13. februar 2020.13. feb 2020.
U SUBOTU PRAZNUJEMO SRETENjE GOSPODNjE

Mnoge da obori i podigne u Izrailju

Petnaesti februar je jedan od najznačajnijih datuma u istorijskom, kulturnom i političkom životu Srbije. Godine 1804. u Orašcu je započeo Prvi srpski ustanak i borba za oslobođenje od Turaka, a 1835. Skupština u Kragujevcu donela je prvi Ustav Srbije.
Crkva praznuje Sretenje od 544. godine. U četrdeseti dan po Roždestvu, Presveta Bogorodica dovela je svog božanskog sina u jerusalimski hram da ga, po zakonu Mojsijevom, posveti Bogu i sebe očisti. Tom prilikom u hramu je bio starac Simeon i Ana, kći Fanuilova. Pravedni starac je uzeo Spasitelja u ruke i rekao: “Sad otpusti slugu Tvoga Gospode, jer videše oči moje spasenje Tvoje. Još reče Simeon za Hrista Mladenca: gle, ovaj leži da mnoge obori i podigne u Izrailju.” Ana, koja je od mladosti služila Bogu postom i molitvama, i sama je poznala Mesiju i objavila jerusalimljanima radosnu vest.
Kad je to saznao car Irod, uveren da se radi o novom caru o kome su mu govorili mudraci sa Istoka, naredio je da ubiju Isusa, no, božanska porodica je već bila na putu za Misir.
U narodu postoji verovanje da je Sretenje susret zime i proleća. Ako je dan oblačan, kraj zime će biti lep, a ako je vedar, biće hladan i vetrovit.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa