5. mart 2020.5. mar 2020.
U susret  budućnosti  srpske privrede
Završena obuka mehatronike za
prvu grupu zapsolenih u „Galebu“

U susret budućnosti srpske privrede

Petnaest polaznika okončalo obuku. Od septembra nova grupa. Prva kompanija u Srbiji koja je iskazala zainteresovanost za saradnju sa Ernst Klet DUAL školom. Uskoro akademija za zavarivače
Posle tri meseca nastave i primene naučenog na svojim radnim mestima, deo zaposlenih u kompaniji „Galeb“ polaganjem usmenog i praktičnog dela ispita završili su obuku programa „Održavanje mehantronskih sistema“, a istovremeno otpočeli karijeru sa znanjem na višem nivou, što će istovremeno doprineti i ličnom i prosperitetu komapnije u kojoj rade.
- Zaposleni upravljaju mašinama čija vrednost iznosi nekoliko stotina hiljada evra, neke imaju i milionsku vrednost. Znanjem se smanjuje mogućnost potencijalne havarije, a istovremeno se olakšava održavanje mašina u punom potencijalu. Na drugoj strani zaposleni znanje stečeno u školi podigli su na viši nivo iz oblasti elektronike, mehanike, automatike, pneumatike, projektovanja, mašinstva – ističe predsednik kompanije „Galeb“ Radoslav Veselinović.
Sve pomenuto omogućeno je kroz saradnju Ernst Klet DUAL (Ernst Klett DUAL) škole, ogranka Ernst Klett Präsenzlernen Osteuropa GmbH i šabačkog preduzeća. Ogranak čije je sedište u Beogradu realizuje i rukovodi projektom implementacije dualne škole u Srbiji. U Šapcu su realizovali program obuke gde je uključeno 15 zaposlenih, različitog nivoa iskustva, školske spreme i sa različitih radnih mesta.
-Svi naši programi napravljeni su fokusirajući se na primenjivost po nemačkom dualnom modelu, a u kreiranju programa mehatronike učestvovali su stručnjaci sa Tehničkog univeriteta iz Frajburga. Kada smo počeli pregovore u julu, šabačka kompanija “Galeb” je prva iskazala interesovanje. Na taj način je započeo partnerski odnos i saradnja se ne završava ovde, već se nastavlja u još više segmenata. Cilj Ernst Klet dual škole je da kroz dualni princip i primenjive programe gde je fokus na praktičnom delu, pomogne privredi Srbije. Naš program je posvećen prezentovanju najbolje evropske prakse. Naša didaktička oprema je vrhunska i sve što polaznici vežbaju tokom nastave u školi, odmah mogu da primene u realnom okruženju. „Galeb“ je dao primer kako jedna kompanija treba da reaguje na potrebe rada i razvoja na tržištu i stvori bazu iz koje će se uspešno pozicionirati na tržištu u budućnosti – navodi Olivera Gvozdenov direktor „Ernst Klet DUAL“ škole.
Obuku je završila samo prva grupa, a Veselinović ističe da će ubrzo, već od septembra, još jedna grupa zaposlenih započeti isti proces.
-Cilj je da bar 80 zaposlenih, u naredne dve godine, prođe kurs za mehatroničara. Danas smo dogovorili saradnju i kroz školu mehatronike i kurs od 800 časova, gde polaznici, po uspešno položenim završnim ispitima, stiču peti stepen stručne spreme. Diplome je verifikovalo i naše Ministarstvo prosvete i one su validne u Nemačkoj i celoj Evropskoj uniji – dodaje Vesleinović.
Novi vid kooperacije biće u oblasti zavarivanja, gde „Galeb“ ima iskustvo rada gotovo četiri decenije, uzemlji i inostranstvu. Od jeseni će početi sa radom i jedinstvena Akademija zavarivanja, što je još jedan jedinstven projekat, naveli su u Ernst Klet DUAL školi.
D. B.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa