12. mart 2020.12. mar 2020.
VREMEPLOV

Mačvanski seljaci narodni poslanici

U Svetoandrejskoj Skupštini, kada su se na vlasti u Srbiji smenjivale dinastije Karađorđevića i Obrenovića 1858. godine iz Mačve je bilo 12 poslanika, uglednih domaćina, seljaka.
Pomenuta činjenica od pre dva veka u najvišem zakonodavnom telu Srbije je korisna za podsećanje. Naime u drugoj polovini 19. veka je i Ustav Srbije definisao da narodni poslanici mogu biti ugledni domaćini, seljaci određene starosti, nikako mlađi od 40 godina. Poslanik je morao biti primeran domaćin u svom kraju, bogatog iskustva, koji kad dođe u Skupštinu može pomoći time što je već nešto radio, patio i stvarao, a nikako bez ikakvog saznanja o stvaranju u životu.
Dugačak spisak Mačvanskih seljaka u tadašnjem najvišem zakonodavnom telu Srbije, počinje od Jovana Guconjića, domaćina iz Badovinaca. Nastavlja se preko Živana Vukovića iz Bogatića. Niz od 12 upotpunjuje drugih desetorica iz većine mačvanskih sela, a na kraju je Jovan Gavrić, ugledni seljak iz Štitara.
U vreme vladavine kralja Milana Skupštinu Srbije je činilo 90 poslanika, od kojih je kralj birao 30, a narod 60. Sve u svemu većinu su činili poslanici koji su živeli na selu. Imali su imovinu, na kojoj su najčešće proizvodili žitarice, gajili stoku i povrće.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa