5. mart 2020.5. mar 2020.
Oštećenja je moguće sanirati
POLEGANjE RASADA-PROUZROKOVAČ Pythium spp.

Oštećenja je moguće sanirati

Tokom proizvodnje rasada ovaj patogen može prouzrokovati značajna oštećenja na mladim ponicima pri gajenju rasada. Početni simptomi su u vidu vodenastih pega koje se uvećavaju, postaju mrke boje i nakraju tkivo se sasušuje i nekrotira. Zahvaćeno stablo mladog ponika u zoni korenovog vrata uvek je tanje od zdravog dela, te se na tom delu i savija obolela biljka rasada te poleže. Ako su uslovi za razvoj parazita povoljni (dosta vlage, gust sklop, slabo provetravanje) on se brzo prenosi sa biljke na biljku. Na obolelim delovima biljaka primećuju se končasti micelijum beličaste boje koji se protežu do površine zemljišnog supstrata i na kraju se završavaju sa mehurićem u koji su smešteni reproduktivni organi ove gljive koji sazrevanjem postaju sposobni za nove zaraze mladih biljaka. Poleganjem biljke brzo venu zaraza se širi na zdrave biljke u rasadu i to prouzrokuje naglo propadanje rasada.
Mere za suzbijanje: ne praviti veliku gustinu tokom setve, ne previše zalivati, redovno provetravati zaštićeni prostor u kojem se gaji rasad.
Hemijske mere borbe : zalivanje posle setve a pre nicanja rasada sa preparatom na bazi a.m. propomokarb hidrohlorid (BALB) u dozi primene 0,2%. Na 10 l rastvora 20ml fungicida, i sa ovom količinom zaliti 6-8 m2 površine rasada
Dipl.inž. Slavica Maksimović, PSSS Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa