12. mart 2020.12. mar 2020.
Pobeda nad svim barijerama
AKCIJA SRPSKOG FILANTROPSKOG FORUMA

Pobeda nad svim barijerama

Borba protiv svih ograničenja za osobe sa ivaliditetom. Gradski bazen uskoro dobija specijalizovani lift. Sport važan za psihofizičko zdravlje ove populacije. Beogradski maraton otvara vrata za njih
Invaliditet, urođen, ili stečen, usmerava život posebnim trasama, namećući, prirodom određena ograničenja. Srećom, razvojem nauke i zahvaljujući inovativnosti pronalazača, nalaženi su načini da se i ovoj brojnoj populaciji učine dostupnim različite mogućnosti podizanja kvaliteta života. Godinu 2020. Srpski filantropski forum (SFF), kao i Savez za filantropiju Vlade Republike Srbije proglasio je godinom borbe protiv barijera svih oblika za osobe sa invaliditetom. Forum koji okuplja više humanitarnih organizacija započeo je akciju prikupljanja sredstava da svi zatvoreni bazeni u Srbiji dobiju odgovarajući lift za invalide.
-Gradski bazen u Šapcu je jedan od 90% postojećih u Srbiji koji nema, odnosno koji nije imao lift. S velikim zadovoljstvom mogu da kažem da smo, uz pomoć više privrednika i kompanija iz Šapca sakupili potrebnu količinu novca, oko deset hiljada evra, te će ovdašnje plivalište uskoro dobiti lift namenjen osobama sa invaliditetom, te će jedna važna i zdrava aktivnost kao plivanje biti dostupna svima – istakao je prilikom nedavne posete Šapcu Veran Matić, predsednik Srpskog filantropskog foruma.
Važnost sporta za ljude sa nekim oblikom invaliditeta je višestruka. Kroz trening doprinose psihofizičkom zdravlju i podižu kvalitativno sadržaj svakodnevice, odnosno kvalitet života.
-Punog srca mogu da kažem da je Šabac jedan od retkih gradova koji ima kvalitetne uslove za integraciju osoba sa invaliditetom. Naša borba je da jedna po jedna ustanova postanu dostupne populaciji kojoj i ja pripadam, kako bi integracija bila potpuna. Ponosan sam što smo opet jedan od malobrojnih gradova koji imaju Sportski savez osoba sa invaliditetom. Imamo podršku Gradske uprave, zadovoljavajući budžet, a u Sokolskom domu smo dobili svoje prostorije i uslove za trening – rekao je sekretar Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga Slaviša Savić.
Od nedavno, sportska porodica Šapca bogatija za inkluzivni sport baskin, nastao u Italiji, a naš grad je prvi u Srbiji oformio selekciju.
-Posvećeni smo razvoju sporta za osobe sa invaliditetom, a posebnost baskina je što svoje mesto može da nađe baš svako. Imamo podršku Sportsko saveza Šapca, uslove za rad i trening, instruktore odgovarajućeg stepena obrazovanja i u planu je i promocija ovog sporta u ostatku Srbije, kao i prijateljska utakmica protiv ekipe iz Italije – navodi Živan Milošpević, master profesor fizičkog vaspitanja.
Iako mnogi ne mogu da vide sponu između maratona, kao najteže atletske i sportske discipline i invaliditeta, ona je prisutna i SFF je posvećen promociji mogućnosti njihovog učešća na Beogradskom maratonu.
-Šabac je prvi grad u kome promovišemo akciju o kojoj sam govorio, ali i prvi u kome predstavljamo platformu Beogradskog maratona, takođe ove 2020. godine fokusiranu na povećanje broja učesnika među populacijom osoba sa invaliditetom. Cilj je da bude najmanje 2.000 učesnika iz cele Srbije, naravno, u skladu s mogućnostima. Već smo imali osobe koje boluju od multipla skleroze i istrčali su čitav maraton, polumaratonce sa velikim oštećenjem vida, a tu je i trka zadovoljstva koja je dostupna svima, da trče, hodaju, nije važno kako, ali da pružimo svima energiju i radost i ukažemo na put ravnopravnosti – dodaje Matić.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa