Info

27. februar 2020.27. feb 2020.
Kvalitet života prioritet
Upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora

Kvalitet života prioritet

Podizanje svesti o odgovornoj energiji šire javnosti, naročito dece i mladih. Akademiji za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije“ Ukupna vrednost projekta je 981.616,01 Evra, od čega je za Grad Šabac izdvojeno 481 649,43 evra. Evropska Unija kofinasira ovaj projekat u ukupnom iznosu od 85% vrednosti projekta
Grad Šabac kao vodeći partner u saradnji sa parterima iz Republike Hrvatske Gradom Nova Gradiška i LAG „Zapadna Slavonija“, realizuje projekat „Upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse sa socijalnom svrhom-BIOSOL u okviru prekograničnog programa Interreg CBC HR-SRB 2014-2020.
U okviru trening centra biće osnovana „Akademiji za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije“ sa „pametnom sobom“ koja će biti otvorena za učenike i za javnost kako bi se upoznali i informisali o mogućnostima i koristima iste.
-Jedan od značaja ovog projekta za Grad Šabac je to što ćemo dobiti akademiju za obnovljive izvore i energetsku efikasnost, tako što ćemo prvi u Srbiji dobiti akreditovan program vezan za obnovljive izvore energije gde će moći da se edukuju monteri solarnih panela, toplotnih pumi i steknu nova znanja. A to nije od važnosti samo za Šabac, nego i čitav region. Veoma dobro znamo da obnovljivi izvori energije utiču na zaštitu životne sredine, a to jeste jedno od važnih načela koje poštuje Grad. Naši najmlađi sugrađani moći će da uvide značaj zaštite životne sredine i obnovljivih izvora energije, a Akademija će biti podstrek kroz edukaciju. Suština je da mlade generacije učimo - rekao je predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.
Grad Šabac će na osnovu svog iskustva sa biomasom izgraditi još jednu toplanu na biomasu snage 0,5 MW pored prve toplane (zajedno će davati 1 MW). Fotonaponske (FN) ćelije i geotermalna pumpa biće instalirane u skladu sa potrebama zgrade centra za obuku.
-Cilj projekta je da Letnjikovac postane energetski nezavisno ostrvo. Predviđeno je da postojeća kotlarnica na biomasu pomoću koje se greje škola, Centar za stručno usavršavanje bude proširena i da još šest javnih zgrada bude priključeno na toplovodnu mrežu koja će biti izgrađena, kao i još jedan kotao na biomasu od 500 KW. Predviđeno je da na krovovima zgrada budu ugrađeni foto-naponski sistemi, termo-solarni sitemi, kako bismo sve energetske potrebe zadovoljili iz obnovljivih izvora. To će biti primer dobrog i pametnog modela- istakao je Slobodan Jerotić, direktor JKP „Toplana Šabac“ i dodao da će projekat biti relaizovan u martu 2021. godine, a kada je reč o efektima postojećeg kotla da su troškovi četiri puta manji nego pre ugradnje iste.
-Sada imamo manje finansijske troškove, manje štetnih gasova, veću primenu obnovljivih izvora energije i želimo da motivišemo građane da se priključe na mrežu daljinskog grejanja kako bi 250 domaćinstava na Letnjikovcu dobilo nov način grejanja koji bi za njih bio prihvatljiviji.
U Centru za stručno usavršavanje Šabac u toku je trodnevni stručni trening na temu: „Održivo upravljanje energijom“ u okviru projekta BIOSOL ( Upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse socijalne namene) koji se realizuje u okviru programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija 2014-2020. Jedan od ciljeva je podizanje svesti o odgovornoj energiji usmereno je ka široj javnosti, a naročito dece i mladih.
-Edukacije koje radimo su veoma važne ne samo za građane nego i za institucije, javne organizacije i sektore civilnog društva i sve značajne činioce društva. Predavanja nisu samo za one koji su već impelemntirali neke segmente iz oblasti obnovljivih energija, nego i za sve one na koje to utiče. Do petka smo u Šapcu i veoma smo prijatno iznenađeni strategijama koje postoje. Iako često govorimo da je ovo budućnost, ipak nije, u razvijenim zemaljama je odavno poznato i mi moramo da se okrenemo obnovljivim izvorima energije, jer će fosilna uskoro biti potrošena. Zbog toga je važno da budemo odgovorni prema sebi i životnoj sredini kako bismo podigli kvalitet života na viši nivo- pojasnila je Vikica Lukić, profesorka iz konsultantske kuće “IKT Consulting“ iz Zadra, trener.
Ukupna vrednost projekta je 981.616,01 Evra, od čega je za Grad Šabac izdvojeno 481. 649,43 evra. Evropska Unija kofinasira ovaj projekat u ukupnom iznosu od 85% vrednosti projekta.
M. Ž.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa