27. februar 2020.27. feb 2020.
Mačva kao Holandija
Ambasador Kraljevine Holandije u Šapcu

Mačva kao Holandija

Prva poseta ambasadora Kraljevine Holandije Šapcu. Bliska ekonomska saradnja. Investicije u poljoprivredu i hortikulturu
Ambasador Kraljevine Holandije Hiles Beshor Pluh sa delegacijom boravio je u jednodnevnoj u poseti Šapcu. U gradskoj kući upriličen je sastanak, a domaćin je bio gradonačelnik Nebojša Zelenović sa saradnicima.
Tokom susreta prezentovani gostima su privredni i ekonomski potencijali, projekat Savapark, kao i kulturna politika grada.
-Želeo bih da se zahvalim gradonačelniku Zelenoviću i dragim ljudima Šapca na toploj dobrodošlici. Veoma sam se radovao što ću imati priliku da posetim grad. Moram reći da me dolina Mačve u kojoj se nalazi Šabac veoma podseća na Holandiju i osećam kao kod kuće. Ali to nije jedino što nas povezuje, jer i Šabac ima dugu tradiciju kada je trgovina u pitanju i predstavlja trgovinsko čvorište - baš kao i mi. Možda su zbog toga grad i ova regija toliko popularni kod holandskih investitora - rekao je ambasador Hiles Beshor Pluh i dodao da je ekonomska saradnja između dve zemlje intenzivna.
Kraljevina Holandija je zainteresovana da kroz investicije unapređuje, modernizuje poljoprivredu i hortikulturu u Srbiji.
-Nekoliko Holandskih kompanija posluje u Šapcu i okolini. Takođe je veliki broj srpskih poljoprivrednih firmi koje blisko sarađuju sa svojim poslovnim partnerima iz Holandije. Proizvođači cveća i sadnog materijala su samo neke od njih. Imao sam zadovoljstvo da posetim Lipolist i Rasadnik Topalović. To je jedno impresivno porodično preduzeće koje funkcioniše i radi već 65 godina i šire je poznato kao jedno od najboljih rasadnika za cveće. Oni takođe veoma blisko sarađuju sa holandskim proizvođačima cveća. Holandija je zainteresovana da zajedno sa lokalnim partnerima radi na unapređenju i modernizaciji poljoprivredne i hortikulture u Srbiji. Ovo može pomoći srpskim proizvođačima da povećaju svoju konkurentnost na sve zahtevnijem međunarodnom tržištu. Ovakva saradnja je dobrodošla za preduzetnike iz obe zemlje - pojašnjava diplomatski predstavnik Nj. E. Pluh.
Spona između Srbije i Holandije jeste ekonomska saradnja, ali i kulturna razmena istakao je ambasador Hiles Beshor Pluh i izrazio želju da poseti Šabac u vreme Čivijade kako bi iskusio duh grada.
-Moram spomenuti i neke neočekivane veze između Srbije i Kraljevine Holandije. Čuo sam da je muzički bend sa holandskog karipskog ostrva Kurakao učestvovao na šabačkoj Čivijadi. Nadam se da ću imati priliku da osetim i iskusim atmosferu čuvenog šabačkog karnevala. Još jedan put želim da se zahvalim gradonačelniku Zelenoviću na dobrodošlici i gostoprimstvu ali i na gostoprimstvu koje je grad Šabac pružio mnogim holandskim kompanijama. To je saradnja koja čini našu vezu posebno.
Gradonačelnik Nebojša Zelenović ističe da je grad otvoren za saradnju i izgradnju dobrih, prijateljskih i poslovnih odnosa.
-U pozitivnom okruženju investicije se razvijaju, a samim tim ideje zajedništva, poverenja doprinose da naši gradovi napreduju. Imamo dobre holandske kompanije u Šapcu, a najavljeno je da će ih biti još, što me kao gradonačelnika raduje. Važno je da investitori znaju kako mogu da posluju u gradu i ta sigurnost je ono što ih privlači. Uveren sam da će u budućnosti biti još prilike da razgovaramo - zaključio je gradonačelnik.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa