20. februar 2020.20. feb 2020.
Izlazak na izbore  u interesu Šapčana
RASPUŠTEN GRADSKI ODBOR NARODNE STRANKE
ZBOG NEPOŠTOVANjA ODLUKE O BOJKOTU

Izlazak na izbore u interesu Šapčana

Mi odluku nismo doneli ishitreno. Ona je rezultat višemesečnih razgovora sa članovima, simpatizerima i sugrađanima, rekao je predsednik GO NS Srđan Mitrašinović. Mitrašinović i Katić su izjavili da će odluku kako će izaći na izbore doneti u narednih nekoliko dana. Najverovatnije će to biti kao grupa građana
Gradski odbor Narodne stranke u Šapcu je raspušten u utorak. Ova informacije pojavila se u medijima, a istog dana predsednik GO ove stranke Srđan Mitrašinović za “Glas Podrinja” je izjavio da zvanično obaveštenje iz centrale stranke nisu dobili.
Raspušteni GO održao je u sredu konferenciju za medije na kojoj je prisustvovao i koordinator Narodne stranke za Mačvanski okrug i član Glavnog odbora Božidar Katić, a na kojoj je još jednom potvrđeno da nikakva potvrda iz Glavnog odbora nije stigla.
-GO NS u Šapcu već nekoliko meseci pokušava da pronađe sagovornika u centrali stranke kako bismo razgovarali o predstojećim izborima i tome da li mi treba da učestvujemo na lokalnim izborima. Sagovornika nismo imali do prošle nedelje. Predsednik i deo Izvršnog odbora bili su tada u Šapcu i na sastanak su bili pozvani svi članovi GO NS. Verovali smo da su oni spremni da konačno čuju glas Šapčana, rekao je Mitrašinović na konferenciji i dodao da je odluka o bojkotu doneta bez konsultacije sa lokalnim odborima.
Istakao je da bojkot treba da bude sredstvo političke borbe, a ne cilj. Mitrašinović navodi da im je na sastanku rečeno da imaju rok od sedam dana da odgovore.
-Mi odluku nismo doneli ishitreno. Ona je rezultat višemesečnih razgovora sa članovima, simpatizerima i sugrađanima. Nismo doneli odluku o izlasku, nego smo tražili dozvolu da nastupimo na izborima, rekao je Mitrašinović.
“Lokalne izbore u Šapcu sprovodi Gradska izborna komisija i u njoj su predstavnici lokalne vlasti u većini. To garantuje da će sam izborni proces teći u skladu sa Zakonom. Mediji u Šapcu su otvoreni i svima dostupni. Postoji puna sloboda i mogućnost da o našim stavovima, idejama i ciljevima obavestimo sve građane Šapca. Neizlazak “na crtu” lokalnom SNS-u u svesti građana predstavlja cilj kukavičluka i izdaje, stoji između ostalog u obrazloženju koje su dostavili centrali.
Za izlazak na lokalne izbore u Gradskom odboru bila je većina članova i to devet prema jedan.
Na ovaj dopis lokalni odbor nije dobio nikakav odgovor. Iako je u medijima navedeno da je odluka o raspuštanju doneta na Izvršnom odboru Mitrašinović navodi da je ona doneta pre zaseda IO, koje je bilo u utorak popodne.
-Mi u Šapcu imamo šta da branimo. To su rezultati koje smo postili u prethodne četiri godine, istakao je Mitrašinović.
Božidar Katić je ironično pohvalio “novopronađeni vid komunikacije” između centrale i lokala. Naveo je da su za odluku o bojkotu saznali na isti način, iz medija. Postavio je pitanje šta bi se desilo da je Dragan Đilas gradonačelnik Beograda, da li bi bila i odlika o bojkotu izbora u tom gradu.
-Jedini primer uspešnog bojkota u skorije vreme jeste u Albaniji. Bojkot je uspeo, izašlo je samo 25 odsto birača. Edi Rama je premijer i vrlo se “potresao” zbog toga. Izbore će imati za četiri godine, naveo je Katić.
Mitrašinović i Katić su izjavili da će odluku kako će izaći na izbore doneti u narednih nekoliko dana. Najverovatnije će to biti kao grupa građana.
-Nismo imali, niti pravili nekakve alternative, a pogotovu to nije bio “Cerski marš”. Radi se o najvećoj rodoljubivoj manifestaciji u Srbiji. “Cerski marš” se ne bavi dnevno političkim stvarima, već suštinom srpskog bića. Nije prvi put da napadaju “Cerski marš”, to se dešava od kada je počeo da raste broj ljudi na Maršu, odnosno od trećeg okupljanja, istakao je Katić.
Na konferenciji je zaključeno da centrala Narodne stranke donosi odluke gledajući interese “Kruga dvojke” i konsultujući se sa “Tviter zajednicom”, a ne sa realnim ljudima.
- Sloboda da se bira, obaveza da se brani svoj grad, rezultati svog rada, svoje ime, svoja čast i dobrobit građana koji su nas birali jesu stvari koje su odlučile da mi donesemo ovakvu odluku, rekao je Božidar Katić.

Sve nejasno bez zvanične odluke
-Gradski odbor nalazi se u situaciji da o tome šta su posledice ove mere saznaje iz medija i preko interneta. Moramo da dobijemo zvaničnu odluku da bismo znali šta ona podrazumeva. Ako je Odbor raspušten ko je od članova isključen, da li je imenovan poverenik, da li ja kao koordinator treba da imenujem poverenika, rekao je Katić.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa