27. februar 2020.27. feb 2020.
OD SVEG SRCA PODRŽAVAM ŠABAC I PARAĆIN DA IZAĐU NA LOKALNE IZBORE
KARIKATURISTA DUŠAN PETRIČIĆ: ZAŠTO IZBORI U ŠAPCU I PARAĆINU
NA NAJBOLjI NAČIN PODRŽAVAJU IDEJU BOJKOTA

OD SVEG SRCA PODRŽAVAM ŠABAC I PARAĆIN DA IZAĐU NA LOKALNE IZBORE

Dozvolite nam da imamo ovo što imamo u Šapcu i Paraćinu, pa ćemo da izađemo i u Beogradu. Imamo slobodne medije u ta dva grada. Imamo očigledan primer sa ovakvim izbornim uslovima i celu Srbiju sa uslovima kakvi jesu. Mi se protiv ovoga u Srbiji borimo, a ovde ćemo izaći da pokažemo da je i nama stalo do izbora. Ali demokratskih, ukazao je karikaturista Dušan Petričić
Gostujući u emisiji RTV Šabac prošle srede, karikaturista Dušan Petričić rekao je da će lokalni izbori u Šapcu i Paraćinu na najbolji mogući način podržati ideju bojkota na svim ostalim nivoima i u svim ostalim sredinama. On je siguran da izlazak na izbore u Šapcu i Paraćinu neće ugroziti ideju bojkota parlamentarnih izbora.
Dajte nam Šabac,
promenićemo Srbiju
- Naprotiv. Objašnjenje je vrlo jednostavno i logično. Šabac i Paraćin su dve sredine sa opozicijom na vlasti. Sa pretpostavkom da je ta opozicija obezbedila i pripremila relativno demokratske uslove u tim sredinama, a ja verujem da jeste, znači mi idemo na izbore tamo gde postoji minimum demokratskih uslova. Verujem da u Paraćinu i Šapcu postoji minimum demokratskih uslova za izbore, za čestite i tačne izbore koji će koliko-toliko tačno reflektovati volju naroda. Kada bi takvi uslovi postojali i u drugim delovima Srbije, i na samom vrhu, mi bismo išli na takve izbore. I zato od sveg srca podržavam ljude i u Šapcu i u Paraćinu da izađu na lokalne izbore i da zadrže, ako je moguće na demokratskim izborima, to što su postigli. A to što su postigli nije malo. I to je minimum da bi ovaj narod i ova država krenuli napred – to je demokratičnost, određeni nivo sloboda koji obezbeđuje neki istorijski napredak. Bez toga se dalje ne ide, rekao je Petričić.
On očekuje da će vrhovna vlast učiniti sve da slomi ta dva grada i dobije u njima vlast, ali, kako je rekao, „znajući ovu vlast bar osam godina kako i šta rade, ta vlast možda može da slomi ta dva grada na nepoštene i lažne načine, znači nedemokratskim sredstvima“.
- Oni ne mogu demokratski pobediti, duboko sam ubeđen u to. Oni mogu crnim džipovima, bugarskim vozovima, prevarama, džakovima da uzmu vlast. Ako na poštenim izborima, na najpošteniji način uzmu vlast, svaka čast, naveo je karikaturista Petričić.
On je siguran da opozicija koja ima vlast u Šapcu i Paraćinu ne može ugroziti ideju bojkota parlamentarnih izbora, već je može samo podržati.
- Idemo na izbore tamo gde postoje pretpostavke demokratskih izbora. Dozvolite nam da imamo ovo što imamo u Šapcu i Paraćinu, pa ćemo da izađemo i u Beogradu. Imamo slobodne medije u ta dva grada. Imamo očigledan primer sa ovakvim izbornim uslovima i celu Srbiju sa uslovima kakvi jesu. Mi se protiv ovoga u Srbiji borimo, a ovde ćemo izaći da pokažemo da je i nama stalo do izbora. Ali demokratskih, zaključio je Dušan Petričić.
Vlast istrajna u
laži i prevari
Petričić smatra da ova vlast ima samo jedan zadatak i jedan cilj - da sklanja i urušava opoziciju.
- Ova vlast nema nikakvu ideju o tome šta Srbija kao država treba da bude, šta Srbi kao nacija treba da budu. Tu nema nikakve dobre i korisne ideje po narod, ima korisne ideje po pojedince. Njihov jedini cilj je da uruši i eliminiše opoziciju i onda pred izbore kažu narodu: pa za koga ćes da glasaš, boljeg od mene nemate. I u tom smislu opozicija greši, ne ume da poentira, nema tu vrstu istrajnosti. Sa druge strane, oni su toliko istrajni i uponi na nečemu što ima negativnu premisu, oni su toliko uporni i istrajni u tome da vas opljačkaju,slažu i pokradu kao da im život zavisi od toga. Verovatno im sada život zavisi od toga. A opozicija i narod koji je sluđen i obezglavljen, mi se borimo za život, za vazduh i u toj borbi mi nemamo tu količinu upornosti i samouverenosti koje oni imaju u svojoj borbi za laž i prevaru.
Vlast traži
svoju opoziciju
Petričić smatra da vlasti ne odgovara bojkot i zato traži neku svoju opoziciju.
- To je očigledno i ne mislim da to dolazi iz njihove pameti i potrebe da imaju kakvu-takvu demokratsku sredinu. Mislim da to dolazi iz Evrope, od onih koji na određen način utiču na naša politička zbivanja i koji sasvim sigurno i otvoreno podržavaju Aleksandra Vučića na vlasti iz svojih vrlo jasnih i vidljivih razoga. Mislim da od njih dolazi taj pritisak na vlast i rečenica: pa morate imati neku opoziciju! I naravno, od trenutka kada se pojavila ideja bojkota, oni su se uznemirili i uspaničili i na sve moguće načine rade na tome da se ipak izađe na izbore, po meni u potpuno nemogućim i nedemokratskim uslovima. Ne mislim samo na dan izbora, na krađe i muljanja na izbornim mestima, ne mislim ni na predizborno vreme već na vreme između izbora, gde imate sve pare i medije ovog sveta i nemoral u duši da možete da lažete 24 sata dnevno i da vas baš briga za to, naglasio je Petričić.
Nervoza vlasti
očigledna
Dušan Petričić ne veruje da je moguće izaći na neke izbore pod ovim uslovima i pobediti Aleksandra Vučića.
- On je sebi to obezbedio, on zna šta je sve smuljao, slagao i ukrao i zato tako otvoreno i bezočno gleda u oči i kaže: ne možete da me pobedite. Ja sam zagovornik bojkota i ostalo nam je samo da dokažemo zašto ne postoji ni minimum uslova, zašto je bojkot neophodan. Ja razumem ljude koji kažu da se do vlasti ne moće doći bojkotom. To je tačno ali u sredinama u kojima postoji minumum zagarantovane demokratije i pravila igre. Kod nas to ne postoji i to je lako dokazati. Bojkotom se dokazuje da ovde nešto debelo ne valja, pokazuje se i pristojnom svetu koji se povukao da je situacija nenormalna i da moramo svojim bojkotom da pokažemo da dalje od ovoga ne možemo. Kada bismo mogli, ja bih prvi bio za izbore. Ali ne možemo.
Ja verujem da je vlast toga svesna i da joj nije svejedno, pokazuje veliku nervozu. Oni će sve uraditi spuštanjem cenzusa, nagovaranjem, potkupljivanjem, što uvek i rade. Ali ništa što je neprirodno i patološki ne može u nedogled da traje. To će se urušiti. Čak i kad dobiju izbore, a dobiće ih, sa ili bez bojkota, ja ne sumnjam da će sve upakovati i reći: pa evo imamo demokratske snage u parlamentu. Ali to će trajati pet minuta ili pet dana dok ne završe to što moraju, rekao je poznati karikaturista.
Da im pomognemo
u urušavanju
Karikaturista kaže da mu je padalo na pamet da će da presahnu ideje, da neće imati materijala da svojom profesijom obradi ovo što se dešava ali očigledno je da ovo toliko dugo traje i ne primećuje da je kraj blizu.
- Sve što se u prirodi bazira na neprirodnom i patološkom, a ova vlast na tome počiva, pre ili kasnije će se samo od sebe urušiti. Tužno je čekati da se sami uruše ali nadam se da nas ima još dovoljno da svojim aktivnostima i profesijom radimo sve što možemo da im u tom urušavanju pomognemo. Ja verujem da su prešli taj zenit i da su na silaznoj putanji. Moramo biti strpljivi i znati da idemo u dobrom pravcu. A onda će se stvari razrešti u jednom trenutku, istorija nam to pokazuje, zaključio je karikaturista Dušan Petričić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa