5. mart 2020.5. mar 2020.
Organizovan seminar “Šabački pčelar“
U ORGANIZACIJI ODELjENjA ZA POLjOPRIVREDU GRADA
ŠAPCA I UDRUŽENjA I DRUŠTAVA ZA PROIZVODNjU MEDA

Organizovan seminar “Šabački pčelar“

Društva i udruženja pčelara sa teritorije grada Šapca organizovali su, uz pomoć grada i Odeljenja za poljoprivredu, seminar pod nazivom “Šabački pčelar“ u Šabačkom pozorištu.
Na ovom seminaru, pčelari su se upoznali sa radom Saveza pčelarskih organizacija Srbije, ali i sa temama u pčelarenju kao što su nove metode, značaj ishrane u preživljavanju pčelinje zajednice kao i sa problemima u izvozu meda.
Pozdravljajući prisutne pčelare iz našeg grada, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je rekao su oni najveći proizvođači meda u Srbiji.
- U Šapcu trenutno imamo 27.000 košnica, više od 300 pčelara koji rade u pet udruženja, koji prozvedu na godišnjem nivou više od 300 tone meda, i obrnu više od milion evra. To je ozbiljna proizvodnja i izbiljan biznis. Mi smo kao grad bili tu da pomognemo kada su se neki predomišljali da li da u taj posao uđu ili ne. One koji su bili mali, ohrabrivali smo da porastu, i evo sada smo stigli do toga da smo najveći proizvođači - rekao je gradonačelnik.
Grad Šabac je na vreme prepoznao potrebu pčelara u umeo je da im pomogne. Izdavanja iz budžeta grada su se na godišnjem nivou kretala i do pet miliona dinara, a veliki broj pčelara je proizvodnju meda iz hobija podigao na poslovni nivo.
Član Izvršnog odbora Saveza pčelarskih organizacija Srbije Branko Mijić rekao je da su seminari izuzetno važni za edukaciju pčelara.
- Svako udruženje organizuje predavanja na na kojima pčelari imaju priliku da saznaju i da nauče nešto novo, ali sada se stvorila potreba da organizujemo i jedan ovako veliki seminar. Nadam se da je ovaj seminar samo prvi u nizu koji ćemo organizovati u narednom periodu, sa idejom da vremenom imamo i regionalni skup pčelara - dodao je Mijić.
Predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović, predavač na seminaru, istakao je kao veoma važnu stvar završetak izgradnje sopstvenog pogona za prikupljanje i plasman meda.
- Priveli smo kraju posao kojim smo se bavili četiri godine, a to je gradnja sopstvenog pogona za prikupljanje i plasman meda naših članova u Rači na više od 1.500 kvadratnih metara. Ovaj pogon je jedan od najmodernijih u regionu. Otvaranje pogona je zakazano za 27. mart - rekao je Živadinović.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa