5. mart 2020.5. mar 2020.
Jednoglasno za besplatnu vakcinu protiv HPV virusa
ODRŽANA POSLEDNjA SEDNICA
SKUPŠTINE GRADA U OVOM SAZIVU

Jednoglasno za besplatnu vakcinu protiv HPV virusa

Juče (u sredu) je održana 40. sednica Skupštine grada Šapca, poslednja u ovom sazivu. Na dnevnom redu bilo je ukupno osam tačaka, a iako su odbornici bili raspoloženi za raspravu, zasedanje je brzo završeno.
Kao najvažnija tačka usvojena je Odluka o finansiranju programa preporučene aktivne imunizacije protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima na teritoriji grada. Ovo je bila jedna od retkih tačaka koja je u ovom skupštinskom sazivu usvojena jednoglasno.
Iako je predviđena Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, Šabac je prvi grad u Srbiji koji će i uvesti ovu vakcinu. Preporučena je kod dece starije od devet godina, a pre svega kod devojčica šestog razreda. Sredstva za vakcine obezbediće grad, dok ne počnu da se izdvajaju iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
-Ovo je dokaz da se čuda zaista događaju. Nisam mogla da zamislim da će tako brzo da se desi nešto što je od krucijalnog značaja da žene više ne umiru od raka grlića materice. Ova odluka je doneta na Dan svesti o HPV virusima. Volela bih da što pre krene edukacija, programi primarne prevencije i da se mnogo više i slobodnije govori o reproduktivnom zdravlju, rekla je Marija Ratković, pomoćnik gradonačelnika, koja je odluku i prezentovala odbornicima.
Iako su glasali za odluku odbornici Srpske napredne stranke kritikovali su Mariju Ratković kao ličnost i imali primedbe na njene profile na društvenim mrežama, što je izazvalo polemike sa predstavnicima vladajuće većine. Takođe, imali su i primedbe na to što se odluka donosi baš u trenutku kada su raspisani izbori.
Grad će za ovu namenu, za prvi krug, izdvojiti pet miliona dinara. Vakcina je na dobrovoljnoj bazi.
-Ovo je jedna od najvažnijih odluka donetih u ovom sazivu. Grad će deci omogućiti da imaju besplatnu vakcinu, koju nemaju priliku da imaju bilo gde u Srbiji, a koja je važna u prevenciji protiv raka grlića materice. Verujem da će ova odluka biti pritisak na Ministarstvo zdravlja da uradi ono što su uradile sve evropske države – da omoguće svima u Srbiji da ova vakcina bude besplatna, izjavio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Obzirom da su istog dana raspisani i lokalni i parlamentarni izbori i ovo je bila jedna od tema o kojoj se govorilo.
-Ponovo smo sa govornice imali priliku da čujemo gradonačelnika i pominjanje nekakvih kriminalnih grupa i svega ostalog. To je priča koju je on morao da smisli da bi sebe opravdao i kod birača i kod svojih koalicionih partnera iz Saveza za Srbiju. Izdao je, ne samo svoje glasače, nego i koalicione partnere radi ličnog interesa, odnosno interesa stranke koju vodi, rekao je Goran Mijailović.
Gradonačelnik, zbog svega do sada viđenog, kaže da ne očekuje fer kampanju, ali apeluje da bude takva.
-Mi ovde nudimo politike koje su prethodne četiri godine dovele do toga da se veliki broj ljudi zaposli, da se podignu plate, da imamo kvalitetan nivo lokalnih i komunalnih usluga, da deca idu u vrtić bez liste čekanja i da Šabac bude pristojno mesto za život. Sada nas očekuju izbori na kojima će pred građanima biti jednostavan izbor, ili ćemo i dalje ići u ovom smeru sa novim jasnim politikama ili će glasati da ovaj grad kidnapuje Sandokan i organizovana kriminalna grupa, rekao je gradonačelnik Zelenović.
Na ovoj sednici imenovana je i Izborna komisija grada Šapca.

Ostale odluke
Na sednici je još usvojena i ostavka odbornice Svetlane Stanković, a ne njeno mesto imenovan je Mileta Berić, koji je bio sledeći na listi kandidata za odbornika SNS.
Takođe, usvojena je izmena i dopuna Odluke o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom.
Izglasane su i promene u tri školska odbora.


M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa