5. mart 2020.5. mar 2020.
Prevencija,  informisanost  i saradnja
U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLjE
PREDSTAVLjEN PLAN RADA ZA MART

Prevencija, informisanost i saradnja

Imali smo situaciju protekle nedelje, 25. februara, kada se pojavila potencijalna sumnja na Kovid19 u Šapcu. Pacijenti su negativni na koronavirusnu infekciju, kao i svih 45 u Srbiji, koji su testirani u Nacionalnoj laboratoriji Torlak. Sugrađane pozivam da se ponašaju odgovorno prema svom zdravlju. To što korona nije trenutno u Srbiji ne znači da neće doći, jer to ne zavisi od nas, ali sve ostalo zavisi
U Zavodu za javno zdravlje Šabac, u utorak je predstavljen plan rada tokom marta, Nacionalnog meseca za borbu protiv raka. VD direktora Msc dr Branko M. Vujković istakao je važnost prevencije kada je reč o hroničnim nezarazanim bolestima, pre svega, skrining raka dojke, materice i kolorektalnog karcinoma. Takođe, bilo je reči o zaraznim bolestima, gde su prioritet sezonske infekcije poput gripa, ali i zarazne bolesti koje ne poznaju granice.
- Imali smo situaciju protekle nedelje, 25. februara, kada se pojavila potencijalna sumnja na Kovid19 u Šapcu. Pacijenti su negativni na koronavirusnu infekciju, kao i svih 45 u Srbiji, koji su testirani u Nacionalnoj laboratoriji Torlak. Sugrađane pozivam da se ponašaju odgovorno prema svom zdravlju. To što korona nije trenutno u Srbiji ne znači da neće doći, jer to ne zavisi od nas, ali sve ostalo zavisi. Takođe, pozivam sugrađane da prate obaveštenja svih lokalnih medija, kao i sajt Ministarstva zdravlja Kovid19, gde će moći uvek da dobiju aktuelne informacije u vezi sa infekcijom. Neka slušaju svoje izabrane lekare, a sa nama mogu da se konsultuju putem telefona koji se nalazi na sajtu ZZJZ. Najbolja prevencija je lična higijena, pranje ruku i izbegavanje velikih javnih skupova. To su jednostavne mere koje sprečavaju dalje širenje bilo koje respiratorne infekcije, istakao je Vujković.
Što se tiče Mačvanskog okruga i Kovida19, epidemiološka situacija je mirna i svakodnevno se prati.
- Od 28. februara uveli smo pripravnost za epidemiologiju. Svi izabrani lekari dobili su algoritme po kojima treba da postupaju. Ako pacijent ima respiratornu infekciju, a bio je na području gde je visoka transmisija virusom Kovid19, lekari će nas pozvati i organizovati transport pacijenta do Infektivnog odeljenja, a mi ćemo otići i uzeti šire anamnestičke podatke, obratiti pažnju na kontakte koje je imao i odlučiti da li bi trebalo da se testira, ili ne. U svakom slučaju, svi će biti stavljeni pod epidemiološki nadzor, naglasila je epidemiolog dr Dragana Radojičić, načelnica Centra za prevenciju ZZJZ.
U Zavodu su najavljene aktivnosti u martu, koje su organizovane u saradnji sa svim ustanovama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, među kojima je neophodna koordinacija.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa