5. mart 2020.5. mar 2020.
Grad koji podjednako poštuje  preduzetnike i radnike
KAKO JE ŠABAC DRUGI PUT ZA REDOM DOŠAO DO PRESTIŽNOG
PRIZNANjA SERVISA FINANCIAL TIMSA -a, fDi Intelligence

Grad koji podjednako poštuje preduzetnike i radnike

Prošle godine sa radom počeo Trening centar, osmišljeno niz programa usklađenih sa realnim potrebama nezaposlenih, napravljena spona između preduzetnika i tržišta rada preko Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, a dijalog sa privrednicima intenziviran preko Privrednog saveta. Samo tokom 2019. prodato je pet parcela na kojima će ove sezone početi gradnja. Broj operativnih privrednika u Zoni je 30, dok je na teritoriji Grada tokom 2019. godine osnovano 80 novih privrednih društava, i registrovano skoro 400 novih preduzetnika
Grad Šabac se drugi put za redom našao na listi evropskih gradova i regiona sa najboljom strategijom za privlačenje direktnih stranih investicija servisa prestižnog ekonomskog magazina Financial Times-a, fDi Intelligence. Vest koja je obeležila mesec za nama bila je povod za razgovor sa načelnicom Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj.
Kako je naš grad zadržao svoju poziciju među najboljima u Evropi, koji se sve koraci preduzimaju kako bi privredna klima u Šapcu bila još povoljnija i maksimalno snizila stopa nezaposlenosti, za “Glas Podrinja” objašnjava Violeta Šestić.
Vidljivi rezultati
Servis Financial Times-a, fDi Intelligence jednom u dve godine raspisuje poziv za rangiranje gradova i regiona Evrope i gradovi koji smatraju da su u prethodnom periodu postigli dobre rezultate mogu da podnesu prijavu, bez ikakvih troškova.
Ta prijava po rečima načelnice Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj podrazumeva odgovore na niz pitanja koji se odnose na uslove poslovanja, ali i rezultate privredne aktivnosti u gradu. Najvažnije je prikazati činjenice koje mogu lako da se provere, a Šabac je u tom smislu imao čime da se pohvali.
Prošle godine je sa radom počeo Trening centar, koji je za kratak vremenski period stekao operativnost i postao prepoznatljiv kao mesto gde zaposleni mogu da unaprede kvalifikacije ne bi li lakše došli do veće zarade. Osmišljeno je niz programa usklađenih sa realnim potrebama nezaposlenih, napravljena spona između preduzetnika i tržišta rada preko Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, a dijalog sa privrednicima intenziviran preko Privrednog saveta. Zahvaljujući Evropskoj uniji grad je rešio tri važne teme za svakog invetitora: odlaganje otpada, tretman otpadnih voda, i nasip.
-Sve strateške odluke poput budžeta, plana kapitalnih investicija, izmena lokalnih komunalnih taksi i drugih akata u gradu se donose u konsultaciji sa privrednicima na sednicama Privrednog saveta grada Šapca. Sa druge strane, kroz rad Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, mesta gde pored predstavnika grada sede privrednici, direktori srednjih stručnih škola i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, zajedno dolazimo do informacija o deficitarnim kadrovima i u skladu sa tim planiramo obuke u okviru trening centra. Dok je u privlačenju stranih investicija izuzetno važan rad Komisije za praćenje investicija koja se u poslednjih pet godina sastaje svakog ponedeljka, a kojom presedava predsednik Skupštine grada Šapca, a članovi su gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, direktori svih javnih preeduzeća, načelnici odeljenja gradske uprave- objašnjava Violeta Šestić.
Privlačenje investitora je timski rad
Načelnica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj apostrofira činjenicu da je privlačenje investitora u jedan grad timski rad, a ne rezultat zalaganja pojedinca. Posao u kojem učestvuju sve gradske službe kako bi investitor dobio sve što mu je potrebno za efektan rad, a u skladu je sa Zakonom.
-Nikada ne obećavamo ništa što nije moguće ostvariti. Ni jedan investitor nije dobio besplatnu zemlju u našoj industrijskoj zoni, ali su zato svi dobili infrastrukturno opremljenu parcelu u trenutku kada mu je to trebalo- tvrdi načelnica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj.
Cifre govore same za sebe
Koliko su privrednici zadovoljni uslovima u šabačkoj industrijskoj zoni govori i podatak da je na ovoj lokaciji prodato 32 parcele u protekle četiri godine. Samo tokom protekle godine prodato je pet parcela na kojima će ove sezone početi gradnja.
-Poslednjih pet godina imamo konstantan pad nezaposlenosti. Danas je u gradu Šapcu zaposleno oko 40.000 ljudi. Od prošle godine je u evidenciji NSZ 1.030 lica manje. Mada, kada govorimo o smanjenju nezaposlenosti, možda je relevantniji podatak broj osiguranika u PIO fondu, koji je u odnosu na 2016. godinu za 5.500 ljudi veći- objašnjava Šestićeva i kaže da su svi navedeni parametri uzeti u obzir u slučaju nagrade fDi Intelligence - a, i izrazila sigurnost da će se šabac i ubuduće nalaziti na visokopozicioniranom mestu u rangiranju gradova i regiona Evrope.
Mesta za poboljšanje uvek ima
-Uvek ima stvari koje treba poboljšati- kaže Šestićeva i navodi da je u Šapcu trenutno skoro 4.000 preduzetnika koji su u proteklom periodu na neki način bili zapostavljeni, ali ne zato što nikoga nisu interesovali, već što je njihov rad, uglavnom, u domenu republičkih institucija.
-Bitno nam je da građani Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj prepoznaju kao mesto na kojem mogu dobiti sve informacije u vezi sa njihovim poslom bez zakazivanja i najavljivanja. U proteklih sedam dana kod nas je bilo preko 50 preduzetnika. Trudimo se da ih informišemo o svim aktuelnostima koje se tiču njihovog posla ni nivou grada i države. Posebno me raduje to njihovo interesovanje, jer samo u komunikaciji sa građanima mi možemo dovesti stavri na pravo mesto, i samo u prepoznavanju njihovih stvarnih potreba bićemo u mogućnosti da na pravi način raspodelimo sredstva- kaže Violeta Šestić.
Nezaposleni se pitaju
Kroz loklani akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu definisano je nekoliko programa i mera koje treba da podstaknu dodatno zapošljavanje u Šapcu. Nedavno je završen Konkurs za obuku za vozače C kategorije, u toku je realizacija trening programa za osnovnu informatičku obuku,završen je konkurs za preduzetnike koji su osnovali firmu tokom 2019. godine za finansiranje troškova knjigovodstvenih usluga u visini od 6.000 dinara, dok je do 6. marta u toku konkurs za operativno korišćenje 3D štampača.
- U pripremi je poziv za obuku za rad na CNC mašini-navodi Šestićeva i poručuje građanima da se o novim konkursima informišu na portalu Gradske uprave ili štampanom izdanju“Glasu Podrinja”, dodajući da je trenutno u toku anketa za nezaposlena lica o njihovim potrebama, jer se u ovom Odeljenju ne radi ništa što nije u dogovoru sa njima.

Dualno obrazovanje, obrazovanje budućnosti
Aktuelna tema i na sednicama Privrednog saveta i Lokalnog partnerstva za zapošljavanje je dualno obrazovanje. Reč je o temi u republičkoj nadležnosti, a u Gradu se nadaju da će od sledeće školske godine u Tehničkoj školi u Šapcu zaživeti bar jedno odeljenje po ovom modelu.
-Lepu saradnju imamo sa Regionalnom privrednom komorom u Valjevu. Nedavno smo imali sastanak sa njihovim predstavnicima kako bi nam bliže objasnili postupak i kako bismo anketirali firme da se uključe u ceo proces. Zbog kasne izmene i dopune Zakona, ovaj sastanak je kasnio, pa su nažalost, privredinci imali samo tri dana, od kojih dva vikenda, za izjašnjavanje o svojim potrebama. Podneseni su zahtevi Komori, koja dalje po proceduri šalje dokument Ministarstvu prosvete - kaže Šestićeva.
T.T.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa