5. mart 2020.5. mar 2020.
Druženje zaljubljenika u lov i prirodu
ODRŽANA JOŠ JEDNA HAJKA NA LISICU I ŠAKALA

Druženje zaljubljenika u lov i prirodu


Ovogodišnja hajka okupila je oko 300 lovaca a odstreljene su tri lisice i jedan šakal. Prema rečima sekretara koceljevačkog lovačkog udruženja Predraga Maksimovića do sada je lov bio isključivo na lisicu ali, s obzirom da broj šakala munjevito raste i širi se Srbijom, hajka je obuhvatili i ovog predatora
Tradicionalno, svake godine krajem februara meseca, u Koceljevi se okupi veliki broj lovaca i zaljubljenika u prirodu u okviru hajke na lisicu koju je proteklog vikenda organizovalo LU “Tamnava” Koceljeva.
Ovogodišnja hajka okupila je oko 300 lovaca a odstreljene su tri lisice i jedan šakal.
Prema rečima sekretara koceljevačkog lovačkog udruženja Predraga Maksimovića do sada je lov bio isključivo na lisicu ali, s obzirom da broj šakala munjevito raste i širi se Srbijom, hajka je obuhvatili i ovog predatora.
Prisutne je pozdravio predsednik opštine Dušan Ilinčić i poželeo “dobar pogled” i “mirnu ruku na obaraču”.
Među gostima pristiglih sa svih strana prvi put su bili i članovi LU “Kolubara” Lazarevac, sekcije Stepojevac.
–Prvi put smo ovde i došli smo da se u zdravlju provedemo i damo naš nesebičan doprinos akciji utamanjivanja štetočina. Lov je za mene način života i razmišljanja, odnosno jedna životna filozofija je živeti u korak sa prirodom, razumeti je i diskretno iz nje izvaditi po nešto a više vratiti. Vaspitavati ljude oko sebe da istu tu prirodu, koja nam je nezamenljiva jer drugu nemamo, neguju i unapređuju. Raditi na vaspitavanju dece da budu bolji od nas a one koji su loši da pokušamo da nenametljivo popravimo- poručio je lovac Ivan Stanković.
U porodici dr Milisava Tomića, sekretara ovog udruženja koje okuplja 700 članova i traje već 120 godina, lov se prenosi sa generacije na generaciju.
–Ja sam treća generacija lovaca u porodici i lovom se bavim od svoje 18 godine. Mi dolazimo u novo doba i morali bi lov da posmatramo sa aspekta savremenog doba i zaštite životne sredine. Smatram da su lovci najbolji praktični čuvari prirode i trebalo bi više nauke i struke uključiti u lovačka udruženja, u njihov razvoj i upravljanje- smatra dr Tomić.
Za organizatore ovog lovačkog okupljanja najvažnije je da je sve proteklo u najboljem redu.
–Zadovoljni smo brojem pristiglih lovaca i drago nam je što smo imali priliku da još jednom ugostimo naše drage prijatelje i kolege iz brojnih udruženja. Važno je da je sve proteklo u najboljem redu, bez većih problema i nepredviđenih okolnosti- izjavio je Mića Sofranić, predsednik LU “Tamnava”.
Nakon uspešne hajke na lisicu i šakala druženje zaljubljenika u prirodu nastavljeno je uz muziku, lovački gulaš i piće, kao i bogatu lutriju.
V. Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa