20. februar 2020.20. feb 2020.
Igra i gaji paunove
MILOŠ KOKANOVIĆ IZ KLENjA U MAČVI

Igra i gaji paunove

Ljubav pobeđuje u oba slučaja. Sa Folklornim ansamblom “Đido” iz Bogatića proputovao pola sveta, a šarenilo narodnih nošnji u kolu podseća na nesvakidašnje boje paunovog perja. Najskuplji par plavih dostiže 700 eura
Život je učinio čudnim ljubavi, želje i htenja Miloša Kokanovića, mladića iz Klenja u Mačvi, koji se prilikom životnog opredeljenja nije mnogo dvoumio. Ostao je da svoju sreću i sreću porodice ( supruga Katarina iz obližnjeg Banovog Polja i ćerka Kalina) traži na dedinom imanju u selu. Majka je otišla u Beograd, otac u Finsku.
Miloš je folklorom počeo da se bavi od svoje sedme godine. Nastupao je u seoskom KUD, kasnije u šabačkoj “Čiviji”, a najviše vremena proveo je kao član Folklornog ansambla “Đido” iz Bogatića o čemu svedoče diplome, osvojene na brojnim nastupima ali i bogato iskustvo i saznanje čega se rado priseća u raznim prilikama. I danas je član “Đida” ali i umetnički rukovodilac više seoskih folklora.
S druge strane nikako ne zapostavlja svoju drugu mladalačku ljubav prema odgajanju domaćih pernatih životinja. Od svih najviše ga inspirišu paunovi, a prvi par ovih rajskih ptica nabavio je pre sedam-osam godina od kolege Dragana Lukića iz obližnjeg Noćaja sa kojim i danas intenzivno sarađuje.
Miloš trenutno gaji dvadesetak paunova. Naglašava da nisu zahtevni. Hrane se svim, čime i ostala živina. Najviše im smeta promaja. Ima ih više vrsta, odnosno boja. Cena se kreće po paru od 250 do čak 700 evra. Najskuplji su plavi. Posebno su lepi leti kad rašire repove i elegantno se šetaju po dvorištu. U tome su tvrdi naš sagovornik i osnovne čari ovih rajskih ptica. Osim domaćih. Od Miloša, najviše ih kupuju u Makedoniji i Crnoj Gori. Sa prodajom i naplatom nema problema.
Zapaženi su, ističe bili njegovi nastupi sa ovim prelepim životinjama na više sajmova u Pančevu i tamošnjoj Poljoprivrednoj školi “Josip Pančić”.
Miloš još gaji guske, ćurke i ukrasne kokoške. Nekad mu se više isplati da prodaje njihova jaja.
Obrađuje tri hektara zemlje, a najviše seje kukuruz i pšenicu.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa