20. februar 2020.20. feb 2020.
Druženje uz vino
OKUPLjANjE VINARA NA SVETOG TRIFUNA

Druženje uz vino

Pristiglo je preko 50 uzoraka i u konkurenciji belih titula najboljeg pripala je Živojinu Jovanoviću dok su drugo i treće mesto osvojili sin i otac, Vladan i Milorad Ranković, vlasnici vinarije smeštene na brdu iznad Koceljeve. Za najbolji roze proglašeno je “Protino vino”, vlasnika Dragana Aleksića. Drugoplasirani je bio Božidar Radovanović dok je treću poziciju zauzeo Milorad Ranković. Pobednik u kategoriji crnih vina je Branko Popović. Nakon ocenjivanja isti broj bodova imalo je “Protino vino”, vlasnika Dragana Aleksića i uzorci Dragiše Batočanina i Vladana Rankovića, što je bilo dovoljno za drugu poziciju dok je Živojin Jovanović bio trećeplasirani
Tradicionalno okupljanje vinara, vinogradara i gostioničara održano je na Svetog Trifuna.
Nakon slavskog obreda u organizaciji PZ “Agrovoćar-Koceljeva” i restorana “Delfin” priređena je degustacija vina koja su proizveli koceljevački domaćini.

Pristiglo je preko 50 uzoraka i u konkurenciji belih titula najboljeg pripala je Živojinu Jovanoviću dok su drugo i treće mesto osvojili sin i otac, Vladan i Milorad Ranković, vlasnici vinarije smeštene na brdu iznad Koceljeve.
Za najbolji roze proglašeno je “Protino vino”, vlasnika Dragana Aleksića. Drugoplasirani je bio Božidar Radovanović dok je treću poziciju zauzeo Milorad Ranković.

Pobednik u kategoriji crnih vina je Branko Popović. Nakon ocenjivanja isti broj bodova imalo je “Protino vino”, vlasnika Dragana Aleksića i uzorci Dragiše Batočanina i Vladana Rankovića, što je bilo dovoljno za drugu poziciju dok je Živojin Jovanović bio trećeplasirani.


Prema rečima domaćina ovogodišnje slave Živojina Zarića iz godine u godinu ovaj događaj postaje sve masovniji i okuplja sve više ljubitelja vina i vinove loze.

–Više je i proizvođača ali i prijatelja. Suština jeste druženje i uživanje u vinu. Tajna dobrog vina je u dobrom grožđu, dobrom podrumu i domaćinu ali je važno da se degustira i u dobrom društvu- kaže Živojin.
Nekada je tamnavsko vinogorje bilo veoma značajno ali već decenijama to nije tako. Dok jedni veruju da će se vremenom ono obnoviti i vratiti na “staze stare slave”, Zarić ne deli taj optimizam.

–Moglo bi da se vrati jer imamo dobro podneblje, Posavotamnavski kraj, brežuljke Ljutica, Subotice, Bresnice, ali nema ko da radi vinograd. Mi kupujemo grožđe u Aleksandrovcu, u Župi, pravimo vino za svoju dušu, za svoje prijatelje, komšije, za slave i ovakve manifestacije, za porodične potrebe i to je to- istakao je domaćin ovog okupljanja.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa