i Čok Josipa čiji su radovi zastupljeni u ovom izdanju brojnim ljubiteljima stripa, predstavili su svoj rad.
-Strip magazin Eon se osamnaestom godinom pojavljivanja, na šabačkoj likovnoj sceni, primakao dvodecenijskom jubileju. To je respektabilan i obavezujući rezultat za nastavak tradicije, ali uz određenu modifikaciju, idejnu i manifestacionu. U tom smislu, neophodno je podsetiti da su magazin „Eon“ osnovali i pokrenuli šabački strip autori u saradnji sa našim Udruženjem, u cilju popularizacije stripa i promovisanja domaćih, pre svega, šabačkih, autora. Početna ideja se vremenom izgubila tako da, u prethodnih nekoliko godina, nismo imali zastupljene strip autore iz Šapca. Zbog otvorenosti organizatora i izdavača (Udruženje likovnih stvaralaca Šapca) podrazumeva se saradnja sa drugim strip centrima Srbije i predstavljanje autora iz drugih sredina, a ne zatvaranje u lokalne okvire - rekao je urednik magazina „Eon“ dr Dragan Marković Markus.
Stožer narednih izdanja činiće lokalni autori, umetnici iz oblasti devete umetnosti uz neizostavnu podršku ULSŠ. Akcenat će biti u animiranju mladih kako bi se uključili u kreiranje novih ilustracija.
-Ono što je postalo tema rasprave novog Upravnog odbora Udruženja jeste opravdanost štampanja i izdavanja Eona ( ipak, finansijska potpora je na teret budžeta našeg grada) bez autora iz Šapca. Upravni odbor je doneo odluku da je magazinu potrebno vratiti toj izvornoj platformi i da bi okosnicu magazina trebalo da čine, upravo šabački autori. Poznato je bogastvo šabačke strip scene autorima raznih starosnih kategorija, od, priznatih profesionalaca i bardova stripa, do mlađih kategorija, sa vrlo talentovanim pojedincima. Udruženje će nastojati da se aktivno uključi u oživljavanje rada sa mladima preko radionica, kurseva i prezentacija poznatih strip crtača kao i uspostavljanje saradnje sa drugim izdavačima. U ovom broju su prikazani stripovi i ilustracije sedmoro šabačkih autora stripa, a neki od njih su bili zastupljeni u prvom broju “Eona.”
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa